Topgolf

Caddie-column: 'Ik streef ernaar om de meest fitte caddie op Tour te worden'

Daniëlle Huizing-Leeman (33) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze columns. Deze keer over Arnold Schwarzenegger als inspiratiebron en een golfbag als een handtasje…

Ik ging al heel regelmatig naar de gym, maar sinds een paar weken ben ik echt hooked, ik kan me geen leven meer voorstellen zonder de sportschool. Ik heb nu ook een coach die me ondersteunt; Carmen Ketelaar, een vrouw afkomstig uit de bodybuilderwereld maar die wel zijdelings bekend is met de golfwereld. Ik heb zeker geen ambitie als bodybuilder, maar ik wil wel onderzoeken waar mijn grenzen liggen, tot hoe ver ik verantwoord kan pushen en hoe sterk ik kan worden. Ook op fysiek gebied wil ik de beste versie van mijzelf worden. Ik ben een van de weinige professionele vrouwelijke caddies op de Tour en ik streef ernaar om de meest fitte caddie op Tour te worden. Dat gaat mij helpen in mijn werk, als ik sterker ben en meer energie heb, ook nog aan het einde van een ronde, kan ik Daan in de baan beter bijstaan.

Schwarzenegger

Inmiddels kan ik ruim 80 kilo deadliften, het eerstvolgende doel is honderd kilo. Niet van vandaag of morgen, maar stapsgewijs in een paar maanden tijd. Ik ben geen type voor half werk, ik pak dit heel serieus aan. Ik heb dagelijks contact met coach Carmen en als ik op Tour ben maak ik video’s van de uitvoering van mijn oefeningen die Carmen voor mij beoordeelt. Ook op het vlak van voeding helpt ze mij de dag door, zodat het aansluit op mijn inspanningen en doelstellingen.

Ook in de weken als we op Tour zijn ga ik iedere dag trainen in de gym want dit smaakt naar meer!

Mijn nieuwste bron van inspiratie is Arnold Schwarzenegger. Dat had ik een paar maanden terug niet kunnen bedenken. Schwarzenegger is 76 jaar maar hij traint nog ieder dag, daar heb ik echt respect voor. Ik heb onlangs The New Encyclopaedia Of Modern Bodybuilding, een bekend boek van Schwarzenegger gekocht. Ik lees over de verschillende spiergroepen en hoe je een spier isoleert zodat je die afzonderlijk kunt trainen. Ik ben nu al veel fitter dan een paar maanden terug, ben verlost van kleine blessures en allerlei pijntjes die je als caddie voelt. Ook in de weken als we op Tour zijn ga ik iedere dag trainen in de gym want dit smaakt naar meer!

Kleinhondjes

De afgelopen vier weken had ik veel tijd voor sportschoolbezoekjes want er waren geen toernooien op de DP World Tour. Dat was hartje zomer best bijzonder. Zo’n lange tijd thuis in die periode van het seizoen maak je niet vaak mee als profgolfer. We hebben er ook zeker van genoten al was het ook een beetje saai. Het was in de vakantietijd overal best stil. Wel heerlijk natuurlijk om een paar weken achter elkaar in ons eigen bed te slapen en kleding uit de kast te pakken in plaats van uit een tas in een hotelkamer. Ook heel fijn om thuis te zijn met Andrei en Igor, onze twee dwergkezen. Als Daan en ik op Tour zijn logeren Andrei en Igor bij mijn ouders, die genieten daar heel erg van. Daan en ik zeggen altijd dat we de kleinhondjes komen brengen, kunnen ze vast wennen mochten er ooit kleinkinderen komen…

Handtasje

Het voordeel van een paar weken zonder toernooigolf is dat Daan zijn rust heeft kunnen pakken en heeft kunnen bouwen aan de basis voor de laatste stretch van het seizoen. We staan te popelen om weer aan de bak te gaan. Even hebben we overwogen afgelopen week al te spelen in Noord-Ierland, maar vijf toernooien op rij leek ons niet verstandig, ook omdat de belangrijke toernooien aan het einde van die reeks zitten.

Nog even en die golftas van ruim vijftien kilo gooi ik over mijn schouder alsof het een handtasje is…

Deze week spelen we Tsjechië, dan Zwitserland, het Iers Open en het BMW PGA Championship. Vooral in die laatste twee toernooien zijn heel veel punten te verdienen en punten hebben we hard nodig. Daan staat op plek 135 in de Race to Dubai, zoals het er nu naar uitziet behoudt de top-118 aan het einde van het seizoen speelrecht op de DP World Tour. Vorig jaar waren we bij de start van het laatste toernooi, de Portugal Masters, nog niet helemaal veilig. Dat was enorm stressen, heeft mij een paar jaar van mijn leven gekost, dat hoop ik niet nog eens mee te maken. Het doel is de komende vier toernooien genoeg punten te verzamelen om die Tourkaart voor volgend jaar binnen te hebben, dat is de eerste stap.

Als dat is gelukt gaan we voor de top-70, dan verlengen we het seizoen en mogen we in november de Nedbank in Zuid-Afrika spelen. Dat zal zeker niet makkelijk zijn, maar we hebben er veel vertrouwen in want Daan heeft voor de zomerbreak tijdens de toernooien in Duitsland en Denemarken aangetoond dat hij het spel heeft om mee te doen voor de overwinning. Nu deze column af is ga ik nog even naar de gym, pumping iron, zoals Arnold Schwarzenegger dat altijd zo mooi zegt. Nog even en die golftas van ruim vijftien kilo gooi ik over mijn schouder alsof het een handtasje is…

Reageren of suggesties voor mijn column? Mail naar manager@daanhuizing.com

Lees meer over
Topgolf Blog
}