Nieuws

'Mag ik een bal onspeelbaar verklaren in een hindernis?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over onspeelbaar verklaren in een hindernis, een verrolde bal die in de bunker eindigt en de verkeerde bal spelen in een bijzondere situatie.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Andre: “Ik wil afslaan op een hole en ik mis de bal. Toch valt de bal door luchtdruk van de tee. Telt deze slag dan en mag ik vervolgens opnieuw opteëen?”

Als je misslaat telt de slag. Je mag volgens Regel 6.2 overal binnen de afslagplaats opnieuw opteeën als de bal op de afslagplaats ligt.

Craig: “Ik sla een provisionele bal en deze ligt waarschijnlijk niet verder dan mijn oorspronkelijke bal. Ik speel opnieuw mijn provisionele bal en deze komt verder te liggen dan mijn oorspronkelijke bal. Ik ga één minuut zoeken en vind mijn oorspronkelijke bal niet. Tot mijn schrik zie ik dat ik een verkeerde bal heb gespeeld bij het slaan van mijn provisionele bal. Gelukkig vind ik alsnog binnen de tijd mijn oorspronkelijke bal. Krijg ik dan wel twee strafslagen voor het spelen van de verkeerde bal en verlies ik de hole bij matchplay?”

Clarification 6.3c(1)/1 geeft hier antwoord op. Het spelen van de verkeerde bal levert in ieder geval de algemene straf op (twee strafslagen bij strokeplay of verlies van de hole bij matchplay). Alleen straffen die opgelopen zijn met het spelen van de provisionele bal vervallen als de provisionele bal niet in het spel komt, omdat de oorspronkelijke bal wordt gevonden.

  • Wordt de oorspronkelijke bal gevonden: dan moet je twee strafslagen optellen bij de uiteindelijke score van de hole uitgespeeld met de originele bal. In matchplay is de hole al verloren.
  • Wordt de oorspronkelijke bal niet gevonden, dan heb je nog 3 minuten de tijd om de provisionele bal te vinden. Vind je die niet, dan moet je nog een keer slag en afstand toepassen en terug naar de plek waarvandaan je de oorspronkelijke bal (en dus je provisionele bal) hebt geslagen. Vind je de provisionele bal wel, dan moet je twee strafslagen optellen bij de uiteindelijke score van de hole uitgespeeld met de provisionele bal. In matchplay is de hole al verloren.

Alex: “Na de afslag blijft de bal net in/op de bovenkant van de bunker hangen. Na het innemen van mijn stand en, net voordat ik de bal zou raken, rolt deze de bunker in. Mag ik de bal dan op de oorspronkelijke plaats terugplaatsen?”

Wat belangrijk is om vast te stellen is waardoor de beweging van de bal werd veroorzaakt:

  • Door de speler (misschien dat de club net iets te hard achter de bal is neergezet bijvoorbeeld): In dit geval moet de bal worden teruggeplaatst met 1 strafslag (Regel 9.4).
  • Door een natuurkracht (zoals wind of zwaartekracht): in dit geval moet de bal worden gespeeld vanuit de bunker. De speler krijgt geen straf (Regel 9.3).

Ed: “Ik hoor mensen vaak zeggen dat je niet mag droppen binnen de hindernis. Mag het ook niet als je de regel van een onspeelbare bal gebruikt en met één clublengte een goede ligging weet te creëren?”

Je mag bij het onspeelbaar verklaren van de bal in algemeen gebied in elk ander gebied droppen. Als de bal in de hindernis ligt, mag je geen andere regels toepassen dan de hindernisregel. Het onspeelbaar verklaren als de bal in de hindernis ligt mag dus niet.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Wouter Quispel (NGF Referee), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels