Topgolf

McIlroy laat zich pas bij prijsuitreiking door de wind verrassen

De golffans zijn klaar voor The Open. En Rory McIlroy ook, zo lijkt het. De Noord-Ier won op spectaculaire wijze het Genesis Scottish Open, dat Joost Luiten een 54ste plaats opleverde.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Smulpartijen

Op The Renaissance Club in North Berwick werden op de laatste twee dagen de teetimes vervroegd vanwege dreigend noodweer op zaterdag en een te harde wind op zondag. Wind op een linkscourse, dat staat garant voor een smulpartij. Helaas was Wil Besseling niet meer van de partij toen het toernooi met heel veel internationale topspelers losbrandde. De Noord-Hollander, die de afgelopen weken vanwege rugproblemen verstek moest laten gaan, miste op vrijdag ruim de cut in het Schots Open, dat ook meetelde voor de PGA Tour-rankings.

Joost Luiten haalde wel het weekeinde, na een moeizame openingsdag maar een betere tweede ronde in lastige omstandigheden. Ook op zaterdag hield Luiten zich redelijk staande en in de wetenschap dat linksgolf in de wind niet zijn eerste keuze is, waren er toch lichte verwachtingen dat hij vandaag zijn 41ste positie nog iets zou kunnen verbeteren.

Bijdrage

Die hoop was tien holes lang gerechtvaardigd, maar na een dubbel bogey op hole 2 (Luitens elfde van de dag) liep ook het ballonnetje van Luiten langzaam leeg. Hij eindigde op +3 voor de dag en op een 54ste plaats. Het mooiste moest toen nog komen. Daar leverde de Schot Robert MacIntyre een grote bijdrage aan. Hij tekende niet aleen voor de beste ronde van de dag (64) maar nam op zijn laatste hole na een fabelachtige slag uit de rough en een daaropvolgende birdie de leiding, die McIlroy na 54 holes nog in handen had.

Dubai

Maar McIlroy worstelde op de eerste negen holes en leverde in, net als veel andere spelers. Maar de nummer één van de Race to Dubai richtte zich op de tweede negen op met een slotakkoord dat MacIntyre uiteindelijk te machtig werd. Want de Noord-Ier maakte op 17 birdie en had op 18 met een ijzer-2 ook een geweldige tweede slag in huis. “Een van mijn beste uit mijn carrière”, zei hij achteraf. Dat schot liet hem een putt van ruim drie meter voor de overwinning over.

En net als eerder in het seizoen, toen hij onder de druk van Patrick Reed in de Dubai Desert Classic zo’n putt voor de zege had, bleef Rory ook nu ijzig kalm en trok de titel naar zich toe. Uiteindelijk liet ook McIlroy zich vandaag nog wel een keer verrassen door de harde wind, maar dat gebeurde pas bij de prijsuitreiking…

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Vertrouwen

De beoogde kopman van het Europese Ryder Cup-team is de eerste golfer die nu zowel het Iers Open, het Schots Open als The Open achter zijn naam heeft staan. The Open staat komende week weer op de rol, op Royal Liverpool Golf Club links at Hoylake. Ook een linksbaan dus. “Deze overwinning geeft niet alleen vertrouwen voor komende week, de manier waarop ik hier heb gewonnen, geeft vertrouwen voor de hele rest van het seizoen”, leek McIlroy op een subtiele manier toch iets van de druk proberen weg te nemen. Want de laatste major die hij won, dateert al weer van 2014 (PGA Championship).

Ook Luiten is erbij in Liverpool. Hij dankt zijn invitatie voor The Open aan zijn hoge positie in de Race to Dubai. Die was voor het Schots Open een tiende plek en erna een twaalfde.

Eindstand

Overig nieuws

Tegelijkertijd met het Schots Open werd in Amerika het Barbasol Championship in Nicholasville (Kentucky) gespeeld, ook een toernooi van zowel de DP World Tour als de PGA Tour. Daar reisden Daan Huizing en Darius van Driel naartoe. Maar voor beide Nederlanders zat het toernooi er al na twee dagen op. Voor Huizing kwam het vrijdag aan op één slag.

Op een wat lager niveau, op de Alps Tour, was er succes voor twee Nederlanders. Davey Porsius en Bob Geurts werden derde in de Fred Olsen Alps de La Gomera op de Canarische eilanden, waar de Italiaan Gianmaria Rean Trinchero met overmacht won. De Order of Merit wordt nog altijd aangevoerd door Kiet van der Weele, die na drie overwinningen al naar de Challenge Tour is gepromoveerd. Lars Keunen is op de plek 4 ook zeker een kandidaat om die promotie aan het einde van het seizoen middels een positie bij de eerste vijf veilig te stellen.

Op die Challenge Tour werd Dario Antonisse 19de in het Eurum Bank Open in Oostenrijk. Voor Antonisse, vorig jaar professional geworden, was het de eerste keer dat hij in drie toernooien op de Challenge Tour dit jaar de cut haalde en zich in het geld speelde. Vince van Veen en Koen Kouwenaar misten de cut.

Aramco Team Series

Anne van Dam en Lauren Holmey waren present bij de Aramco Team Series presented by PIF (het Saoedische Public Investment Fund dat ook de LIV financieel ondersteunt) nabij Londen. Een teamevent, waarin Van Dam een van de captains was, maar waarbij ook een individueel klassement werd bijgehouden. Daarin speelde Holmey geen rol van betekenis. Ze miste met +16 ruimschoots de cut na twee dagen. Anne van Dam begon sterk, maar zakte op dag twee en drie ver weg en werd 43ste. De overwinning in het individuele klassement ging naar de Amerikaanse Nelly Korda. Ze had na 54 holes vier slagen voorsprong op Charley Hull.

Lees meer over
Topgolf