Beeld: Bénédicte Boné
Topgolf

Golf in Japan: een belevenis

Beeld: Bénédicte Boné
Golfen in Japan is een aparte belevenis. Van hi-tech banen met nieuwste snufjes tot traditionele golfcourses waar je naast de golfetiquette ook nog rekening moet houden met Japanse etiquette.

Het Olympisch golf wordt gespeeld op de prestigieuze Kasumigaseki Country Club, twintig kilometer ten noordwesten van Tokio. In de hoofdstad van Japan speelt alles zich circa zeven uur eerder af dan in Nederland, dus het wordt vroeg opstaan voor de liefhebbers om de individuele strokeplaywedstrijden live mee te kijken.

De Kasumigaseki Country Club die in 1929 is opgericht en beschikt over twee 18 holes banen: de East- & West courses. De East course is in 2016 opnieuw ontworpen door Tom en Logan Fazio en heeft een klassieke uitstraling. De West course is ontworpen door Seiichi Inoue en heeft elegante waterpartijen.

Sumo

Het is niet de eerste keer dat de Kasumigaseki Country Club een prestigieus golftoernooi verwelkomt. Zo heeft op de East Course vier dagen lang de vijfde editie van de Canada Cup (de huidige World Cup of Golf) in oktober 1957 plaatsgehad, maar dat is dus wel even geleden.
In Japan is golf de vijfde professionele sport. Sumo, honkbal, voetbal en tennis liggen nog een stuk voor op golf.

Japan mag wel negen keer groter zijn dan Nederland, voor driekwart uit heuvels en bergen bestaan en voornamelijk in het buitenland bekend staan als hét land van martial arts, toch is het een ongekend golfland waar je de mooiste banen kunt vinden. Terwijl Nederland ruim 200 golfbanen telt, vind je er in Japan meer dan 2300, zo goed als de helft van alle golfbanen in Azië en bijna net zo veel als in Canada. In Nederland heb je één golfbaan per 89 duizend inwoners tegen 1 op 55 duizend inwoners in Japan.

Omdat net als in de rest van de wereld Japan met een veroudering van de traditionele golfer worstelt, zijn er veel jeugdgolf initiatieven, zelfs in Tokio. Daar kun je op indoor driving ranges, of op driving ranges bovenop gebouwen aan jouw swing werken. Zodra je kunt golfen en de kans krijgt om op een van de vele golfbanen te spelen, dan is het genieten. Niet alleen heb je in Japan veel ruimte, maar liggen veel golfbanen in heuvelachtige omgevingen. Dus als je in het algemeen al het gevoel hebt dat je tot leven komt op een golfbaan omdat je daar beter kunt ademen en je écht vrij voelt, dan moet je ooit in Japan gaan spelen. Door die hoogteverschillen ervaar je de ruimte anders dan in Nederland. 

Daarnaast is het altijd fijn om te golfen op een mooi aangelegde en goed onderhouden baan, kortom mooie natuur. Wie in Japan is geweest, heeft gezien hoe zorgvuldig en respectvol het groen wordt onderhouden. In parken zie je dagelijks hele teams mannen en vrouwen met een helm op, witte handschoenen, een ladder en prachtig gereedschap de natuur onderhouden. Dat gebeurt ook op de golfbanen. De kwaliteit van de golfbanen in Japan is dan ook erg hoog. Fairways en greens liggen er prachtig bij.

Ritme

Het spel in Japan is vergelijkbaar met de rest van de wereld, maar wezenlijk anders is het ritme waarin je speelt. Golfbanen zijn doorgaans aangelegd als twee lussen van 9 holes die bij de club house beginnen en eindigen. In Japan is het namelijk gebruikelijk om 45 minuten te pauzeren, voor een lunch bijvoorbeeld. Golf wordt net als in Nederland veel gebruikt in de zakenwereld om te netwerken. Daarnaast word je doorgaans vergezeld door een caddie (meestal een vrouw), die jouw clubs en persoonlijke bezittingen in een zelfrijdende gemotoriseerde cart vervoert. De caddie kent de baan erg goed, kan indien gewenst adviseren bij de keuze van een club, weet hoe de wind doorgaans waait. De caddie kan dus voor het hele gezelschap van groot belang zijn.

Bij sommige golfbanen kun je zelfs zelfrijdende buggy’s tegen komen, die je naar de volgende tee brengen en na de ronde naar het clubhuis. Japan is een land vol verrassingen. Iedere dag die je daar doorbrengt, gebeurt er iets wat je nooit eerder hebt meegemaakt.

Japan is het land van hightech, het land van zen en design, het land van verfijnd eten, het land van prachtige golfbanen, maar nu vooral hét land waar de volgende Olympische Spelen zullen worden gehouden.

Lees meer over
Reizen Olympische spelen