Nieuws

'Mag ik op basis van baan- en weersomstandigheden op iedere hole van golfbal wisselen?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over twee ballen tegelijk slaan, tees aan elkaar vastmaken en het wisselen van golfbal tijdens de ronde.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Hugo: “Een slag naar de green mislukte enigszins en de bal kwam in het hogere gras naast de green terecht. Ik liep erheen, zag mijn bal liggen en sloeg die naar de green. Tot mijn stomme verbazing sloeg ik twee ballen tegelijkertijd naar de green. Mijn bal én een andere bal, die ik niet gezien had. Wat zeggen de regels?”

In beide gevallen (het spelen van twee ballen tegelijk en het spelen van een verkeerde bal) geldt dat de speler geen straf krijgt. De bal die niet van jou is, is een obstakel dat je zonder straf mag raken zolang je maar niet de intentie had om die bal te raken.

Tom: “Ik heb door een aantal tees op diverse lengtes en kleuren een gaatje geboord en door middel van een touwtje met elkaar verbonden. Aan het eind van het touwtje zit een metalen letter van mijn achternaam. Daarmee zijn mijn tees na de afslag heel gemakkelijk terug te vinden en vliegen ze niet al te ver weg. Volgens een van mijn golfvrienden is dit verboden, omdat ik met de niet gebruikte tees de richting van mijn slag kan weergeven. Iets wat ik overigens nooit doe. Is het gebruik van dergelijke tees verboden? Wintertees zitten namelijk ook met elkaar verbonden.”

Tees die door een touwtje aan elkaar verbonden zijn of als anker worden gebruikt, zijn toegestaan, mits de tee of het geheel van tees niet wordt gebruikt bij het oplijnen. De tees mogen je ook niet op een andere manier helpen bij het doen van een slag.

Pauline: “Tijdens een strokeplaywedstrijd had ik op verzoek van mijn flightgenoot de vlag uit de hole gehaald en een stuk van de hole op de green gelegd. Toen mijn flightgenoot een downhillputt speelde, dreigde de bal de vlaggenstok te raken. Ik verplaatste die toen snel. Wat is dan de eventuele straf?”

De standaardregel is dat je geen voorwerpen mag verplaatsen om de beweging van een bal te beïnvloeden. Er zijn echter uitzonderingen (zie Regel 11.3), waaronder het wegnemen van een uitgenomen vlaggenstok. Dat mag je doen zonder straf.

Overigens volgt er voor de betreffende speler geen straf als de bal per ongeluk de uitgenomen vlaggenstok raakt. De bal moet dan gespeeld worden van waar hij tot stilstand is gekomen.

Vincent: “In Regel 6.3a staat: ‘Een speler mag….elke bal spelen die aan de regels voldoet en mag van bal wisselen tussen twee holes.’ Dan is het toch toegestaan om aan de hand van de omstandigheden per hole de meest geschikte bal te kiezen. Bijvoorbeeld een bal met weinig spin / lage vlucht bij wind tegen en eentje met veel spin bij wind mee? Is dat toegestaan voor amateurs?”

Je mag inderdaad volgens Regel 6.3a elke hole beginnen met een ander bal. Voor amateurs betekent dit inderdaad dat je ballen met verschillende eigenschappen zou kunnen gebruiken. Voor de professionals op de tour gelden echter vaak aanvullende beperkingen (‘one ball rule’), waardoor zij uitsluitend met exact hetzelfde type bal mogen spelen. Op de tee mogen ze dan wel een nieuwe bal gebruiken, maar geen ander type bal dan waarmee ze de ronde zijn begonnen.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels