10 gouden (algemene) golftips die je moet weten voor meer golfplezier

10 gouden golftips

Wil je nog meer plezier en resultaat uit je golfspel halen? Lees dan deze 10 gouden tips en verlaag je handicap!

Goed vertrekpunt voor beginnende golfers maar ook gevorderde golfers zullen aan deze tips veel plezier beleven.


1. 

Kies het lidmaatschap dat bij je past

Wellicht een minder voor de hand liggende eerste tip, maar een passend lidmaatschap is belangrijker dan je misschien denkt. Golf is al lang niet meer een half uur inslaan op de drivingrange en dan vier tot vijf uur de baan in voor 18 holes. Inmiddels zijn er allerlei vormen en typen lidmaatschappen. Je kunt kiezen voor een virtuele club (zonder vaste baan) voor een laag bedrag per jaar (bijvoorbeeld ANWB Golf of GVN) en losse greenfees kopen of voor een club met baan. De 'clubs met gras' bieden tegenwoordig verschillende abonnementsvormen: 9-holes lidmaatschappen, twilightlidmaatschappen, jongerenlidmaatschappen, etc. Ook zij er steeds meer verschillende golfbanen: 6-holes banen, par-3 banen, pitch & putt. Kijk wat bij je past en zorg dat je een goed gevoel hebt bij de prijs die je betaalt. Bekijk hier bij welke club je lid kunt worden

Wist je dat. . .
. . . veel golfclubs met baan een registratielidmaatschap aanbieden? Je betaalt een vast laag bedrag per jaar en daarbovenop komen de greenfees, ook voor de baan van de club waar je je registratie hebt geregeld.


2. 

Hou al je scores bij in de App GOLF.NL

Om een overzicht te krijgen van waar je hebt gespeeld, op welke baan en met welke score, is het leuk om al je ronden bij te houden. Dat kan heel gemakkelijk in de app GOLF.NL. De app werkt als een digitale scorekaart en je kunt kiezen voor een oefenronde of een qualifying ronde. Het is aan te raden om zo vaak mogelijk een qualifying ronde te spelen omdat je zo een reële handicap krijgt. In de app GOLF.NL zie je bij elke hole hoeveel slagen je meekrijgt en het aantal stablefordpunten wordt automatisch berekend. Na de ronde wordt je handicap meteen aangepast. Je score wordt digitaal doorgegeven aan je club en je nieuwe handicap is officieel zodra je marker en je club de score hebben goedgekeurd. Voor het goedkeuren van een kaart moet de marker ook geregistreerd staan in de app of op mijn.golf.nl.

Alle digitale scorekaarten blijven in de app staan zodat je gemakkelijk kunt terugzien waar en hoe (goed) je hebt gespeeld. Dit overzicht staat ook op mijn.golf.nl (deze persoonlijke online omgeving is automatisch gekoppeld aan de app). Klik hier voor informatie over het instellen en gebruik van de app GOLF.NL.
GOLF.NL App Downloaden ➡ iOS | Android

Wist je dat. . .
. . . als je een handicap hebt tussen de 36 en 54, een slechte qualifying ronde niet tot een hogere handicap leidt? Je kan dus alleen maar omlaag!


3. 

Oefen zoveel mogelijk ín de baan

Je kunt uren op de drivingrange staan maar golf leer je het beste in de baan. Bovendien is dat ook een stuk leuker. Je krijgt dan te maken met alle slagen, ballen op verschillende posities en course management. Als je nog niet zo lang golft, speel dan geregeld op dezelfde baan. Je kunt zo makkelijker de vooruitgang van je spel en scores monitoren. Grote kans dat het steeds beter gaat en dat is goed voor je zelfvertrouwen. 
Ook kun je prima op een par-3 baan terecht. Daar zijn de holes weliswaar korter, maar oefen je zowel je korte als lange slagen. Als je wel de grote baan in wil maar nog veel slagen nodig hebt, speel dan op de rustige uren; dan kun op je eigen tempo ook de par-5’s helemaal uitspelen. Als het met het vertrouwen wel goed zit, ga dan zeker spelen op andere banen om te zien of je jouw spel kunt aanpassen aan nieuwe omstandigheden! 

