Maria: “Ik ben benieuwd of het een regel of etiquette is dat je tien minuten voor je starttijd op de afslagplaats moet zijn? Mijn man is vaak maar net op tijd en zegt dat het geen regel is.”
De Golfregels bepalen dat je op je starttijd klaar moet zijn om te spelen (Regel 5.3). Er staat niets over een verplichting om een aantal minuten voor de starttijd aanwezig te zijn op de tee. Deze verplichting om tien minuten voor de starttijd aanwezig te zijn op de tee staat vaak in het baanreglement. Als je dat niet doet, kun je geen strafslagen oplopen, maar kan je daar wel op worden aangesproken door bijvoorbeeld een marshal.
Loek: “Er liggen omgewaaide bomen en takken, deels door de baan en deels in een hindernis. Mijn bal ligt tussen de takken, maar in de hindernis en ik kan de bal er met geen mogelijkheid uitslaan. Wat is de regel voor deze situatie?”
Ook als de bal in de hindernis ligt, mag je de takken verwijderen. Als daarbij de bal verrolt, moet je de bal terugplaatsen en één strafslag tellen. Maar als als je de takken niet kunt verwijderen, dan blijft niets anders over dan de hindernisregel (Regel 17) toepassen.
Jax: “Ik ben een beginnende golfer van 60 jaar met een handicap van 34.6 en doe op mijn golfclub weleens mee aan een wedstrijd. Ik moet dan steevast afslaan vanaf de gele tee, terwijl ik niet zo ver sla. Hoe wordt bepaald vanaf welke tee je moet afslaan (en moet ik dan ook van die tee afslaan)?”
In wedstrijden wordt vaak in de wedstrijdvoorwaarden bepaald van welke kleur tee een speler moet spelen. Als er met handicapverrekening wordt gespeeld, dan heeft een wedstrijdcommissie de mogelijkheid om in de wedstrijdvoorwaarden op te nemen dat de speler mag kiezen van welke kleur tee hij/zij wil spelen.
De tabel voor baanhandicaps zorgt ervoor dat een speler van elke kleur tee het aantal slagen ontvangt dat bij die kleur tee hoort en dan kan je toch gelijkwaardig tegen elkaar spelen. Het zou dus fijn zijn als de wedstrijdcommissie juist zou stimuleren dat spelers met een hogere handicap of spelers die niet zo ver slaan, van een kortere tee afslaan.
Voor de afstand die je gemiddeld met de driver slaat is de rode tee de juiste keuze. Op de poster van Kies-je-tee staan de kleuren tees die bij bepaalde afstanden en handicaps horen duidelijk aangegeven.
Frits: “In december heb ik een hole-in-one gemaakt tijdens een officiële wedstrijd. Door de wedstrijdcommissie werd bepaald dat het geen officiële hole-in-one was, omdat de afstand onder de 100 meter was. Ik was het daar niet mee eens, want daarover staat niks in de plaatselijke regels. Wie heeft er gelijk?”
Het is uiteraard een officiële hole-in-one, want een 1 is een 1. Om in aanmerking te komen voor een vermelding in de Bols Hole-in-One Club, moet voldaan zijn aan de daarvoor gestelde eisen. Wat betreft afstand moet de hole voor vrouwen minimaal 80 meter zijn. Voor mannen geldt 100 meter als minimale afstand. Clubs hebben vaak een eigen hole-in-one-reglement. Als daar andere afstanden in staan, dan gelden die afstanden voor de officiële vermelding binnen de club.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |