NGF

Nagelbijtend slot levert TeamNL Girls brons op bij ELTK

Dankzij een comeback waar je u tegen zegt, sleepten de TeamNL Girls bij het Europees kampioenschap voor landenteams in Frankrijk het brons uit het vuur. Dat was een prestatie van formaat. De mannen (zesde) en Boys (tiende) bleven in respectievelijk België en Zwitserland buiten de medailles.

Meisjes

Als gevolg van de individuele resultaten in de twee strokeplayronden (36 holes) plaatste Nederland zich op Golf Club d'Hossegor in Zuidwest-Frankrijk als nummer vier voor Flight A, waarin de beste 8 van het kampioenschap de medailles verdelen. Rosanne Boere eindigde na die twee dagen als vierde in het individuele klassement, terwijl Fleur van Beek ook nog een plek in de top-10 (achtste) bemachtigde.

Visitekaartjes

Dat leverde Oranje in de kwartfinales een ontmoeting op met Denemarken, de nummer vijf uit de strokeplayfase. Na winst in beide foursomes (Lynn van der Sluijs/Sofie Nooij & Fleur van Beek/Rosanne Boere) trok de equipe van coach Dewi-Claire Schreefel die goede lijn door. Van de vijf singles werd er slechts één verloren, waardoor er aan het einde van de dag een klinkende 6-1 overwinning op het scorebord stond.

In de halve finale was het favoriete Spanje de tegenstander en daar was geen kruid tegen gewassen. De Spaanse meiden, die op de eerste dagen al hun visitekaartjes hadden afgegeven, stonden geen enkele nederlaag toe. Nu viel de 6-1 in het nadeel van Oranje uit.

Nagelbijten

Daardoor wachtte het team op de laatste dag de strijd om het brons tegen Zweden. Dat duel kreeg een nagelbijtend einde. Vroeg in de partijen stond Nederland op voordeel, maar aan het einde leek dat beetje bij beetje te verdampen. “Het dreigde even uit onze handen te glippen”, aldus captain Myrte Eikenaar. “Maar dankzij de aanmoedigingen van de meiden die al klaar waren, waarvan sommigen aanhaakten als caddie, bleken we nog een eindsprint in huis te hebben.”

Lynn van der Sluijs ELTK Girls 2023

Daarin werd nog een tandje bijgezet door andere Lynn van der Sluijs (foto boven), die in haar partij op 17 de bal erin chipte om 1 up te blijven en op 18 de partij naar zich toe trok: 3-3 met alleen nog de partij van Fleur van Beek tegen Mathilda Bjorkman in de baan. Van Beek (foto onder) deed vervolgens een behoorlijke duit in het zakje. Ze trok met birdie-par op de laatste twee holes de stand nog gelijk en sleepte er een verlenging uit. Op de eerste extra hole stelde ze vervolgens met een knappe birdie het brons voor TeamNL Girls veilig. Het goud was voor het ongenaakbare Spanje, dat in de finale Italië versloeg.

Fleur van Beek op het ELTK 2023

Groeien

Coach Schreefel keek voldaan terug op 'een fantastische week'. "We wisten dat de eerste flight haalbaar zou zijn, maar door die mooie klassering tijdens de strokeplay maakten we het onszelf ook iets makkelijker. We kregen daardoor in de kwartfinales een relatief makkelijkere tegenstander en niet direct de nummer 1 of 2.” Schreefel had gedurende de week het team zien groeien. “Vanaf de eerste oefenronde. En dan is het mooi als je de week kunt afsluiten met een overwinning op Zweden op hole 19 én een derde plek.”

Inspiratie

De Girls werden in 2020 ook derde op het ELTK, maar toen was het door corona een gedevalueerd toernooi en ontbraken veel toplanden. Dat het meisjesgolf deze boost kan gebruiken, blijkt ook uit het feit dat de NGF dit jaar deelname aan de ELTK voor dames moest laten schieten bij een gebrek aan te weinig kwalitatief goede speelsters. “Ik hoop dat dit deze generatie vertrouwen geeft in hetgeen waar ze zelf en waarmee wij als NGF bezig zijn. Dat ze kunnen meedoen aan de bovenkant van het speelveld in Europa”, aldus Schreefel. “En ik hoop dat dit een inspiratie is voor generaties die volgen.”

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


TeamNL Girls:
Fleur van Beek, Rosanne Boere, Marieke Ebens, Sofie Nooij, Lynn van der Sluijs, Yfke Vos.

Uitslagen

Oranje-heren

De Oranje-heren speelden hun ELTK dicht bij huis, op Royal Waterloo Golf Club in België. Via een zesde plaats in de strokeplayronden werd een plek in de eerste flight veiliggesteld, maar in de eerstvolgende wedstrijd tegen de nummer drie, England, raakte het podium al uit zicht. Door een 5,5-1,5 nederlaag restte het team de strijd om de vijfde plaats. Op weg naar die hoogst haalbare plek won Oranje knap van Italië (3,5-1,5), maar bleek Frankrijk op de laatste dag een sta-in-de-weg (3-2). Thijmen Batens was in het individuele klassement over 36 holes met een 13de plaats de beste Nederlander. De Europese titel ging naar Spanje, dat in de finale Denemarken versloeg.

TeamNL Oranje Heren: Thijmen Batens, Jack Ingham, Jerry Ji, Benjamin Reuter, Lars van der Vight, Bob van der Voort.

Uitslagen

Boys

De Boys trokken naar Genève voor hun gooi naar eremetaal. In Zwitserland slaagde het team er niet in om via individuele prestaties een plaats in de eerste flight te verdienen. TeamNL Boys eindigde na die twee dagen, waarin Loran Appel op een 24ste plaats de beste Nederlander was, op een tiende plaats. In de B-flight rekende Oranje eerst met 4-1 af met Slovenië en versloeg het daarna ook Noorwegen (3-2). In de kleine finale was Ierland met 4-1 te sterk, maar die cijfers dikten de krachtsverhoudingen een beetje aan, want in de singels werd geen enkele partij voor de 17de hole beslist. Daardoor eindigde Nederland op de tiende plaats. Zweden werd Europees kampioen.

TeamNL Boys: Loran Appel, Abel Derksen, Ian Groenendijk, Denny Kloeth, Bjorn Driessen, Nathan Hooft.

Uitslagen

Lees meer over
TeamNL