Nieuws

Twee zusjes, twee studentenlevens, één droom: hoe vergaat het collegegolfsters Noa en Fleur van Beek?

Noa van Beek (20) en haar jongere zusje Fleur (18) golfen en studeren sinds 2022 en 2023 in Amerika. Beiden op een andere universiteit en uitkomend voor de universiteitsteams. Recent speelden zij hun eerste wedstrijd tegen elkaar. Noa staat nu 1-0 voor in het onderlinge duel. Hoe vergaat het de zusjes in Kansas en Missouri? “Ik zou nu graag een Hollandse boterham met hagelslag lusten.”

De één studeert aan de Kansas State University, de ander aan die van Missouri, twee aan elkaar grenzende staten in het midden van de Verenigde Staten. Ze wonen zo’n vier uur rijden van elkaar vandaan, maar de drukke studeer- en golfschema’s laten het niet toe om elkaar vaak te zien. “Vorige week zagen we elkaar weer sinds de kerstvakantie, maar voor die tijd hadden we elkaar zo’n vijf maanden niet gezien. In het begin waren onze ontmoetingen wel emotioneel, want we zijn altijd heel hecht geweest en ineens heb je allebei een eigen leven, maar nu begint het wel te wennen”, zegt Noa van Beek, de oudste van de twee zusjes (rechts op de foto).

Noa en Fleur van Beek spelen tegen elkaar met universiteiten in collegegolf

Onderlinge strijd

Voor het eerst sinds ze beiden in Amerika studeren, speelden 'de Van Beekjes' vorige week een wedstrijd tegen elkaar. “Heel leuk om nu tegen elkaar te spelen. In Nederland waren we altijd teamgenoten en speelden samen competitie. Dus het is superleuk om deze vorm van competitie nu samen - tegen elkaar - te kunnen ervaren. We zijn wel allebei bezig met onze eigen prestatie die ook belangrijk is voor ons team, dus we zagen elkaar even voor of na de wedstrijd”, vertelt Fleur.

“Ondanks dat we allebei met ons team en individuele score bezig zijn, houd ik toch ook wel met een schuin oog in de gaten hoe het met Fleur gaat. Je gunt elkaar uiteindelijk wel het beste, maar stiekem ben ik blij dat ik nu 1-0 voor sta in ons onderlinge resultaat, want we willen allebei winnen”, giechelt Noa. Noa maakte een score van -3 voor het toernooi, Fleur was minder blij met haar score van +1. Dit semester spelen ze nog twee keer tegen elkaar.

‘Zullen we even bellen?’

Het was niet eenvoudig om elkaar te kunnen spreken met de tijdsverschillen en drukke schema’s van beide zusjes, maar het is uiteindelijk gelukt. Hoe zien die schema’s er dan uit? “Ik had wel een verwachting dat studeren en golfen veel van mij zou vragen, maar het is nog drukker dan verwacht”, begint Noa. “Om een voorbeeld te geven van een gemiddelde doordeweekse dag: ik begin om 06.00 uur in de gym voor kracht- of conditietraining, daarna gaan we ontbijten. Van 09.00 tot 12.00 uur heb ik elke dag college. Na de lunch rijd ik naar de golfbaan om te trainen tot het avondeten. Avondeten doen we weer op de campus en daarna ga ik mijn huiswerk doen. Het vraagt wel echt discipline”, vult Fleur aan. Noa heeft op een half uurtje na ongeveer hetzelfde schema. “Veel tijd om elkaar te zien is er dus niet, dus we facetimen veel, maar verder hebben we het allebei heel leuk met onze vriendinnen uit het team of ik met mijn vrienden en vriendje.”

Noa van Beek in actie voor Kansas State University

Iedere dag golfen

In de weekenden wordt er ook gegolft. “Een van de twee weekenddagen spelen we met het team samen 18 holes, dat maakt dan in totaal zes trainingen per week. We hebben dan nog één dag zelf in te vullen, maar ik kan het dan niet laten om op mijn ‘off-day’ ook twee of drie uur zelf te trainen”, zegt Fleur. “Dat herken ik wel”, zegt Noa, “ik zoek op mijn vrije dag ook nog vaak even contact met mijn coach in Nederland om bij te kletsen en te checken of de technieken die ik hier leer ook matchen met zijn visie.”

Ik zou nu graag een Hollandse boterham met hagelslag lusten

Het studentenleven als atleet wat Noa en Fleur nu beleven, vraagt een strak schema en duidelijke doelen. “Ik ben hier wel echt geconcentreerd bezig met twee doelen: na mijn studie die vier jaar duurt, wil ik professional worden en een diploma behalen zodat ik altijd een back-up heb voor als die droom in duigen mocht vallen.” Het helpt de collegegolfsters heel goed dat er een duidelijke structuur is.

Draai gevonden

Beide zusjes zitten goed op hun plek. “Ik heb wel echt het gevoel dat ik mijn draai gevonden heb in Amerika, maar natuurlijk mis ik Nederland soms wel en dan met name mijn familie en vriendinnen thuis. Daarnaast waren Fleur en ik echt onafscheidelijk. Ik leef hier echt zo in een bubbel en strak ritme dat ik bijna geen tijd heb om Nederland te missen”, zegt Noa.

Fleur beaamt dat gevoel. “Ik ben heel blij in Amerika en ik heb veel vriendinnen, vooral in mijn golfteam en bijvoorbeeld mijn vriendin waar ik een dorm mee deel. Ik mis Nederland ook niet echt, behalve zoals Noa onze familie en vriendinnen thuis, maar heel eerlijk: ik zou nu graag een Hollandse boterham met hagelslag lusten of een reep chocolade, want die zijn hier echt niet lekker.”

Wil je de resultaten van Noa van Beek volgen? Dit is de website van haar universiteitsteam Kansas State University
Wil je de resultaten van Fleur van Beek volgen? Dit is de website van haar universiteitsteam University of Missouri