Topgolf

Plaatsing voor Ryder Cup is een reëel doel volgens Luiten: 'Het kan hard gaan'

Plaatsing voor de Ryder Cup is dit jaar mogelijk voor Joost Luiten. Op de lijst met DP World Tour-punten staat hij knap twaalfde. Zal hij eind september aanwezig zijn op de Marco Simone Golf & Country Club in Rome? De 37-jarige golfer weet in ieder geval dat hij de komende maanden onwijs goed moeten blijven spelen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Luiten staat op de radar van Ryder Cup-captain Luke Donald, die twaalf spelers zoekt. Deze week werd hij op het Schots Open uitgenodigd voor een barbecue met meerdere Europese kanshebbers. "Daar word je niet zomaar voor uitgenodigd, lijkt me. Dat zijn de jongens die er goed voor staan. Het is een reëel doel, denk ik", vertelt Luiten aan de NOS.

Als ik nog een keer in die positie kom, ga ik er misschien anders mee om

Dit seizoen is Luiten goed bezig. Hij werd al tweede en drie keer derde, plus nog twee top-10's. Alleen een toernooioverwinning ontbreekt nog. "Dat is het enige smetje. Zeker in Duitsland had ik moeten winnen, dat deed pijn. Ik kan niet ontkennen dat ik onwijs zenuwachtig was. Ik maakte een paar kleine foutjes, dat kostte me de kop. Het is altijd een combinatie van factoren, waar spanning en druk zeker een deel van zijn. Als ik nog een keer in die positie kom, ga ik er misschien anders mee om. Dat is de les die je moet trekken."

Toch voert positiviteit de boventoon. "Ik draai een superseizoen, dit is misschien wel mijn beste periode ooit. Maar ik zal de komende maanden onwijs goed moeten blijven spelen om de Ryder Cup te halen. Met nog een paar goede resultaten kan het hard gaan."

'Belachelijke eis' voor Olympische Spelen

Ook voor volgend jaar heeft Luiten een doel: de Olympische Spelen in Parijs. NOC*NSF eist echter een plek in de top-100 van de wereldranglijst. "Een belachelijke eis. Het bewijst maar weer dat ze vrij weinig verstand van golf hebben", aldus de huidige nummer 152 van de wereld. "Waarom zou je geen medaille kunnen winnen als je buiten de top-100 staat? Majors worden soms ook gewonnen door spelers die een stuk lager staan. En op de Olympische Spelen is het niveau lager, omdat er maar een x-aantal golfers per land mee mag doen. In Tokio won Rory Sabbatini een medaille zonder top-100-notering, dat zegt genoeg."

"Ik vind het jammer dat het niet iets ruimer wordt getrokken. Dan hebben ook meer Nederlanders een kans om zich te plaatsen. Anne van Dam was er in Tokio net wel bij, Wil Besseling niet. Meer deelnemers zou goed zijn voor de Nederlandse golfsport, en voor de medaillekansen. Het is heel jammer dat NOC*NSF die kansen zelf om zeep helpt. De eisen staan ook gewoon vast, iedereen weet wat er wordt gevraagd."