Nieuws

Kapitaalinjectie van 3 miljard dollar voor PGA Tour (maar wat gebeurt er met LIV en PIF?)

De PGA Tour heeft een nieuwe financiële partner: Strategic Sports Group investeert 3 miljard dollar in het circuit. De golfers op de PGA Tour worden aandeelhouders en gaan miljoenen extra incasseren. De vraag die blijft: komt er nog een samenwerking met LIV Golf?

Strategic Sports Group (SSG) stopt 3 miljard dollar in een nieuwe joint venture met de PGA Tour, genaamd PGA Tour Enterprises; 1,5 miljard meteen en een gegarandeerde 1,5 miljard op een later moment. SSG is een consortium van investeerders en bedrijven in de sport, media en entertainment. Zoals de Fenway Sports Group, eigenaar van voetbalclub Liverpool en de Boston Red Sox (honkbal). Ook een aantal zeer vermogende sportclubeigenaren van onder andere de Atlanta Falcons (American Football) en de New York Mets (honkbal) maken deel uit van SSG.

Winstoogmerk

PGA Tour Enterprises is een ‘for-profit’ entiteit, dus met winstoogmerk. In een statement op de site van de PGA Tour staat dat PGA Tour Enterprises “ertoe zal bijdragen dat de sport meer oplevert voor spelers, fans, toernooien en sponsors.” Dat klinkt prachtig en wellicht gaat dat ook gebeuren, maar SSG verwacht uiteraard vooral dat hun investering serieus geld gaat opleveren.
  
Jay Monahan, de topman van de PGA Tour, wordt CEO van PGA Tour Enterprises. Met de investering van 3 miljard dollar wordt SSG minderheidsaandeelhouder, want PGA Tour Enterprises wordt door Monahan momenteel gewaardeerd op 12 miljard dollar. 

Compensatie

De nieuwe joint venture heeft natuurlijk ook als doel de spelers op de PGA Tour meer tevreden te stellen en een verdere uittocht naar LIV Golf tegen te gaan. De prijzengelden worden door de steun van SSG voor de komende vijf jaar sowieso gegarandeerd. Baanbrekend is dat spelers medeaandeelhouder worden van PGA Tour Enterprises. Vooral de topspelers profiteren daarvan, want de verdeling wordt bepaald aan de hand van “career accomplishments, recent achievements, future participation and services and PGA Tour membership status.”

Naar verluidt komen meer dan tweehonderd leden van de PGA Tour in aanmerking voor 1,5 miljard aan aandelen. Maar volgens goed ingevoerde Amerikaanse golfjournalisten mogen iets meer dan dertig toppers daarvan 930 miljoen dollar verdelen. Dat kan gezien worden als compensatie voor het trouw blijven aan de PGA Tour. Mannen als Tiger Woods, Rory McIlroy, Jordan Spieth en Justin Thomas (foto boven), gaan er dus niet bepaald armer op worden, maar ook de mindere goden op het circuit zullen er normaal gesproken financieel flink op vooruit gaan als de aandelen meer waard worden.

Dit is niet eerder gebeurd in de sportgeschiedenis. Heel opwindend om hier onderdeel van te zijn

Tiger Woods, die lid is van de PGA Tour policy board, was zeer betrokken bij het tot stand komen van de deal met SSG. “Als de Tour groeit, groeien wij als spelers nu mee”, aldus Woods in een reactie. “Hoe meer we investeren in de Tour, hoe meer wij de vruchten ervan gaan plukken. Dit is niet eerder gebeurd in de sportgeschiedenis, wij zijn de eersten. Om hier onderdeel van te zijn vind ik heel opwindend.”

Jordan Spieth, ook lid van de PGA Tour policy board: “Nu de spelers ook aandeelhouders worden, zullen ze zich nog meer inzetten om de Tour een succesvol product te laten zijn. Dat deden ze al, maar als aandeelhouders profiteer je direct mee. Als spelers zijn wij ook eigenaren, dat vind ik heel cool.”

LIV Golf/PIF

De grote vraag die nu op tafel ligt: komt er nog een samenwerking, dan wel fusie, met LIV Golf en PIF, het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië. Zeker is dat de onderhandelingspositie van de PGA Tour door de miljardenkapitaalinjectie serieus is versterkt. In het statement van de Tour staat dat er naast de overeenkomst met de Strategic Sports Group ook ruimte is voor samenwerking met co-investeerders, zoals bijvoorbeeld PIF, dat eigenaar is van LIV Golf.

Sinds de verrassende aankondiging in juni dat de PGA Tour, de DP World Tour en LIV Golf een framework agreement hadden afgesloten met als plan vergaand samenwerken dan wel fuseren, lijken de partijen niet nader tot elkaar te zijn gekomen. De deadline voor een overeenkomst was 31 december, maar die is al verschoven.

Rekruteren

Trackers van vluchtbewegingen van vliegtuigen meldden afgelopen week dat de jet van de PGA Tour en het Aramco-vliegtuig, dat PIF-baas Yasir Al-Rumayyan doorgaans gebruikt voor zijn uitstapjes, tegelijkertijd in New York waren gesignaleerd. Wat daar gezegd is weten alleen de direct betrokkeren, maar het heeft er alle schijn van dat de verhoudingen er niet beter op zijn geworden.

PIF schijnt de zoektocht van de PGA Tour naar dollars van private equity-partijen niet bepaald gewaardeerd te hebben. En de leiding van de PGA Tour is verbolgen over het feit dat PIF spelers blijft rekruteren. Jon Rahm stapte in december over naar LIV Golf en deze week volgden twee andere Europese topspelers: Adrian Meronk en Tyrrell Hatton. Die laatste voor rond de 60 miljoen dollar.

Golffans

Greg Norman, CEO van LIV Golf, stuurde gisteren een memo naar de spelers. “Laat ik één ding duidelijk maken, niets van wat er aangekondigd is, of wordt door andere tours of investeerders, verandert iets aan de toekomstplannen van LIV Golf.  We gaan met volle kracht vooruit en bouwen voort op het ongekende succes dat we in korte tijd hebben behaald. Ik heb nooit méér vertrouwen gehad in ons circuit, de mensen die erbij betrokken zijn en in al onze supporters wereldwijd.”

Veel golffans hopen op een samenwerking tussen LIV Golf en de PGA Tour, zodat alle wereldtoppers weer vaker tegen elkaar in het strijdperk zullen treden. Voorlopig is dat dus niet het geval. LIV Golf begint het seizoen deze week met een toernooi in Mexico, de PGA Tour is in Californië voor de AT&T Pebble Beach Pro-Am, een signature event met 20 miljoen dollar in de prijzenpot.

DP World Tour?

En de DP World Tour? Die speelt deze week in Bahrein voor een prijzenpot van 2,5 miljoen dollar. Wat de oprichting van PGA Tour Enterprises voor gevolgen heeft voor de DP World Tour, die een strategische alliantie heeft met de PGA Tour, is onduidelijk. Helemaal vergeten werd de DP World Tour in het statement van de PGA Tour in elk geval niet. De slotzinnen luiden: “De strategische alliantie van de PGA Tour met de DP World Tour blijft een focuspunt…en de (PGA) Tour is in actieve discussies hoe het beste samen te werken zodat iedereen er de voordelen van heeft.”

Lees meer over
Topgolf DP World Tour PGA Tour