KLM Open

¿Qué pasó? Spaanse golfers gedijen goed op Nederlandse grond

Spaanse golfers hebben een speciaal plekje veroverd bij de Nederlandse golfliefhebbers. Maar het KLM Open ook bij de Spaanse golfers. Krijgt het KLM Open 2024 op The International - de baan waar in 2019 favoriet Sergio Garcia de 100ste editie won - dit jaar wederom een Spaanse 'ganador'?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Vorig jaar won Pablo Larrazábal (foto boven) het KLM Open op Bernardus Golf. Dit jaar verplaatst het toernooi (20 t/m 23 juni) naar hetzelfde decor als vijf jaar geleden. Destijds was het de 100ste editie die plaatsvond op The International. Landgenoot Sergio Garcia hield toen fier de trofee in de lucht. Tot die tijd stond Spanje een tijdje 'droog' op Nederlandse bodem, waar eerder al zes andere Spanjaarden zegevierden.

Drie maal olé voor Ballesteros

Publiekslieveling in de jaren ’80 Severiano Ballesteros was in 1976 pas 19 jaar oud toen hij het Dutch Open voor de eerste keer op zijn naam schreef. Hij volgde hiermee zijn oom Ramon Sota op die in 1966 en 1971 het Dutch Open won. Zijn oom was het grote voorbeeld van Ballesteros en degene die hem de kneepjes van het vak leerde.

Wellicht de grootste kampioen die het Dutch Open ooit heeft voortgebracht

In totaal wint hij drie maal op Nederlandse bodem. Ballesteros is wellicht de grootste kampioen die het Dutch Open ooit heeft voortgebracht. De carrière van de Spanjaard, die werd geboren aan de kust bij Santander en opgroeide in Bilbao, maakte vanaf die eerste overwinning in 1979 een vliegende start. Wat volgde waren in totaal 82 wereldwijde titels, waarvan een recordaantal van 50 op de European Tour.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Langste play-off ooit

"Het was bizar, puur overleven, the wildest by far wat ik op de golfbaan heb meegemaakt", aldus José Maria Olazábal die in 1989 na de langste play-off uit de geschiedenis van de Europese Tour het toernooi wint (9 holes). Als je het hebt over een uitputtingsslag op de golfbaan, dan spant dat toernooi zeker de kroon. "Het is eigenlijk een wonder dat we dat KLM Open hebben afgemaakt", vertelde Olazábal in het magazine over 100 jaar KLM Open.

Na 72 holes waren Olazábal, de Noord-Ier Ronan Rafferty en de Engelsman Roger Chapman gelijk geëindigd op -11. Play-off, in beestenweer. Slagregens, gierende storm, enorme rukwinden. Paraplu’s vlogen door de lucht, reclameborden sneuvelden en aan het KLM Open kwam maar geen einde. Nadat Chapman op de eerste extra hole al was afgevallen, vochten Olazábal en Rafferty tegen elkaar en vooral tegen de elementen.

DJ Larrazábal

Naar verluidt krijgt het KLM Open 2024 behalve de Spaanse deelnemers ook een Spaans muzikaal tintje. Wist je dat Pablo Larrazábal in zijn vrije tijd ook DJ is? Uit betrouwbare bron heeft de redactie vernomen dat de titelverdediger op de vrijdag op een nader te benoemen tijdstip zijn plaatjes zal draaien. Wanneer het exact is, weten we dus nog niet, maar houd daarvoor vooral het Instagram-kanaal van het KLM Open in de gaten. Hoe dan ook, je kunt erbij zijn!

Alle Spaanse winnaars op een rij

1965 Ángel Miguel
1966, 1971 Ramón Sota
1976, 1980, 1986 Seve Ballesteros
1989 José Maria Olazábal
1994 Miquel Angel Jiménez
2005 Gonzalo Fernandez-Castaño
2019 Sergio Garcia
2023 Pablo Larrazábal

Lees meer over
KLM Open