Beeld: Getty Images
Topgolf

Wat weten we over Kasumigaseki Country Club?

Beeld: Getty Images
Op woensdag 4 augustus gaat Anne van Dam na lang wachten voor een medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Maar wat weten we van de golfbaan, Kasumigaseki Country Club? 

Er was voor de Spelen maar weinig bekend over het toneel voor de strijd om eremetaal. Kasumigaseki Country Club, de baan waar het Olympisch golftoernooi wordt gespeeld, heeft een nogal gesloten karakter. Na het mannentoernooi, die veel lage scores opleverde, is er gelukkig al veel meer duidelijk geworden. We zetten de leukste feiten voor je op een rij.

Lang en nat 

Kasumigaseki Country Club ligt op zo´n 90 minuten rijden van het Olympisch dorp. Publiek is niet toegestaan dus naast wat geklap van officials en (hoofdzakelijke Japanse) pers zal het rustig zijn in Saitama. De 'country club' bestaat uit twee banen, de East en West Course. Voor de Spelen wordt de East Course gebruikt.

Japan staat bekend om de tiptop verzorgde golfbanen en Kasumigaseki is geen uitzondering. Sommige spelers vergeleken de 18 holes met die van Quail Hollow of Bellerive (de baan waar in 2018 het PGA Championship) werd gespeeld. De baan is in ieder geval lang. Voor de heren was de baan in lengte 6810 meter en voor de dames is dat 6112 meter. Het weer vormt een extra uitdaging, want de voorspelling is dat het kwik naar de 35 graden Celsius gaat tijdens het damestoernooi. Je zou denken dat de baan daarmee ook droog is, maar daar was geen sprake van bij de mannen, die geen moeite hadden om de bal te controleren op de fairways en met lange clubs te stoppen op de greens.

East Course

De East Course heeft veel overhangende dennen en cipressen. Er liggen een flink aantal diepe bunkers, maar er zijn nagenoeg geen waterhindernissen: alleen op de 18de komt er water in het spel. Volgens Shane Lowry heeft Kasumigaseki een goede variatie aan holes en het slot is interessant. De 18de is een lange (ongeveer 400 meter voor de dames afhankelijk van tee locaties), maar de 17de is een korte par-4 waar veel kan gebeuren. Verder bevestigde de Ier dat longhitters in het voordeel zijn, en dat is dus goed nieuws voor Anne van Dam....

Beeld: Getty Images
Beeld: Getty Images

Rijke historie

Kasumigaseki Country Club is een van de beroemde banen van Japan en is al vaak gastheer geweest van de grote Japanse kampioenschappen. Het complex stamt uit 1929 en mag met recht een klassieker genoemd worden. De beroemde Britse architect C.H. Alison (die ook de Amsterdam Old Course ontwierp) renoveerde het ontwerp in 1930 en gaf de baan inernationale allure.

In 1957 werd er The Canada Cup (de voorloper van de World Cup of Golf) gespeeld voor koppels en de zege van Torakichi Nakamura en Koichi Ono op ondere andere Sam Snead, Jimmy Demaret en een 21-jarige Gary Player zorgde voor een vuurtje dat de populariteit van golf in Japan aanwakkerde. In 2009 won nationale held Hideki Matsuyama het Japans Junior kampioenschap op Kasumigaseki en een jaar later het Asia-Pacific Amateur, waarmee hij zich kwalificeerde voor de Masters, het toernooi dat hij 11 later zou winnen.

Renovatie

In 2016 onderging de baan een grote renovatie (kosten: 13 miljoen dollar, volledig gefinancierd door de club zelf) ter voorbereiding op de Olympische Spelen. Tom Fazio verlengde de baan met 500 yards en maakte de bunkers wat dieper. Voor de renovatie had elke hole twee soorten greens met verschillend gras om in de winter door te kunnen spelen, maar dat typisch Japanse systeem ging op de schop.

Kniesokken

Lid worden op Kasumigaseki Country Club kan, voor 91 duizend dollar per jaar. Dat het er sjiek aan toe gaat op de baan blijkt ook uit de kledingvoorschriften: mannen dragen een blazer bij aankomst, een korte broek mag niet in het clubhuis, maar wel op de baan, mits je kniesokken draagt.

De ´KCC Dress Code´ op de website van de club is een document van meer dan vijfhonderd woorden. Kraag omhoog in het clubhuis? Niet toegestaan. Polo met korte mouwen over een laag met lange mouwen? Niet toegestaan. Stalen spikes. Nee. De dress code is ook duidelijk over ´schreeuwende kleuren´ en ´merkwaardige ontwerpen´: liever niet.

Ook wat betreft tradities is Kasumigaseki een 'oudje', want tot voor kort konden er geen vrouwen lid worden. Daar ging het IOC niet mee akkoord en sinds 2017 kunnen er ook dames lid worden van de exclusieve baan. Precies zoals het ook is gegaan op Augusta en de banen op de ´rota´ van The Open.