Beeld: Unsplash - AJ
Golfreizen

DP World Tour in Japan

Beeld: Unsplash - AJ
Japan heeft met Masters-winnaar Hideki Matsuyama een heuse volksheld, want golf is in Japan immens populair. De heren van de DP World Tour speelde in april 2023 voor het eerst in het land van de sushi en Mt. Fuji, in navolging van de Olympische Spelen van 2020.

2300 golfbanen in Japan

Raar maar waar: in ruim 50 jaar golf over de hele wereld was de European Tour/DP World Tour nog nooit in Japan geweest. Het was kortom de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. In 2023 was het zover en voor de in ieder geval drie opvolgende jaren staat het ISPS Handa Championship op de kalender. Het toernooi is co-sanctioned met de Japan Golf Tour Organisation en de top-3 van dat circuit krijgt vanaf nu speelrecht ‘in Europa’. 

Japan mag wel negen keer groter zijn dan Nederland, voor driekwart uit heuvels en bergen bestaan en voornamelijk in het buitenland bekendstaan als hét land van martial arts, toch is het een ongekend golfland waar je de mooiste banen kunt vinden. Terwijl Nederland ruim 200 golfbanen telt, vind je er in Japan meer dan 2300, zo goed als de helft van alle golfbanen in Azië en bijna net zo veel als in Canada. In Nederland heb je één golfbaan per 89.000 inwoners tegen 1 op 55.000 inwoners in Japan.

Over PGM Ishioka Golf Club

De DP World Tour speelt dus op op Ishioka Golf Club. Deze ligt op ca. 1,5 uur rijden vanaf hoofdstad Tokio. Jack Nicklaus beschreef de baan als “de beste golfbaan van Japan”. Geheel toevallig ontwierp hij hem zelf ook in de jaren ’90. Bomen ‘shapen’ de op het oog vrij ruime fairways en verder komt er op de nodige holes water en zand in het spel. De baan is gelegen in een schilderachtige omgeving, omringd door groene heuvels, bossen en meren en biedt golfers een prachtig uitzicht op de natuurlijke schoonheid van het Japanse platteland. Ze is ontworpen volgens de hoogste normen van golfarchitectuur, met goed geplaatste bunkers, uitdagende waterhindernissen en strategisch geplaatste fairways en greens. De baan biedt golfers van alle niveaus een uitdagende en lonende speelervaring.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Japanse golfbaan als olympisch strijdtoneel

De Japanners verwelkomden in 2021 ook de Olympische Spelen. De vrouwen en mannen speelden het olympisch golftoernooi op de prestigieuze Kasumigaseki Country Club, twintig kilometer ten noordwesten van Tokio.

De Kasumigaseki Country Club is in 1929 is opgericht en beschikt over twee 18-holesbanen: de East- & West Course. De East Course is in 2016 opnieuw ontworpen door de Amerikaan Tom Fazio en zijn zoon Logan en heeft een klassieke uitstraling. De West Course is ontworpen door de Japanner Seiichi Inoue en heeft elegante waterpartijen.

Sumo

Het was niet de eerste keer dat de Kasumigaseki Country Club een prestigieus golftoernooi verwelkomde. Zo heeft op de East Course vier dagen lang de vijfde editie van de Canada Cup (de huidige World Cup of Golf) in oktober 1957 plaatsgehad, maar dat is dus wel even geleden. In Japan is golf de vijfde professionele sport. Sumo, honkbal, voetbal en tennis liggen nog een stuk voor op golf.

Japan mag wel negen keer groter zijn dan Nederland, voor driekwart uit heuvels en bergen bestaan en voornamelijk in het buitenland bekendstaan als hét land van martial arts, toch is het een ongekend golfland waar je de mooiste banen kunt vinden. Terwijl Nederland ruim 200 golfbanen telt, vind je er in Japan meer dan 2300, zo goed als de helft van alle golfbanen in Azië en bijna net zo veel als in Canada. In Nederland heb je één golfbaan per 89.000 inwoners tegen 1 op 55.000 inwoners in Japan.

Respectvol met groen

Omdat net als in de rest van de wereld Japan met een veroudering van de traditionele golfer worstelt, zijn er veel jeugdgolfinitiatieven, zelfs in Tokio. Daar kun je op indoor drivingranges of op drivingranges bovenop gebouwen aan jouw swing werken. Zodra je kunt golfen en de kans krijgt om op een van de vele golfbanen te spelen, dan is het genieten. Je hebt er ruimte en veel golfbanen liggen in heuvelachtige omgevingen. Dus als je in het algemeen al het gevoel hebt dat je tot leven komt op een golfbaan omdat je er beter kunt ademen en je écht vrij voelt, dan moet je ooit in Japan gaan spelen. Door die hoogteverschillen ervaar je de ruimte anders dan in Nederland. 

Bovendien zijn de banen doorgaans mooi aangelegd en goed onderhouden. Wie wel eens in Japan is geweest, heeft gezien hoe zorgvuldig en respectvol met het groen wordt omgegaan. In parken zie je dagelijks hele teams mannen en vrouwen met een helm op, witte handschoenen, een ladder en prachtig gereedschap de natuur onderhouden. Dat gebeurt ook op de golfbanen. De kwaliteit van de golfbanen in Japan is dan ook erg hoog. Fairways en greens liggen er prachtig bij.

Ritme

Het spel in Japan is vergelijkbaar met de rest van de wereld, maar wezenlijk anders is het ritme waarin je speelt. Golfbanen zijn doorgaans aangelegd als twee lussen van negen holes die bij het clubhuis beginnen en eindigen. In Japan is het namelijk gebruikelijk om driekwartier te pauzeren, voor een lunch bijvoorbeeld. Golf wordt net als in Nederland veel gebruikt in de zakenwereld om te netwerken. Daarnaast word je doorgaans vergezeld door een caddie, die jouw clubs en persoonlijke bezittingen in een zelf rijdende gemotoriseerde cart vervoert. De caddie kent de baan erg goed, kan indien gewenst adviseren bij de keuze van een club, weet hoe de wind doorgaans waait. De caddie kan dus voor het hele gezelschap van grote waarde zijn. Bij sommige golfbanen kun je zelfs zelf rijdende buggy’s tegenkomen, die je naar de volgende tee brengen en na de ronde naar het clubhuis.

Japan is een land vol verrassingen. Iedere dag die je daar doorbrengt, gebeurt er iets wat je nooit eerder hebt meegemaakt. Het is het land van hightech, van zen en design, van verfijnd eten, van prachtige golfbanen, maar ook het land waar Hideki wordt vereerd en Xander Schauffele en Nelly Korda een gouden olympische golfmedaille wonnen. 

Lees meer over
European Tour Reizen