Klik hier voor een overzicht van alle golfbanen in Nederland.

Wist je dat. . .
. . . veel par-3-banen qualifying zijn? Dit betekent dat je daar met de app GOLF.NL ook aan je handicap en ranking kan werken.


4. 

Kies de tee die bij je past

Golfbanen hebben verschillende afslagplaatsen: wit, geel, blauw, rood en oranje. De witte tee ligt het verst van de green, de oranje het minst ver. Iedereen mag van alle tees spelen. Voor het plezier en de snelheid van het spel is het goed om van de tee te spelen die het best bij je spelniveau en handicap past. Als je op een par 4 de green in twee slagen kunt bereiken, sta je op de goede tee en wordt golf leuker. Ga, als het beter gaat, gerust een keer op moeilijkere tee staan of juist een keer verder naar voren om te zien of je vandaar beter scoort.

Kijk hoe ver je afslaat en kies de juiste kleur:

  • tot 125 meter: oranje
  • tussen de 125 en 160 meter: rood
  • tussen de 160 en 190 meter: blauw
  • tussen de 190 en 225 meter: geel
  • verder dan 225 meter: wit

Wist je dat. . .
. . . je in de app GOLF.NL een keuze moet maken voor de kleur tee die je gaat spelen? De tees die op de baan te vinden zijn, staan al voorgesorteerd.


5. 

Analyseer je golfspel

Om beter te worden in golf is het handig te weten wat je zwakke en sterke punten zijn. En dat is soms niet zo duidelijk als je denkt. Pro’s die lesgeven maken vaak mee dat iemand een puttingles neemt omdat hij of zij denkt dat daar het probleem ligt, terwijl bij een nadere analyse blijkt dat het eerder om de chip gaat die niet dicht genoeg bij de hole komt (waardoor je dus langere putts overhoudt). Hou daarom van een paar ronden bij hoe de slagen verlopen. Hoe vaak belandt je bal op de fairway, hoeveel slagen doe je erover om op de green te komen, hoeveel putts heb je nodig?  

Wist je dat. . .
. . . op degolfacademie.nl een handige par-3 test staat voor je korte spel? Daarmee kun je goed zien of je pitch, chip of putt extra aandacht verdient. Als je inlogt (of je registreert als je dat nog niet gedaan hebt) kun je, naast die test, ook allerlei oefeningen en andere tips vinden om je spel te verbeteren. Kijk ook op de pagina Test je korte spel.


6. 

Investeer in jezelf

Als je weet wat je zwakke punten zijn, investeer dan in jezelf door lessen te nemen bij een PGA Professional. Even doordeweeks na het werk 30 tot 45 minuten aan je minder sterke punten werken, kan veel voor je golfspel doen. Je krijgt vertrouwen en meer plezier in je spel en het resultaat zie je direct terug in je scores in de app GOLF.NL.

Wist je dat. . .
. . . er in Nederland meer dan zevenhonderd golfpro’s zijn die je kunnen helpen met het verbeteren van je spel? Hier tref je alle informatie over waar je kunt leren golfen.
  


7.

Stimuleer elkaar

Als je van plan bent les te nemen, kijk dan of er ook groepslessen zijn. Het is immers leuker om met iemand te spelen dan alleen. Of heb je al een vaste groep golfvrienden? Maak dan een WhatsApp-groep aan, spreek met elkaar af en hou elkaar op de hoogte. Met de app GOLF.NL kun je ook je vrienden uitnodigen, elkaars prestaties volgen en marker zijn. Zo zie je wie er een Birdie Award heeft gewonnen en kun je checken op welke plek je staat in de ranking van je vrienden (en van je club, woonplaats, provincie en heel Nederland).

Wist je dat. . .
. . . elke maand uit de app-gebruikers winnaars worden geselecteerd voor de Birdieranking? Voor deze ranking krijg je punten bij een netto birdie, eagle en albatross. 


8. 

