Topgolf

Joost Luiten: 'Ik heb de hele nacht wakker gelegen van die putt op 17'

Joost Luiten werd maandagochtend wakker met een flinke kater. En niet omdat hij de teleurstelling van het mislopen van de overwinning in het BMW International Open had weggespoeld met grote hoeveelheden bier. “Ik heb geen druppel alcohol gedronken, wel de hele nacht wakker gelegen. Daarom voel ik me nu niet al te best”, aldus de aangeslagen Luiten.

Tijdens het woelen in bed moest hij keer op keer denken aan de gemiste korte putt op hole 17. “Ik kreeg dat puttje vannacht niet uit mijn gedachten. Het was downhill, ik sloeg die bal net te hard en verkeek me op de break", analyseert hij. "Het putten was de hele ronde gewoon slecht. Ik verviel op de greens in mijn oude gewoonte, een te korte backswing en dan te hard accelereren, dat kan met de spanning te maken hebben. De drie 3-putts zondag worden me fataal. Heel erg zuur, want ik had dit toernooi gewoon moeten winnen."

Slothole

Na de gemiste putt op 17 wist Luiten dat birdie noodzakelijk was op de slothole om een play-off af te dwingen met Thriston Lawrence. “Er stond een leaderboard bij de green van 17, dus ik wist de stand. Ik sloeg net als zaterdag een heel goede drive, maar er was wat tegenwind, daarom kwam ik net niet over die penaltyarea.”

Om te winnen heb je wat geluk nodig en daar ontbrak het ook aan

Met een prima derde slag op de par-5 gaf de zesvoudig winnaar op de Tour zichzelf nog wel een kans op birdie. “Dat was van 190 meter naar de vlag een van mijn beste ijzers. Helaas ketste die bal net te ver door over de green, dat was pech. Om te winnen heb je wat geluk nodig en daar ontbrak het ook aan.”

 

Luiten begon de laatste ronde in München als leider met een voorsprong van drie slagen. “Ik kreeg zaterdagavond allerlei berichtjes van mensen die mij feliciteerden met de overwinning. Zelf wist ik natuurlijk dat het nog lang geen uitgemaakte zaak was. Een overwinning over de streep trekken is gewoon heel moeilijk. Als je na drie ronden vijfde staat op twee slagen van de leiding, kijkt niemand naar je om, nu ging alle aandacht naar mij. Ja, ik heb inmiddels veel ervaring op de Tour, maar drie slagen voorsprong met nog een ronde te spelen geeft toch een bijzonder soort druk. In plaats van spelen om te winnen ga je onbewust misschien wat meer spelen om niet te verliezen.”

 

Luiten, die in de tweede ronde de zevende hole-in-one in zijn loopbaan maakte, is doorgaans heel goed met de ijzers naar de green. Ook dat onderdeel liet hem zondag te vaak in de steek. “Ik had last van een pull, de ballen kwamen niet terug naar rechts maar eindigden steeds links. Het was gewoon allemaal niet goed genoeg, met +2 op de laatste dag win je geen toernooi.”

 

Golfdepressie

 

Ruim een jaar geleden kampte Luiten met wat hij zelf een “golfdepressie” noemde, de beste Nederlandse golfer ooit zat er mentaal compleet doorheen. Dit seizoen heeft hij op de DP World Tour al drie derde plaatsen te pakken en nu een tweede plek in het BMW International Open. In de Race to Dubai staat hij op een prachtige tiende plaats. Luiten: “Natuurlijk ben ik blij met mijn prestaties dit seizoen, zeker als je beseft hoe ik er vorig jaar rond deze tijd aan toe was. Maar op dit moment overheerst de teleurstelling. Ik speel goed genoeg om toernooien te winnen, nu moet ik het ook een keer gaan doen.”

 

Luiten krijgt deze week in de British Masters op The Belfry alweer een nieuwe kans. “Als ik donderdag op de eerste tee sta, is de batterij weer opgeladen, dan is deze domper wel verwerkt.”

 

Brits Open

 

Door de tweede plaats in Duitsland heeft Luiten kwalificatie afgedwongen voor het Brits Open van volgend maand. “Daar ben ik heel blij mee, want ik weet hoe geweldig het is om het Brits Open te spelen. Het was ook één van mijn doelen afgelopen week om een startbewijs te veroveren voor dit major. Mooi dat het is gelukt, maar met een overwinning zondag was het nog zoveel mooier geweest.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.