Topgolf

Dominantie van Scottie Scheffler neemt steeds grotere vormen aan: dit zijn de sleutels tot zijn ongekende succes

We leven in het Scottie Scheffler-tijdperk, zo werd dit weekend nog maar eens heel erg duidelijk in het door de nummer 1 van de wereld gewonnen Brits Open op Royal Portrush. Het water loopt je in de mond als je de cijfers van de Amerikaan op een rijtje ziet, dus laten we dat maar eens doen.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Sinds het begin van 2020 is Scottie Scheffler -111 in de majors, 46 slagen beter dan wie dan ook. En hij won er vier, nota bene allemaal met een voorsprong van drie of meer slagen. Scheffler had natuurlijk al twee groene Masters-jasjes in zijn kast hangen en vinkte eerder deze zomer al met vergelijkbare cijfers het PGA Championship af. Daardoor staat hij na zijn The Open-titel op de rand van de 'career grand slam', enkel het US Open mist nu nog.

Career grand slam op zijn 30ste?

Heel toevallig valt de slotronde van dat kampioenschap volgend jaar samen met zijn 30ste verjaardag, dus 21 juni zal in huize Scheffler met rood omcirkeld worden bij thuiskomst.

Het 153ste Brits Open was voor Scheffler de elfde tourzege in de laatste twee seizoenen, dus nog exclusief het olympisch goud uit Tokio. Hij geeft zijn tegenstanders simpelweg geen enkele kans of sprankje hoop, wat hij onderstreept met de volgende statistiek: de laatste 10 keer dat Scheffler leidde na 54 holes in welk toernooi dan ook, gaf hij het niet meer uit handen. Tiger Woods had in dat opzicht trouwens ooit overigens een reeks van 37 zeges als frontrunner.

Ik had niet verwacht in mijn leven nog iemand te zien die zo in de buurt komt bij Tiger

Daarmee is de naam ook maar meteen gevallen. Er werden dit weekend opnieuw veel vergelijkingen gemaakt tussen Scheffler en Woods, niet in de laatste plaats omdat het beiden exact 1.197 dagen kostte om van één naar vier majors te komen. Maar is het daadwerkelijk 'Tiger-esque' wat we meemaken? Het blijft moeilijk te zeggen, aangezien 'strokes gained' tijdens de piek van Woods' dominantie nog niet de norm was. Jim Mackay, de oude caddie van Phil Mickelson, wond er in ieder geval geen doekjes om. "Ik had niet verwacht in mijn leven nog iemand te zien die zo in de buurt komt bij Tiger", was 'Bones' vol lof.

Inspiratiebron

Scheffler bestempelde de vergelijkingen met de G.O.A.T. als "een beetje raar". "Hoeveel majors heeft Tiger gewonnen, vijftien stuks? Ik zit pas op een vierde", aldus de nummer 1 van de wereld. "Naar mijn mening staat Tiger helemaal op zichzelf in de golfsport. Hij was als jonge golfer een grote inspiratiebron voor me, maar ik focus me niet op dat soort zaken. Dat is niet wat me motiveert."

Geld

En dan te bedenken dat hij pas in 2022 begon te winnen. Op de all-time money list van de PGA Tour staat hij desondanks al op nummer 4, met een totaal van 91 miljoen dollar aan prijzengeld. 's Werelds beste golfer zit Phil Mickelson (96 miljoen) op de hielen en heeft ook Rory McIlroy (107 miljoen) al bijna te pakken. Uiteraard is de grote Tiger Woods ook in dit lijstje baas boven baas met 121 miljoen, maar de vraag is voor hoelang nog...

Verandering die Scheffler onverslaanbaar maakte

Het is bijna niet meer eerlijk. Zijn ballstriking was al van een andere planeet, maar nu is Scheffler ook één van de beste putters geworden - lange tijd zijn achilleshiel. Op de greens van Royal Portrush won hij maar liefst 8,5 slagen op het veld, waarmee hij tweede stond.

Bedankt Rory McIlroy, voor het advies om over te stappen op een mallet putter, en bedankt Phil Kenyon voor de rest. Voordat de beroemde puttingcoach zich met Scheffler ging bemoeien, waren er in dat aspect namelijk 161 betere golfers op de PGA Tour. Nu staat hij op plek 22, een dodelijke combinatie met zijn eerste plekken in de categorieën vanaf de tee, van tee tot green en totale gewonnen slagen. "Hij heeft vandaag niet één putt gemist. Die verbetering is duidelijk wat hem zó onverslaanbaar heeft gemaakt", zei Matt Fitzpatrick afgelopen zaterdag nadat hij het allemaal van dichtbij had mogen aanschouwen.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Beste mindset

En dan heeft hij - misschien nog wel het belangrijkste van allemaal - ook nog eens de beste mindset van het hele stel. Zoals Scheffler eerder in de week aangaf, beheerst golf niet zijn hele leven. "Het voelt alsof je heel je leven werkt naar het moment om te winnen en dat gevoel duurt dan maar een paar minuten, soms zelfs maar een paar seconden. En dan bespreken we al vrij snel waar we die avond eigenlijk gaan dineren. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geweldig dat ik kan golfen voor mijn werk, maar ik ben hier niet om een nieuwe generatie te inspireren. Golf is niet het belangrijkste in mijn leven."

Juist omdat het constant winnen hem niet (meer) die voldoening geeft, ervaart hij op de belangrijke momenten niet de druk waaraan anderen ten onder gaan. Dit alles betekent overigens niet dat Scheffler niet dag in, dag uit hard werkt om alsmaar een betere golfer te worden, integendeel. 

Lees meer over
The Open Topgolf