Beeld: Getty Images
Geert: “Ik speel mijn bal over de hindernis die wordt gemarkeerd met rode én gele paaltjes. Mijn bal landt aan de andere kant van de paaltjes en stuit terug het water in. Waar moet ik de bal droppen?”
Het referentiepunt bij het ontwijken van een hindernis is de plek waar de bal het laatst de grens van de hindernis heeft gekruist. De kleur van de grens waar de bal het laatst heeft gekruist (rood of geel) bepaalt vervolgens de opties die je hebt om een bal te droppen. Zie Regel 17.1d.
Zowel bij een rode als bij een gele hindernis mag je altijd opnieuw een bal spelen van de plek van waar de vorige slag is gedaan en je mag ook altijd een bal droppen op de rechte lijn naar achteren die loopt van de hole door het referentiepunt. Alleen bij een rode hindernis heb je een extra optie om zijwaarts te ontwijken, door een bal te droppen binnen 2 clublengten van het referentiepunt, niet dichter bij de hole.
In de afbeelding hierboven zijn drie situaties weergegeven bij een hindernis die deels rood en deels geel is gemarkeerd.
Joop: “Mij is laatst overkomen dat mijn bal in de struiken belandde en na een korte zoekperiode vond ik mijn bal. Hij lag tussen opgestapelde takken die waren neergelegd door de greenkeepers. Ik kon mijn stand en swing niet maken en mijn marker vond dat ik geen vrije drop kreeg. Ik vond van wel, maar uiteindelijk toch een strafslag genomen. Wat is de regel?”
Er is hier sprake van opgestapelde takken (een houtwal) die weliswaar zijn geplaatst door de greenkeepers, maar niet om ze later te verwijderen. Ze horen bij de baan. Je mag een belemmering door deze opgestapelde takken daarom niet zonder straf ontwijken. Tenzij de houtwallen in de Plaatselijke Regels tot integraal deel van de baan zijn verklaard, zijn de takken echter ook losse natuurlijke voorwerpen, die je zonder straf mag wegnemen om ruimte te maken voor je volgende slag (Regel 15.1), maar je mag daarbij het spel niet onnodig ophouden. Uiteraard kan je in deze situatie ook, met bijtelling van een strafslag, een van de opties voor een onspeelbare bal toepassen (Regel 19.2).
Han: “Tussen de hole en de drivingrange staat een hek wat ook buiten de baan markeert. Omdat er veel ballen over het hek komen is er om de 30 meter een groot krat bevestigd waar de drivingrangeballen in kunnen. Die kratten hangen op 120 centimeter hoogte en steken uit in de baan. Ik sloeg mijn bal onder zo’n krat bij het hek en kon geen swing maken door het krat. Ervan uitgaande dat de kratten zelf geen buiten de baan markeren, en het dus een vast obstakel is, heb ik een vrije drop genomen. Klopt dat?”
De kratten die bevestigd zijn aan de baanzijde van het hek zijn geen onderdeel van de buiten-de-baanmarkering. Het zijn vaste obstakels die zonder straf mogen worden ontweken als zij een belemmering vormen voor je voorgenomen stand of swing. Maar ontwijken van deze vaste obstakels zonder straf is niet toegestaan als je geen slag kunt doen door de aanwezigheid van het hek dat buiten de baan markeert (Regel 16.1a(3)). Je kunt dan wel met bijtelling van een strafslag een van de opties voor een onspeelbare bal toepassen (Regel 19.2).
Bep: “Ik heb ooit geleerd dat een slag een voorwaartse beweging is met je club. Een bal die net achter de hole stil blijft liggen mag je dan dus niet even naar je toehalen over de hole om uit te holen. Maar als ik dat zeg, kijkt men mij aan alsof ik iets raars zeg. Ik wil graag weten of je wel of niet je bal even mag terughalen om uit te holen.”
Je mag de bal die achter de hole ligt ook naar jezelf toespelen om uit te holen, zolang je daarbij de bal maar correct slaat (Regel 10.1a). Correct slaan betekent dat er kort contact is tussen het clubhoofd en de bal (er moet dus sprake zijn van een backswing, hoe kort ook). Je mag de bal dus niet naar je toe schrapen, maar wel met een klein tikje in de hole spelen.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap).
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |