Je krijgt niet automatisch relief als je bal bij een sprinkler ligt. Dat is alleen het geval als de bal op of tegen de sproeikop ligt, als je er op staat of als je deze met je club zou raken als je je slag doet. Als de sprinkler alleen in je lijn ligt, krijg je in principe geen vrije drop.
Op sommige banen is er echter een plaatselijke regel die toestaat dat je relief mag nemen als je bal binnen twee clublengtes van de sproeikop ligt, de sprinkler binnen twee clublengtes van de green is, en deze zich op de speellijn bevindt.
Je mag losse natuurlijke voorwerpen aanraken en verwijderen uit hindernissen en bunkers. Dat is in 2019 veranderd, want voorheen was dat niet het geval. Je krijgt uiteraard nog wel steeds een strafslag als je bal beweegt door het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen (Regel 9.4b), dus doe dit voorzichtig!
Buiten de baan is buiten de baan. Dat houdt ook in dat de witte palen, en elke andere markering die out of bounds aangeeft, buiten de baan staan. Daarom krijg je geen vrije drop als je hier met je ligging, slag of stand last van hebt en mag je ze ook niet weghalen. De enige twee opties in dit geval zijn de bal te spelen zoals hij ligt of de bal onspeelbaar verklaren.
Het is alleen toegestaan om zand of aarde te verwijderen op de green. Ligt je bal in algemeen gebied en heb je bijvoorbeeld last van zand dat uit de bunker is geslagen, dan moet je de bal spelen zoals-ie ligt en mag je dit zand of de losse aarde niet weghalen. Haal je het zand wel weg, dan krijg je twee strafslagen vanwege het verbeteren van je ligging en/of speellijn (Regel 8.1a).
Het is wel zo dat je in principe recht hebt op de omstandigheden die er waren toen je bal tot stilstand kwam. Als dit een natuurlijke reden heeft - zoals wind, waardoor zand uit de bunker waait - dan moet je dat accepteren en mag je dit niet weghalen. Als er echter een speler zand over jouw bal heen slaat nadat jouw bal al stillag, dan mag je dit zand wel weghalen.
De Golfregels verbieden het om te spelen van een verkeerde green. Dat is elke green op de golfbaan, behalve die van de hole waarop je speelt. Dus ook de oefengreen. Als je bal op een verkeerde green ligt, zou je deze raken tijdens het doen van de slag of zou je op een verkeerde green staan tijdens het doen van de slag, dan ben je verplicht om daar relief van te nemen volgens Regel 13.1f.
Soms liggen greens vlak bij elkaar, maar ook dan mag je er niet vanaf spelen. Zelfs niet als je daarvoor de putter gebruikt. Als er sprake is van een dubbele green (twee holes op dezelfde green) en je bal ligt dichter bij de verkeerde vlag dan moet je de bal gewoon spelen.
Je kunt je golfbal niet ‘verloren verklaren’. Dat gebeurt automatisch als de bal niet wordt gevonden binnen de zoektijd van drie minuten. Die tijd gaat in als de speler of caddie (of eventuele partners daarvan) beginnen met zoeken.
Zelfs als je als speler besluit om niet te zoeken naar je bal, dan is deze nog niet verloren. Het kan gebeuren dat je medespeler(s) of tegenstander(s) de bal alsnog vinden. Als dat het geval is, dan moet je de bal ook identificeren. Mocht het jouw bal zijn, dan is dat de bal in het spel.
Wil je dit risico niet nemen, dan moet je na het slaan van je oorspronkelijke bal een nieuwe bal spelen. Zonder te zeggen dat het een provisionele bal is, is dat de bal in het spel. Dat is ook het geval als je oorspronkelijke bal toch (goed) speelbaar blijkt te liggen. Nadat je hebt aangekondigd een nieuwe bal te spelen en je hebt deze geslagen, dan is de originele bal niet meer in het spel en een verkeerde bal.
Het per ongeluk bewegen van je bal levert meestal een strafslag op. Dat is het geval als je bal in algemeen gebied, bunker of hindernis ligt. Als dat gebeurt, moet de bal worden teruggeplaatst. Gebeurt dat niet dan krijg je twee strafslagen vanwege het spelen vanaf de verkeerde plaats.
Alleen een per ongeluk bewogen bal op de green of tijdens het zoeken naar je bal levert geen strafslag op. Je krijgt ook geen straf als de bal van de tee valt, omdat de bal op dat moment nog niet in het spel is.