Golfsport

Verboden speelzones: wanneer is daar sprake van en hoe ontwijk je deze?

Op de golfbaan staan veel verschillende paaltjes. Rood en geel zijn hindernissen, blauw wordt meestal gebruikt als grond in bewerking (GUR) en wit is vaak buiten de baan. Het is ook mogelijk dat er een groene kop op een paaltje zit. Dat is een belangrijke toevoeging die bepalend is voor je volgende slag.
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Op de golfbaan kunnen er gebieden zijn waaruit niet gespeeld mag worden. Dit zijn verboden speelzones die altijd onderdeel zijn van een abnormale baanomstandigheid of van een hindernis. Hoe deze gebieden worden gemarkeerd staat niet vast, maar meestal wordt hierbij het advies van de NGF en de R&A gevolgd om palen met een groene kop te gebruiken. In de Plaatselijke Regels van de golfbaan of -club staat uitgelegd hoe een verboden speelzone wordt aangegeven.

Er zijn verschillende redenen waarom een commissie kan bepalen dat er een verboden speelzone is:

  • de bescherming van wilde dieren, leefgebieden (habitat) van dieren en gebieden met een kwetsbaar milieu;
  • het voorkomen van schade aan jonge aanplant, bloemperken, gebieden met kweekgras, gebieden die pas zijn ingezaaid of van graszoden voorzien, of andere aangeplante gebieden;
  • het beschermen van spelers tegen gevaar of het beschermen van locaties van historisch of cultureel belang.

Het definiëren van een verboden speelzone

De commissie mag besluiten om een deel van of een gehele hindernis of abnormale baanomstandigheid als een verboden speelzone te verklaren. Meestal wordt een dergelijk gebied aangegeven door de kop van de markeringspalen groen te maken. Hiermee wordt duidelijk dat het een ander type gebied is dan een gewone hindernis of abnormale baanomstandigheid. Daarnaast bepaalt de status van het gebied (hindernis of abnormale baanomstandigheid) of de speler met of zonder strafslag de verboden speelzone moet ontwijken, als zijn bal in dit gebied ligt.

Hindernis

Als het gebied water bevat zoals een beekje of vijver en het is volgens een plaatselijke regel een verboden speelzone, dan zal het gebied worden gemarkeerd als hindernis. Ook als een groot gebied met zandduinen langs een hole beschermd moet worden vanwege kwetsbaar milieu wordt het als hindernis gemarkeerd. Het levert de speler namelijk te veel voordeel op als het gehele gebied als abnormale baanomstandigheid wordt gezien.

Op de golfbaan zul je in zo’n geval doorgaans rode paaltjes zien met daarop een groene kop. Als je bal in dat gebied ligt, moet je ontwijken met een strafslag (Regel 17.1e).

Abnormale baanomstandigheid

Voor een klein gebiedje met zeldzame bloemen dicht bij een green is een markering als abnormale baanomstandigheid een goede optie. In dat geval kun je het gebied als GUR (met blauwe palen met groene kop) en tevens verboden speelzone markeren. Als je bal in dit gebied ligt, dan moet je ontwijken zonder straf (Regel 16.1f).

Per situatie is het verschillend of golfers de verboden speelzone mogen betreden. Een verbod om een verboden speelzone te betreden staat vermeld in een aparte plaatselijke regel, dus lees de Plaatselijke Regels altijd goed door voordat je aan de ronde begint.

Een plaatselijke regel is een aanpassing van een regel of een aanvullende regel, die de commissie instelt voor de baan of voor een specifieke wedstrijd. In de Plaatselijke Regels kan worden aangegeven op welke wijze een bepaald gebied (zoals GUR of een verboden speelzone) wordt gemarkeerd met het doel spelers duidelijkheid te geven wat de status van een gebied is en op welke wijze een speler het gebied zonder straf mag ontwijken (bijvoorbeeld abnormale baanomstandigheid) of met strafslag moet ontwijken (bijvoorbeeld hindernis).

Lees meer over
Golfregels