Topgolf

Caddie-column: Daan de grote verrassing in het KLM Open?

Daniƫlle Huizing-Leeman (33) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze iedere twee weken een column. Deze keer natuurlijk over de voorbereiding op het KLM Open.

Het KLM Open is ook voor Daan en mij een heel speciaal toernooi. Spelen in eigen land met de steun van het thuispubliek, daar verheugen we ons natuurlijk altijd erg op. Vorig jaar misten we de cut en niet alleen omdat de topvorm bij Daan ontbrak. In de week van het KLM Open willen heel veel mensen iets van Daan. Nee zeggen, dat vinden wij allebei lastig, met als gevolg dat de dagen in de aanloop naar het toernooi vol waren met allerlei verplichtingen. Toen het KLM Open eenmaal begon had Daan al veel te veel energie verspeeld en was de focus er niet. 

Ongezellig

 

Deze week hebben we het aantal verplichtingen vergeleken met vorig jaar drastisch teruggebracht. Dat geeft een dubbel gevoel, want we willen altijd helpen om het KLM Open en golf in Nederland zo veel mogelijk zichtbaarheid te geven. Maar we moeten nu even aan onszelf denken, zeker ook omdat Daan door zijn nekblessure een aantal toernooien heeft gemist en we de punten voor de rankings hard nodig hebben. We proberen dit KLM Open daarom zoveel mogelijk te benaderen als ieder ander toernooi, als een gewone werkweek, hoe ongezellig dat soms ook is.  

 

Vrienden van Daan

 

Waar we wel tijd vrij voor maken is de borrel vrijdagmiddag met De Vrienden van Daan.  Dat is een sponsorgroep van vijftien individuele mensen die gek zijn op golf en Daan financieel ondersteunen. De Vrienden van Daan is inmiddels is uitgegroeid tot een heel hechte groep. Daan en ik organiseren vijf keer per jaar bijeenkomsten, onder andere de vrijdagmiddagborrel hier bij het KLM Open. Daarnaast golfen we twee keer per jaar op een baan in Nederland en we hebben een jaarlijks golftripje naar een mooie bestemming in het buitenland. Met vijftien mensen is de club vol. We hebben wel een reservelijst, maar in de afgelopen drie jaar heeft er nog nooit een Vriend van Daan opgezegd en daar zijn wij trots op. 

 

Wekker 05:30

 

De ouders van Daan en mijn ouders komen deze week ook kijken, hartstikke leuk natuurlijk. We gaan elkaar zeker spreken voor of na de ronde, maar dat zal niet heel lang zijn. ‘s Avonds met elkaar eten doen we niet want voor je het weet zit je lang aan tafel en dat kan weer ten koste gaan van het spel de volgende dag. Daan en ik eten iedere avond samen, snel en makkelijk. Woensdagavond hebben we bij De Beren gegeten want dat zit meteen om de hoek bij ons hotel. We wonen op drie kwartier rijden van Bernardus, toch slapen we niet thuis maar in het spelershotel in Den Bosch, op slechts een kwartiertje van de baan. Daan heeft donderdagochtend een starttijd van 08:00, de wekker gaat dan uiterlijk om 05:30. Daan heeft tweeënhalf uur nodig voor het ontbijt en zijn voorbereiding op de ronde. Dat betekent ook voor mij 05:30 uit bed. Ik regel als eerste het ontbijt in het hotel, bestel de eieren vast, zodat Daan als hij is aangekleed meteen kan aanvallen. Een stevig en gezond ontbijt en dan hup naar de golfbaan. 

 

Overleven

 

De afgelopen dagen op Bernardus is ons vaak gevraagd wat we deze week verwachten qua resultaat. De realiteit is dat Daan nog niet heel veel heeft kunnen trainen en wedstrijdritme mist. Hij is wel helemaal pijnvrij, maar het enorme vertrouwen is er nog niet. Dat is een nadeel, maar het kan ook positief uitpakken. Als je een paar weken achtereen speelt, gaat het in de baan soms op de automatische piloot, wordt de scherpte iets minder. Daan beseft dat hij zich dat nu absoluut niet kan permitteren, bij iedere slag is honderd procent focus nodig. Ik geloof ook zeker dat Daan de cut kan overleven en als dat lukt is er misschien wel heel veel meer mogelijk. Daan als de grote verrassing van de week hoog op het leaderboard zondag, ik sluit het zeker niet uit. 

 

Ondergrond

 

Vorige week speelden we voor het eerst in weken weer een toernooi, de US Open kwalificatie in Engeland. Dat was meteen 36 holes op een dag. De volgende ochtend was ik gesloopt en flink stijf, het caddieritme is nog niet helemaal terug. Gelukkig is Bernardus een vrij vlakke baan met een heel fijne ondergrond, het loopt op de een of andere manier lekker licht, zelfs met een tas van een kilo of vijftien op mijn schouders. Bernardus is ook een heel erg goede golfbaan, een van de beste banen die de Tour in Europa aandoet. De faciliteiten zijn fantastisch, alle spelers en de caddies hebben het hier erg naar hun zin. De weersvoorspelling voor de komende dagen is ook top dus het gaat ongetwijfeld een geweldig KLM Open worden. Daan en ik hebben er in ieder geval ontzettend veel zin in!

 

Reageren of suggesties voor mijn column? Mail naar manager@daanhuizing.com.

Lees meer over
Topgolf Blog
}