KLM Open

Veel zin maar in vorm? Altijd de vraag in het KLM Open

Golfers vragen naar hun verwachtingen voor de week levert zelden boude uitspraken op. Ook niet als het KLM Open in eigen land voor de deur staat. “Hoe ik de vorm kan vasthouden? Als jij weet hoe dat moet, vertel me het dan alsjeblieft.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Bij de eerste persconferentie in de week van het KLM Open zaten Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel en Daan Huizing gebroederlijk naast elkaar, geflankeerd door toernooidirecteur Daan Slooter. Natuurlijk is iedereen benieuwd naar wat de vier Nederlanders op de DP World Tour – en ook de elf andere in het deelnemersveld – deze week kunnen voor eigen publiek.

Vorm vasthouden

Maar dat laat zich moeilijk voorspellen. Vorm in golf is namelijk niet iets dat je kunt oproepen. Vorig jaar speelde Joost Luiten in het KLM Open op de eerste dag geweldig (65) en ging hij aan de leiding. Twee dagen later was het helemaal niets (79 slagen) en tekende zich een depressie af, waarin hij wekenlang bleef hangen. Nu weten we dat het voor een groot deel met de yips te maken had. Daar is Luiten van ‘genezen’. “Dat wil niet zeggen dat ik geen slechte bal meer sla, maar door een andere manier van chippen ben ik van dat probleem af.”
Een slechte bal ligt altijd op de loer, vormverlies ook. “Met drie derde plaatsen heb ik al een lekker seizoen, maar dat wil niet zeggen dat ik die vorm nog steeds heb. Als je mij kunt vertellen hoe ik vorm kan vasthouden, vertel het me dan alsjeblieft. Dat zou het een stuk makkelijker maken.”
Volgens Wil Besseling is het vertrouwen bij hem er zeker wel, maar ‘heb ik nog niet de resultaten behaald, die ik graag had willen behalen. Toch zit ik er lekker in, heb een goed gevoel en met mijn team alles op scherp gezet. Ik zag de afgelopen weken ook genoeg goede dingen. Het is altijd een dun lijntje. Ik maak nog te veel foutjes. Als ik die een beetje kan wegpoetsen, ziet het er een stuk beter uit. Maar je bent topsporter en wil natuurlijk altijd beter. Zeker ook in zo’n week als deze.”

Vertrouwen

Dat het zo kan omslaan naar de positieve kant, weet Besseling maar al te goed. “Kijk naar vorig jaar. Ik had geen beste week in het KLM Open, maar werd een week later in Duitsland tweede. Zo snel kan het gaan. Je kunt er geen pijl op trekken.”
Het beste voorbeeld is misschien wel Joost Luiten zelf. In 2013 begon hij volgens eigen zeggen in vorm aan het KLM Open op de Kennemer en won. Drie jaar later sloeg hij aan de vooravond van de eerste ronde in een demonstratiepartij tegen Thomas Pieters op The Dutch de ballen alle kanten op en overwoog zelfs er tussenuit te knijpen. Maar op zondag stond hij wéér met de beker in zijn handen. “Soms is het fijn om met veel vertrouwen de week in te gaan, soms is het fijn om dat met weinig vertrouwen te doen.”

Herinneringen

Hoewel vorm in hun ogen ongrijpbaar is, zijn er best dingen waar de spelers geloof uit halen. Darius van Driel bijvoorbeeld kent Bernardus als zijn broekzak. “Ik zie dat toch als een voordeel. Bovendien heb ik ook goede herinneringen hier. Dat helpt, maar is ook geen garantie. Twee weken terug in België heb ik niet super gespeeld, maar wel stappen in de goede richting gezet. Ik weet van mezelf dat ik nooit goed ben in het begin van het seizoen, dus mijn beste maanden moeten zeker nog komen.”

Duister

Van Driel en Besseling spelen ook graag dicht bij huis. Van Driel: “We hebben een kleintje van negen maanden thuis. Die mis ik wel. Het is mooi als ik op maandag er wel kan zijn voor mijn papadag.”
De enige speler zonder verwachtingen deze week op Bernardus is misschien wel Daan Huizing. Hij miste een aantal toernooien vanwege een hardnekkige nekblessure, maar die mysterieuze pijn is inmiddels verdwenen. Maar hoe zijn spel er voor staat, daarover tast hij nog in het duister. “Ik ben al blij dat ik hier aan de start sta, dus vraag mij niet naar mijn verwachtingen voor deze week. Het wordt sowieso een mooie week, maar over het resultaat heb ik niks te vertellen.”
Golfers, gevraagd naar wat er van ze kan worden verwacht, houden zich dus liever wat op de vlakte. Al blijft Joost Luiten, Joost Luiten. Nooit bang om toch iets te zeggen dat je kunt opschrijven. “Ik verwacht dat ik er zondag op de back nine bij zit om het met een paar gasten uit te vechten.”

Showflight ochtend, donderdag 25 mei
08.00 uur, hole 10: Andy Sullivan (Eng), Daan Huizing, Sami Välimäki (Fin)
08.10 uur, hole 10: Jorge Campillo (Spa), Simon Forsström (Zwe), Sebastian Söderberg (Zwe)
08.20 uur, hole 10 Darius van Driel, Jordan Smith (Eng), Guido Migliozzi (Ita)
08.30 uur, hole 10 Joost Luiten, Adrian Meronk (Pol), Romain Langasque (Fra)

Overige Nederlanders ochtend
08.40 uur, hole 1: Jack Ingham, Jeunghun Wang (Zko), Julien Brun (Fra)
09.10 uur, hole 10: Lars van Meijel, David Ravetto (Fra), Mikael Lindberg (Zwe)
09.20 uur, hole 10: Lars van der Vight, Dario Antonisse, Connor Syme (Sch)
09.30 uur, hole 1: Denny Kloeth, Hurly Long (Dui), Frederic Lacroix (Fra)

Showflights middag
13.10 uur, hole 1: Pablo Larrazabal (Spa), Ockie Strydom (ZAf), Johannes Veerman (VSt)
13.20 uur, hole 1: Edoardo Molinari (Ita), Rasmus Højgaard (Den), Alexander Björk (Zwe)
13.30 uur, hole 1: Victor Perez (Fra), Marcel Siem (Dui), Wil Besseling
13.40 uur, hole 1: Kristoffer Broberg (Zwe), Ashun Wu (Chi), Ross Fisher (Eng)

Overige Nederlanders middag
12.30 uur, hole 1:   Davey Porsius, Niklas Nørgaard (Den), Alfredo Garcia-Heredia (Spa)
13.20 uur, hole 10: Sven Maurits, Oliver Wilson (Eng), Matthieu Pavon (Fra)
13.40 uur, hole 10: Jerry Ji, John Murphy (Ier), Tom McKibbin (N-Ie)
14.10 uur, hole 1:   Vince van Veen, Freddy Schott (Dui), Sebastian Garcia Rodriguez (Spa)
14.10 uur, hole 10: Mike Toorop, Lukas Nemecz (Oos), Joshua Lee (VSt)
14.20 uur, hole 1:   Rowin Caron, Oliver Bekker (ZAf), David Law (Sch)

De volledige startlijst voor de eerste twee dagen vind je hier.

Lees meer over
KLM Open