Nieuws

'Krijg je een straf als je de vlag er ongevraagd uithaalt als de bal in beweging is?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over het vinden van een bal als je terugloopt, een club van een ander gebruiken bij het droppen en de vlag uit de hole halen terwijl dat niet gevraagd wordt.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Aleid: "Na een slechte afslag kon ik mijn bal niet vinden. Ik ging na ongeveer twee minuten terug om een nieuwe bal te slaan. Bijna terug bij de afslagplaats roept mijn medespeler: 'Ik heb 'm gevonden!' Mag je dan weer terug om die bal te spelen of moet je verder met de nieuwe bal?"

Je mag, als dit binnen drie minuten was, nadat je bent begonnen met zoeken, teruggaan om eerst de bal te identificeren. Blijkt het je bal te zijn, moet je met deze verder. Is het je bal niet dan moet je alsnog terug naar de afslagplaats om een nieuwe bal in het spel te brengen.

Jan: "Bij het spelen op de par-3-baan had de ene speler een complete tas en de ander alleen wat ijzers bij zich. Deze laatste speler kwam in de rode hindernis en wil lateraal met twee stoklengtes droppen. Zijn langste stok is een ijzer-6. Mag hij dan een driver van de andere speler lenen om de dropzone uit te zetten?"

Nee, dat mag niet. Het gaat om de langste club in de tas van de speler zelf, behalve de putter. Als de speler de bal speelt van buiten deze zone (doordat hij met een club van iemand anders heeft uitgemeten) dan speelt hij van de verkeerde plek en daar staat de algemene straf op (twee strafslagen of verlies van de hole).

Regelsituatie pad

Esta: "Een betonnen pad bevindt zich in de dropzone binnen de twee stoklengtes vanaf de rode paaltjes (zie afbeelding). Bij het droppen komt de bal op het pad en dus mag ik relief nemen om de bal te droppen op de fairway. Dat is wel meer dan twee stoklengtes van de rode paaltjes vandaan. Mag dit, of moet voor een andere optie gekozen worden?"

Dit mag niet in één keer. De hindernisregel moet eerst worden voltooid door de bal in de dropzone van twee clublengtes te droppen. Dit kan op het pad zijn. Vervolgens mag de speler relief nemen van het pad volgens Regel 16.1, omdat er een nieuwe situatie is ontstaan.

De speler bepaalt eerst het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering van het pad en niet dichter bij de hole. Daarna dropt hij binnen één clublengte vanaf dit punt en niet dichter bij de hole. Het kan zijn dat de speler dan aan de andere kant van het pad uitkomt op de fairway. Dat hangt af van waar de bal op het pad werd gedroptl waar de hole is en wat de speelrichting is.

Alex: "Ik heb een discussie gehad waar ik achteraf niet uitkwam. Ik putt de bal vanaf de green richting de hole. Hierbij heb ik vooraf niet gevraagd om de vlag eruit te halen of te bewaken. Tijdens het rollen van de bal wordt de vlag uit de hole gehaald. Is hierbij een fout gemaakt en, zo ja, wat zijn de consequenties?"

In dit geval treedt Regel 13.2a(4) in werking. De speler die de vlag uit de hole heeft gehaald tijdens het rollen van de bal krijgt de algemene straf (twee strafslagen of verlies van de hole). Er volgt geen straf als duidelijk is dat de bal in beweging de vlaggenstok niet zal raken of de speler niet bewust was dat de bal werd gespeeld.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Wouter Quispel (NGF Referee) en Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels