Ook professionals maken fouten op de golfbaan.

Perfect golf bestaat niet

Hoe kan jij met de juiste verwachtingen de baan in? Wees in ieder geval niet te hard voor jezelf, want zelfs de beste golfers ter wereld spelen niet perfect en maken fouten.

Kijk jij weleens naar golf op tv? De topspelers lijken geen bal fout te slaan. Vanuit elke hoek weten ze birdies te maken en van de meest onmogelijke situaties weten ze nog par te redden. Leuk om naar te kijken, maar dit is natuurlijk niet een eerlijk beeld van hoe goed ze zijn. Ze zijn heel goed, maar de slechte of mindere slagen zie je zelden. Logisch, want je ziet op Ziggo Sport Golf vooral de spelers die die week in vorm zijn. Om een wat reëler beeld te krijgen, en aan te tonen dat zelfs de beste spelers ter wereld fouten maken, geven wij hier een paar statistieken van de Tour om een en ander in een beter perspectief te plaatsen:

  • slechts 60% van de ballen die professionals van de tee slaan eindigen op de fairway; 
  • als ze in de bunker liggen maken ze slechts in 50% van de gevallen een 'up-and-down' (= na de bunkerslag één putt );
  • van 90 meter van de hole eindigen professionals gemiddeld 4.6 meter van de hole (dus zeker niet 'dood' bij de hole zoals op tv);  
  • van 140 meter van de hole in de rough raken ze slechts 50% greens;
  • gemiddeld scoren professionals op zowel de par-3 holes als par-4 holes boven par (ze scoren dus vooral goed op de par-5 holes);
  • een putt van 6 meter wordt slechts in 20% van de gevallen gemaakt.

In tegenstelling tot wat je op tv ziet, zijn deze 'supergolfers' nog steeds mensen. De beroemde sportpyscholoog Bob Rotella schreef ooit het boek 'Golf is not a game of perfect'. Oftewel, je hoeft niet elke bal perfect te slaan om goed te scoren. Goed om in je achterhoofd te houden als je zelf gaat spelen!   

Wees realistisch

De maand mei was een topmaand op de golfbanen in Nederland. Inmiddels hebben niet alleen meer dan 140.000 golfers in Nederland een GOLF.NL account (app of mijn.golf.nl). In de maand mei speelden 23.000 golfers met de app GOLF.NL 44.000 qualifying rondes. Ga jij deze maand de baan in, en wil je goed scoren met de app GOLF.NL? Voor veel golfers is het spelen van een qualifying ronde nog een drempel. Dat heeft vaak te maken met vertrouwen en een te hoge verwachting. Bekijk deze onderstaande tabel eens, en weet dat het niet vanzelfsprekend is dat je altijd je handicap speelt, laat staan verlaagd.

handicap overzicht

Bonustip: volg het advies van de app GOLF.NL als het gaat om de kleur tee waar je vanaf speelt. Uit onze gegevens blijkt dat veel spelers met de app GOLF.NL van een tee spelen waarbij de baan eigenlijk te lang is. Probeer het uit en speel daarom eens van de tee die de app GOLF.NL aanraadt. Je zult zien dat het spel sneller, makkelijker en dus leuker is!

GOLF.NL/app

  • Paginadatum 11 juni 2019
  • Auteur Redactie GOLF.NL