Nieuws

'Wanneer is een nieuwe bal in het spel: na het droppen of na het slaan van de bal?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Tiny: “Mijn medespeler slaat af. Op de fairway naast de rough, zien we herkenbaar aan het merkteken de helft van zijn bal liggen. De andere helft is onvindbaar. Hoe nu verder?”

In dit geval treedt Regel 4.2b in werking. De slag komt te vervallen en de speler moet zonder strafslag de slag opnieuw doen met een nieuwe bal vanaf de plek waarvandaan de originele bal werd gespeeld (Regel 14.6).

Wiebe: “Na mijn afslag rolde de bal de fairway af de bosrand in. Omdat de herfstbladeren met bladblazer de bosrand in waren geblazen (en terugvinden een opgave kon worden), hebben we gelijk een provisionele bal gespeeld.

Na drie minuten zoeken hadden we de eerste bal niet gevonden, en toen besloten de provisionele bal te spelen. Daarna heb ik toch nog wat bladeren omgewoeld en pardoes de eerste bal gevonden. Mijn flightgenoot stelde dat je weer met deze bal door zou mogen. Klopt dit?”

Na drie minuten zoeken is de originele bal verloren en is de provisionele bal de bal in het spel geworden. Als je daarna de oorspronkelijke bal vindt, mag je daar niet mee verder spelen. De provisionele bal wordt ook de bal in het spel als deze vanaf dezelfde hoogte of dichter bij de hole wordt gespeeld als de geschatte positie van de originele bal.

Jaap: “Mijn vraag gaat over alleen spelende golfers. Heeft iemand alleen dezelfde rechten als een groep? En moet een groep deze speler voor laten?”

De alleen spelende speler heeft dezelfde rechten als een groep. Als deze speler sneller speelt dan de groep voor hem en de groep voor hem verliest meer dan een hole afstand op de daarvoor spelende groep, dan is er reden om de alleen spelende speler door te laten.

Hans: “Wanneer relief wordt genomen voor een verloren bal en een nieuwe bal in het spel is gebracht door een bal te droppen, is de oorspronkelijke bal dan uit het spel? Ook al wordt die binnen 3 minuten gevonden. Of is dat pas het geval wanneer de gedropte bal is geslagen?”

Dit is afhankelijk van waar de originele bal vandaan geslagen is. Als dit vanuit een ander gebied dan de afslagplaats was, is de gedropte bal de bal in het spel zodra deze gedropt is. Een bal op de afslagplaats is pas in het spel zodra deze geslagen is en niet zodra deze is opgeteed. In de laatste situatie is de originele bal dus pas uit het spel zodra de nieuwe bal is geslagen.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Wouter Quispel (NGF Referee), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels