Beeld: Getty Images
Toernooien

Olympisch golf in 2021

Beeld: Getty Images
Na 112 jaar afwezigheid keerde de golfsport in 2016 terug op de Olympische Spelen. En weliswaar met een jaar vertraging door de coronapandemie wordt ook in 2021 golf weer verwelkomd.

Maakte golf een succesvolle rentree op de Olympische Spelen van 2016?

Bij de mannen waren veel afzeggingen. Twaalf golfers uit de top 20 ontbraken in Brazilië. Toch werden het twee succesvolle weken met enthousiaste deelnemers en verrassend hoge kijkcijfers. “Een ervaring om nooit te vergeten. Je krijgt echt kippenvel van de atmosfeer”, aldus Joost Luiten, die gedeeld 27ste werd. Rio de Janeiro werd in de golfwereld nog gezien als een testcase, maar de verwachting is dat de wereldtoppers er vier jaar later wel bij willen zijn om te strijden om de eer. Justin Rose, de huidige nummer een van de wereld, zal zeker zijn olympische titel van 2016 verdedigen.

In 2021 is Tokio gastheer. Wat kunnen we verwachten?

De coronacrisis zal een grote stempel drukken op de organisatie maar de Japanners zullen er alles aan doen om het zo perfect mogelijk te regelen. Tokio is een van de meest gastvrije steden van de wereld. De Japanse miljoenenstad heeft een uitgebreide infrastructuur en beschikt over topaccommodaties. Al zijn de hotelkamers er extreem duur voor toeristen. De innovatieve oplossingen van Japan zullen terugkomen in alle sportfaciliteiten. Het olympisch stadion is daarnaast zeer duurzaam gebouwd en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het regenwater zorgt voor de bewatering van de sportvelden en rioleringen.

Hoe zijn de weersomstandigheden in Japan?

Tokio kent zomers met ongekend hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Maatregelen en oplossingen om eventuele hitte voor sporters en toeschouwers tegen te gaan, staan op de prioriteitenlijst van de organisatie.

Hoe wordt bepaald wie namens Nederland aan het olympisch golftoernooi deelnemen?

Daarvoor gelden internationale (IOC) en aanvullende nationale (NOC*NSF) kwalificatie-eisen: een plaats in de top 36 van de geschoonde (van elke land wordt slechts één deelnemer geteld) olympische ranglijst én een positie bij de eerste honderd op de wereldranglijst. Nederland mag maximaal twee mannen en twee vrouwen afvaardigen naar het golftoernooi.

Wie zijn kandidaat voor een olympisch golfticket?

In 2016 voldeed alleen Joost Luiten aan alle eisen. Voor de komende Spelen maken ook Wil Besseling en Anne van Dam grote kans. Dewi Weber is ook een kandidaat.

Waar vindt het golftoernooi plaats?

De golfbaan van de Kasumigaseki Country Club ligt op dik een uur reizen van het olympisch dorp. De meeste golfers kiezen daarom waarschijnlijk voor een hotel in de directe omgeving van de baan. Joost zal daarna zeker het olympisch dorp opzoeken. Luiten bezocht in Rio veel andere sporten en leerde veel van gesprekken met andere sporters en coaches. Het deelnemersveld is met zestig golfers beperkt. Ter vergelijking: in een major komen 156 spelers aan de start.

Hoe ziet de voorbereiding op Tokio eruit voor de spelers?

Joost Luiten en Anne van Dam zullen de Olympische Spelen benaderen zoals een ander groot toernooi. Ze zullen ruim van tevoren naar Japan reizen om te acclimatiseren. De golfers moeten het inpassen in een druk jaarprogramma. Voor en na de Spelen staan ook weer toernooien gepland. Dat is het wel een verschil met veel andere sporters, die vaak hun hele planning afstemmen op dit voor hen belangrijkste sportevenement van hun carrière. Die status heeft het olympisch toernooi voor golfers (nog) niet.

Wat doet de NGF in het olympisch traject?

De NGF speelt een coördinerende rol tussen IOC, NOC*NSF en de sporter. De golfbond draagt de sporters op een bepaald moment over aan NOC*NSF en verricht met name het voorbereidend werk. Zo moet erop toegezien worden dat alle betrokken op de hoogte zijn van de strenge regels rond sponsoring. Spelers mogen niet met sponsornamen rondlopen op de Spelen of in reclames verschijnen van bedrijven die niet aan het IOC verbonden zijn. De NGF krijgt ondersteuning van andere sportbonden die in tegenstelling tot de NGF al decennialang olympische sporters begeleiden.
Lees meer over
Olympische spelen