Kies de juiste bal

Andere kwestie: balkeuze. Dit is niet alleen belangrijk voor gevorderde spelers, maar zeker ook voor beginners. Over het algemeen zegt de prijs van een golfbal veel. Ver vliegen doen ze allemaal maar hoe duurder de bal, hoe beter deze bal spint en hoe sneller hij stilligt op de green bij korte slagen. Bepaal aan de hand van het aantal ballen dat je gemiddeld kwijtraakt per ronde, wat je een acceptabel bedrag vindt voor een bal en neem de proef op de som: ga de baan in met een paar ballen uit één prijscategorie en besteed vooral veel aandacht aan pitches, chips, bunkerslagen en putts. Merk je een verschil? Is er een type bal waar je goed mee presteert bij de slagen die voor jou het verschil maken tussen een goede en slechte ronde? Kies vervolgens jouw bal en blijf daarbij!

Wist je dat. . .
. . . een bal minder ver vliegt als die koud is? Je verliest ongeveer tien meter aan afstand als de bal een temperatuur heeft van vier graden. Advies is ook om in de winter nog een extra bal (van hetzelfde type en merk) in je zak te toen en wissel ze om de hole af.


9. 

Zorg voor materiaal dat bij je past

Als je net begint met golfen is een halve set vaak meer dan voldoende. De regels zeggen dat je met maximaal 14 clubs mag spelen, maar je hebt vaak al aan een halve set (bijvoorbeeld een driver (+12 graden), ijzer 5, ijzer 7, ijzer 9, sand wedge, pitching wedge en een putter) genoeg om het eerste jaar uit de voeten te kunnen. Maar waar koop je clubs als je begint met golfen? Het hangt er helemaal van af hoeveel geld je wilt en kunt besteden. Als je nog niet zeker weet of je doorgaat met golf, is het niet slim veel geld uit te geven; als beginnende golfer verandert je swing constant omdat je nog geen ‘eigen’ swing hebt. Nog zoiets: als je nu al weet dat je maar één keer per maand gaat spelen, is het ook niet heel verstandig om dure clubs te kopen. Mocht je er daarentegen echt helemaal voor gaan, dan is het niet gek om voor een set van zes clubs ongeveer 300 euro te betalen.
Jumbo Golfwereld en GolfPlaza zijn de bekendste golfwinkels in Nederland en hebben een groot aanbod. Maar ook bij winkels als Decathlon of Bol.com kun je als beginner prima clubs kopen. Heb je al een goed idee van wat je nodig hebt (lengte, type shaft), dan is een tweedehands golfwinkel (Golfclubtrader, Golfbidder) een optie.

Wist je dat . . .
. . . je via je PGA Professional (zie gouden tip #6) vaak ook clubs kunt lenen om mee te beginnen? 


10. 

Ga niet voorbij aan clubfitting

Een van de meest gestelde vragen over golfequipment is: vanaf welk niveau heeft het zin om naar een clubfitter te gaan? Dit is een beetje een kip- en-eiverhaal, want je hebt meer aan een clubfitting als je al een redelijk niveau hebt, maar tegelijkertijd helpt een goed gefitte set bij het verbeteren van je swing en scores. Het is een feit dat een golfer iets van een herhaalbare swing moet hebben om profijt te hebben van een fitting. Volgens experts hebben spelers die tussen de 85 en 100 scoren (circa handicap 13 tot 28) het meeste baat bij een fitting.
Een professionele fitting (zoals de beste golfers die krijgen) is bij een beginner inderdaad niet nodig maar de juiste lengte, shaftgewicht en gripdikte wel. Dit zijn basisvoorwaarden voor het leren van een technisch goede swing.
Voor een clubfitting kun je onder meer terecht bij Fatco Clubfitting, Golfhunter maar ook bij Jumbo Golfwereld, GolfPlaza, en Golfcenter. 

Wist je dat. . .
. . . er ook clubfitters zijn waar je een clubfitting kunt doen zonder dat je verplicht bent om clubs te kopen? Het is verstandig om een clubfitting te beschouwen als een golfles. Je leert je swing kennen (vaak met behulp van een launch monitor die je balvlucht analyseert) en komt erachter wat voor materiaal je nodig hebt om het meest uit je swing te halen. Doen dus!

Begin vandaag nog! Mocht je de app GOLF.NL nog niet hebben, dan kan je die hier downloaden ➡ iOS | Android. Succes!

  • Auteur Redactie GOLF.NL