Topgolf

Caddie-column: 'Golfen met een pokerface!'

Daniƫlle Huizing-Leeman (33) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze columns. Deze keer over modderballen, een vliegende ijzer-5 en golf spelen met een pokerface.

Na mijn vorige column hebben we toernooien gespeeld in Tsjechië, Zwitserland en afgelopen week in Ierland en wat was het weer een ongelooflijk emotionele en mentale rollercoaster. Tsjechië was na een paar weken vrij ons eerste toernooi. Daan had veel tijd en energie in zijn trainingen gestopt en we begonnen met veel enthousiasme aan het eerste van vier toernooien op rij. Wat kregen we de deksel hard op onze neus met een gemiste cut!

Stupidity is doing the same thing over and over again but expecting different results

Ondanks al die trainingsuren voelde de swing van Daan in toernooiomstandigheden toch niet goed. Dat was een enorme domper en Daan heeft daarna besloten een paar technische veranderingen door te voeren. Dat is op dit moment in het seizoen met de Tourkaart nog lang niet veiliggesteld misschien een gok, maar een bekende uitspraak luidt stupidity is doing the same thing over and over again but expecting different results. Nog langer aanklooien op dezelfde manier was gewoon geen optie. Op de maandag in Crans Montana heeft Daan zijn grip iets sterker gemaakt, de rechterelleboog is wat minder stijf in de setup en hij neemt zijn hoofd meer als as waar hij omheen moet draaien.

Vlieger

Het putten liep in Tsjechië ook niet. Wij horen en lezen vaak dat Daan zo’n geweldige putter is. Dat was ook absoluut een sterk punt, maar wij kennen de exacte statistieken en weten dat het al een tijd moeizaam gaat op de greens. De zaterdag na Tsjechië hebben Daan en ik een uur of twee op de puttinggreen doorgebracht, dingen uitgeprobeerd, video’s gemaakt en de beelden vergeleken. De uitkomst: na Tsjechië is Daan gaan putten met de rechterhand boven de linkerhand. Alles bij elkaar zijn dat best ingrijpende veranderingen, maar we wilden per se sterker voor de dag komen in Zwitserland voor de Omega European Masters. In Zwitserland ging het ook meteen een heel stuk beter. De cut gehaald en op zaterdag in de derde ronde stonden we er na twaalf holes met -6 prima voor. De resterende zes holes...die gingen in +9! Een te aanvallende slag op de par-3 13de resulteerde in een dure dubbel-bogey. Die deed pijn maar het was slecht coursemanagement, een eigen fout.

De uitkomst: na Tsjechië is Daan gaan putten met de rechterhand boven de linkerhand

Meltdown

Dat was de modderbal op hole 14 niet. De eerste twee dagen was het plaatsen, zaterdag opeens niet en er zat een flinke kluit modder op de bal na een perfecte afslag. De theorie is modder links, de bal vliegt naar rechts en andersom. Die vlieger ging dit keer helaas niet op. Daan sloeg een perfecte ijzer-5 maar modderballen zijn en blijven onvoorspelbaar; de bal ging direct rechtsaf, zo out of bounds. Daan reageert altijd rustig in de baan, maar nu even niet; de ijzer-5 kreeg vliegles! Op dat moment ga je een grens over en Daan kreeg het mentaal niet meer op de rit.

In zulke situaties komt het goed uit dat ik naast caddie van Daan ook zijn vrouw ben

Op de laatste vier holes hebben we nog zes slagen ingeleverd. In zulke situaties komt het goed uit dat ik naast caddie van Daan ook zijn vrouw ben. Na de ronde stelde ik voor om te gaan wandelen in de bergen, even de gedachten verzetten. De route die we liepen duurde uiteindelijk bijna 2,5 uur, dat was een beetje verkeerd ingeschat, maar het bleek wel heilzaam. Never waste a shitty round zeggen we altijd, we hebben er een leermoment van gemaakt. Zo’n emotionele meltdown door een pechgeval mag gewoon nooit meer gebeuren en Daan besefte dan na de ronde eigenlijk meteen al.

Oude ballen

De laatste dag, er mocht weer geplaatst worden, dus geen last van modderballen. Daan speelde heel goed, -6 op de laatste twaalf holes, dat gaf de golfburger moed voor het Iers Open. Daan vloog maandagochtend alweer vanuit Amsterdam naar Dublin, ik had wasdag. Alle vuile was van de drie weken ervoor heb ik er doorheen gedraaid, een topprestatie wat mij betreft, en dinsdagochtend vroeg ben ik met een koffer vol schone kleding naar Dublin gevlogen.

Het Iers Open op de K-Club was een prachtig toernooi met duizenden toeschouwers en een geweldige sfeer. Vrijdag net de cut gehaald, zaterdag dachten we op de laatste holes birdies nodig te hebben om de tweede cut te overleven. Als meer dan 78 spelers de cut halen op vrijdag volgt er zaterdag namelijk een tweede cut, omdat het veld op zondag anders te groot is. Hole 16 speelden we daarom heel aanvallend maar dat liep met twee ballen in het water slecht af. Toen we van de baan kwamen waren we er honderd procent zeker van dat het voor ons einde toernooi was, pas later hoorden we dat we zondag toch mochten spelen.

Gelukkig vond ik in een vak toch nog zes oude ballen, daarmee zijn we zondag vroeg in de ochtend de baan ingegaan

De Tour beslist nu per toernooi en afhankelijk van de omstandigheden of een tweede cut noodzakelijk is. Dat was niet of slecht gecommuniceerd, wij wisten in ieder geval van niks en dat gold voor meer spelers. Om met een zo leeg mogelijke golftas te vliegen, geef ik na de laatste ronde van een toernooi altijd alle ballen weg. Gelukkig vond ik in een vak toch nog zes oude ballen, daarmee zijn we zondag vroeg in de ochtend de baan ingegaan. Dat bleken er meer dan genoeg, want Daan verloor geen enkele bal, hij speelde fantastisch en tekende voor een ronde 66 (-6).

Stoïcijns

Ik heb manlief de afgelopen jaren onnoemelijk veel ballen zien slaan, maar zijn ballstriking in de afgelopen twee toernooien vond ik beter dan ooit, de swingaanpassingen lijken nu al heel goed uit te pakken. Dat komt goed uit, want deze week spelen we het BMW PGA Championship, een van de grootste toernooien van het jaar. Ons doel was en is na dit toernooi speelrecht voor volgend seizoen verzekerd te hebben. Dat kan nog steeds, want met een goed resultaat zijn heel veel punten voor de Race to Dubai te verdienen.

Na de vorige toernooien hebben we samen een lijstje gemaakt met tien verbeter- en aandachtspunten. Een heel belangrijke: niet teleurgesteld reageren na een tegenvallende slag. Stoïcijns blijven in de baan, geen overdreven emoties tonen, golf spelen met een pokerface, dat gaat Daan doen. En ik ga hem als caddie daarbij helpen.

Reageren of suggesties voor mijn column? Mail naar manager@daanhuizing.com

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf Blog
}