Beeld: Getty Images
Jan: "Op Nijmegen Oost 6 loopt parallel aan de baan een ruiterpad met aan beide kanten witte paaltjes. Aan de andere kant van het ruiterpad ligt hole 7. Wat als je de paal met een flinke slice naar rechts slaat, over het ruiterpad (en dus over 2 rijen witte paaltjes slaat) op de fairway van hole 7. Is de bal dan buiten de baan of mag je spelen vanaf de fairway van hole 7?"
In de Plaatselijke Regels van een golfbaan is aangegeven hoe de grens van de baan is gedefinieerd. Als een bal een openbare weg of pad die door de baan loopt passeert en daar in de baan tot stilstand komt, is de bal gewoon in het spel. Dat is alléén anders als dat in de Plaatselijke Regels staat. En dat is hier het geval.
In de Plaatselijke Regels van het Rijk van Nijmegen is namelijk opgenomen dat een bal die tot stilstand komt op of voorbij een openbare weg buiten de baan is. Dat is zelfs zo als de bal op een plek ligt die binnen de baan is bij het spelen van een andere hole. Dus een bal die vanaf hole 6 over het ruiterpad wordt gespeeld en aan de andere kant ervan binnen de baan tot stilstand komt, is buiten de baan en mag niet meer worden gespeeld.
Theo: "Ik heb een vraag over Model Plaatselijke Regel E-5. Als je een bal kwijtraakt of zelfs out of bounds gaat, dan mag je de bal op de fairway droppen twee clublengtes van de rand en op de hoogte waar je de bal bent kwijtgeraakt. Je krijgt dan twee strafslagen. Wij passen deze regel regelmatig toe. De vraag is als je een provisionele bal slaat, je deze ook kwijtraakt, mag je dan weer verder gaan met de eerste bal en daar Regel E-5 toepassen? Volgens ChatGPT zou het eerste gelden, dus dat je met je eerste (verloren bal) verder gaat."
ChatGPT vat informatie van internet samen. Omdat die informatie afkomstig is van zowel professionals als totale leken, is ChatGPT als het op Golfregels aankomt erg onbetrouwbaar. Gelukkig leg je de vraag ook aan ons voor.
Model Plaatselijke Regel E-5 is alleen van toepassing als die is opgenomen in de Plaatselijke Regels die baan op dat moment gelden. Het is een behoorlijk ingewikkelde Regel, die daarom naar onze mening de speelsnelheid niet per se bevordert en ook snel voor fouten zorgt. Maar dat terzijde. Als je E-5 toepast terwijl die niet in de geldende Plaatselijke Regels staat, dan speel je van een verkeerde plaats en moet je de fout herstellen voordat je afslaat op de volgende hole. Doe je dat niet, dan ben je gediskwalificeerd. Zie Regel 14.7.
Als E-5 geldt, en als zowel de oorspronkelijke bal als de provisionele bal niet binnen de baan worden gevonden, dan mag deze Plaatselijke Regels alleen worden toegepast voor de provisionele bal. Dat staat in de laatste bullet van deze Model Plaatselijke Regel.
Martin: "Frans en John slaan hun derde slag op de green en zijn tevreden. Hun ballen belanden vlak naast elkaar op ongeveer vijf meter van de pin. Dan ziet John ‘MT’ geschreven in viltstift op Frans' bal. Omdat hij weet dat ik altijd mijn initialen (MT) op mijn bal zet, vraagt hij terloops aan Frans of ik hem een bal geleend heb. Dan moet Frans de bal in detail bekijken. Ja, er staat ‘Nassau’ op de ene kant, maar er staat ook ‘MT’ op de andere kant.
Hij heeft dus mijn bal gespeeld. Na veel excuses hebben we een uitgebreide discussie. Wat moet Frans nu doen? En ik dan? Mag ik mijn laatste slag opnieuw spelen?"
Frans blijkt een verkeerde bal te hebben gespeeld. Daarvoor krijgt hij twee strafslagen en hij moet zijn fout herstellen, maar de slag met de verkeerde bal telt niet (Regel 6.3). Frans heeft nu dus al vier slagen op de teller.
(A) Als hij nog niet in totaal drie minuten naar zijn oorspronkelijk bal heeft gezocht, dan mag dat alsnog. Vindt Frans zijn oorspronkelijke bal binnen die tijd, dan moet hij daarmee verder. Van daar speelt hij zijn vijfde slag.
(B) Wordt de oorspronkelijk bal niet binnen in totaal drie minuten gevonden, dan is de oorspronkelijke bal verloren en moet Frans, met bijtelling van nóg eens één strafslag, terug naar de plek van waar hij zijn tweedee slag heeft gedaan (Regel 18.2). Van daar speelt hij zijn zesde slag.
(C) Alleen als bekend of praktisch zeker is dat de oorspronkelijke bal die niet is gevonden in de hindernis ligt, mag met bijtelling van één extra strafslag een bal worden gedropt volgens Regel 17.1. Van daar speelt hij zijn zesde slag.
Martin en Frans hebben kennelijk niet elkaars bal gespeeld. Maar hoe heeft Martin de hole dan vervolgd? Met welke bal en van welke plaats? Dat is niet duidelijk.
(A) Als Martin een bal heeft aangetroffen en zijn tweede slag vanaf die plek met die bal naar de green heeft gespeeld, dan heeft ook Martin een verkeerde bal gespeeld. De slag telt niet en hij moet de fout herstellen. Omdat zijn oorspronkelijke bal is gespeeld door een andere speler, moet Martin een bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek van zijn bal (Regel 6.3c(2)). Van daar speelt Martin zijn vierde slag.
(B) Als Martin, omdat hij zijn bal niet (meer) kon vinden, geheel volgens de Regels en met bijtelling van één strafslag, een bal heeft gespeeld vanaf de plek van waar hij de vorige slag heeft gedaan (Regel 18.2), dat is hier van de afslagplaats, dan telt die slag en moet Martin ook met die bal verder.
(C) Maar als Martin - in strijd met de Golfegels - zomaar ergens een bal heeft gedropt, dan heeft hij met bijtelling van één strafslag weliswaar opnieuw een bal in het spel gebracht volgens Regel 18.1, maar daarvoor moest hij terug naar de plek van waar hij de vorige slag deed, dus terug naar de afslagplaats. Nu de bal zomaar ergens is gedropt en gespeeld, heeft hij van een verkeerde plaats gespeeld, met nóg eens twee strafslagen tot gevolg (Regel 14.7). Hij moet bovendien zijn fout herstellen voordat wordt afgeslagen op de volgende hole. Na opnieuw te hebben afgeslagen vanaf de afslagplaats, staat de teller op vijf. Herstelt Martin de fout niet op tijd, dan is hij gediskwalificeerd.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF).
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |