Nieuws

'Mag je een 18-holesronde onderbreken voor lunch of diner en vervolgens de ronde afmaken en invoeren?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering behandelen we een lunchonderbreking tijdens een 18-holesronde, het rijden met je trolley over de voorgreen en ontwijken van een verbonden speelzone.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Bart: “Ik was met drie collega’s aan het golfen en één van hen liep over de voorgreen met zijn golftrolley. Ik attendeerde hem er op dat dit niet mag. Tot mijn verbazing zei een andere medespeler dat dit geen probleem was en het nergens in de golfregels staat. Wie heeft er gelijk?”

Dit valt onder de gedragsregels of de code of conduct. De normale gedragsregels zijn dat een speler niet met de trolley over de (voor)green loopt. Dit kun je niet vinden in de golfregels, dus er staat geen straf op. Het is echter wel een goed idee om andere spelers erop te wijzen dat dit niet de bedoeling is.

Cor: “Ik ben lid van Golfclub Bois-le-Duc met als thuisbaan De Pettelaar in Den Bosch. Hole 9 kent een green die naast een verboden speelzone ligt, die je niet mag betreden. Mijn flightgenoot sloeg de bal op de voorgreen, twintig centimeter verwijderd van dit verboden gebied en dertig centimeter naast de green. Om rechtstreeks naar de vlag te spelen was het onmogelijk om de beplanting van de verboden speelzone niet te raken. Wel was het mogelijk in het verlengde van de verboden speelzone de bal naar links of rechts te spelen. Wat is in zo’n geval de ruling?”

Als er sprake is van een verboden speelzone en je bal ligt in deze verboden speelzone, dan moet je dit gebied ontwijken met een strafslag volgens Regel 17.1d of Regel 17.2.

In dit geval ligt de bal van de speelster buiten de verboden speelzone in het algemene gebied en belemmert de verboden speelzone de speelster in haar voorgenomen swing. Zij moet die belemmering door de verboden speelzone verplicht volledig ontwijken volgens Regel 16.1f(2) en daaruit volgend Regel 16.1b en moet het dichtstbijzijnde punt zoeken in het algemene gebied waar zij geen last meer heeft van de verboden speelzone. Dat punt is het referentiepunt. Vervolgens moet zij in het algemene gebied de bal droppen binnen één clublengte en niet dichter bij de hole dan het referentiepunt.

Het is dus mogelijk dat het referentiepunt flink meer naar rechts of links ligt ten opzichte van de plek waar de bal oorspronkelijk lag.

Tim: “Als je 18 holes gaat spelen, maar na 9 holes besluit uitgebreid te gaan lunchen/dineren om vervolgens de laatste 9 te lopen, mag je deze dan invullen als 18 holes of moet dat met twee losse kaarten van 9 holes?”

Het Wereld Handicap Systeem geeft niet aan dat een ronde van 18 holes zonder onderbreking moet worden gespeeld. Het is daarom geen probleem om na 9 holes een pauze te houden en vervolgens de laatste 9 holes te spelen. Je mag deze scores als 18 holes invoeren voor handicapdoeleinden. Tijdens een wedstrijd is het anders, dan moet je de 18 holes zonder onderbreking voltooien.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels