Topgolf

Laatste flight voor tweede week op rij niet succesvol voor Luiten

Een week na de teleurstelling van niet winnen in het BMW International Open had Joost Luiten zondag opnieuw een kans. In het Betfred British Masters speelde hij zich weer in de laatste flight, maar helaas zonder succes. De Nederlander eindigde als achtste, terwijl Daniel Hillier er met de beker vandoor ging.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Samen met Guido Migliozzi, James Morrison, Niklas Norgaard, Andy Sullivan en Oliver Wilson begon Luiten de laatste dag als koploper op The Belfry. Door een sterke 68 (-4) op zaterdag speelde hij in de laatste flight samen met Migliozzi. Voor de Italiaan werd het een dag om heel snel te vergeten na een dramatische eerste negen in 43 slagen.

Birdieputts vallen niet

Luiten begon steady met vijf parren. In plaats van birdies volgden daarna bogeys. Dat betekende na negen holes dat de toernooioverwinning een moeilijk verhaal ging worden. Desondanks was het verschil met de leiders op dat moment slechts drie slagen. Op hole 13 liet Nederlands beste golfer vervolgens een uitgelezen kans liggen om dichterbij te komen. Zijn birdieputt van twee meter ging er niet in, waarna het zaak was om zo hoog mogelijk te eindigen.

Op de zestiende hole was het wel raak. Een verre drive en een goede pitch zorgden voor een korte putt. Die ging erin, waarna Luiten twee eagles nodig had op 17 en 18 om een play-off af te dwingen. Daniel Hillier uit Nieuw-Zeeland was op dat moment al binnen met -10 na een knappe slotronde in 66 slagen (-6). Op de holes 15, 16 en 17 maakte hij eagle-birdie-eagle. Helaas voor Luiten werd het niet een glorieus einde; par 17, bogey 18. Daardoor moet hij genoegen nemen met een gedeeld achtste plaats, zijn zesde top-10-notering van het seizoen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Voor Hillier is het zijn eerste zege op de DP World Tour na twee eerdere overwinningen op de Challenge Tour. Vorige week werd hij nog derde in München en ook op het KLM Open was er een verdienstelijke vijfde plaats. Op de Race to Dubai stijgt de Nieuw-Zeelander naar de veertiende plek. Luiten is een plaatsje gestegen en is nu de nummer negen op de Order of Merit.

Van Driel haalt cut, Besseling geblesseerd

Darius van Driel was de andere Nederlander die het weekend haalde in het Engelse Sutton Coldfield. Na rondes van 71, 72, 71 en 72 werd hij 28ste. Daan Huizing had een weekend vrij na een teleurstellende 79 op donderdag en een 73 op vrijdag. Wil Besseling trok zich na de eerste ronde in 76 slagen terug met een rugblessure. Eerder sloeg hij het Porsche European Open begin juni al over vanwege rugklachten.

Op de Challenge Tour haalde Kiet van der Weele als enige Nederlander de cut in Le Vaudreuil Golf Challenge. Met een totaal van +4 eindigde hij als 57ste. Lars van Meijel en Vince van Veen waren onder par na de eerste ronde, maar misten beide de cut na een mindere tweede dag.

Top-5 voor Harryvan op LET Access

Op de LET Access zat ook een Nederlandse in de laatste flight. Marit Harryvan deed in het Vasteras Open mee om de overwinning. Ze begon de dag op vier slagen van leidster en winnares Puk Lyng Thomsen. Door een slotronde in 75 slagen (+3) werd Harryvan gedeeld vierde. Op de Order of Merit staat ze knap tiende.

Mayka Hoogeboom werd achttiende, Zhen Bontan 43ste en Pasqualle Coffa 55ste. Lizzy Peeters miste de cut en Anouk Sohier trok zich terug. Vanaf dinsdag is er opnieuw een LET Access-toernooi in Zweden.

Voor Romy Meekers en Lauren Holmey duurde het Ladies Open By Pickala in Finland maar twee rondes na een gemiste cut op de Ladies European Tour. Over drie weken spelen zij het La Sella Open in Spanje.

European Amateur Championship

Even leken we voor het eerst een Nederlandse winnaar te krijgen van het European Amateur Championship. Jack Ingham stond tweede na drie rondes, maar zakte zaterdag door het ijs in Estland met een ronde 81 (+9). Hij werd 35ste, achter beste Nederlander Denny Kloeth (26ste). Ook Thijmen Batens (40ste) en Benjamin Reuter (44ste) haalden de cut. Lars van der Vight, Bob van der Voort, Jerry Ji en Thom Linssen hadden een te hoge score om zaterdag de vierde ronde te mogen spelen.