Marie-Jeanne: “Een bal werd in de grond in bewerking geslagen. Hoewel iedereen zag waar de bal erin ging, bleef de bal onvindbaar. Mag er dan volgens de regels bij de GUR gedropt worden zonder strafslag?”
Ja, dat mag. Als een bal niet wordt gevonden in een abnormale baanomstandigheid (zoals bijvoorbeeld GUR) dan moet de speler als referentiepunt het punt van kruisen van de GUR aanhouden en vanaf daar het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering bepalen. Zie Regel 16.1e.
Wim: “Mijn bal lag tegen de harkstandaard in de bunker aan. Mijn interpretatie is dat de bal tegen een niet natuurlijk object aangekomen is, en dus een vrije drop op een stoklengte, niet dichter bij de hole. Klopt dit?”
Als een bal tegen een los obstakel aan ligt mag dit obstakel worden weggenomen. Als de bal daarbij verrolt, moet de bal zonder straf worden teruggeplaatst op de originele plek. Het kan natuurlijk voorkomen dat de bal op dat punt niet blijft stilliggen. In dat geval moet de bal worden teruggeplaatst op het dichtstbijzijnde punt, niet dichter bij de hole, waar de bal wel blijft stilliggen. Let wel op: omdat de bal in dit geval in de bunker ligt, moet de bal in de bunker worden teruggeplaatst.
Emiel: “Ik heb al enige tijd discussie met vrienden over hoe te handelen als een bal buiten de baan is. Wat mij betreft is Regel 18.2b helder die aangeeft ‘slag en afstand’ en terug naar de plek waar de laatste bal is geslagen. Mijn medespeler sloeg zijn bal buiten de baan, waar iedereen het mee eens was. Een derde speler zei dat hij ook mag droppen met twee strafslagen op de plek waar de bal buiten de baan ging. Wat is juist?”
Volgens de regels moet er inderdaad opnieuw worden gespeeld vanaf de plaats waar voor de laatste keer een slag is gedaan. Er kan een lokale regel gelden die een alternatief biedt voor slag en afstand (Model Local Rule E5), maar die is niet erg gebruikelijk. Als deze lokale regel niet geldt en een speler dropt en speelt bij witte paaltjes van buiten de baan dan heeft hij van de verkeerde plek gespeeld en dat levert hem 2 strafslagen op. Omdat de speler hier onredelijk veel voordeel van heeft (hij had immers moeten droppen op de plaats waar voor de laatste keer een slag is gedaan), moet hij daarom volgens Regel 14.7b(1) dit herstellen door alsnog op de juiste plek te droppen. Doet hij dit niet en slaat af op de volgende hole dan wordt de speler gediskwalificeerd.
Anneke: “Tijdens een greensome, in deze situatie gemengd gespeeld, slaan beiden de eerste bal buiten de baan. Er is geen lokale regel dat met 2 strafslagen verder gespeeld kan worden op de plaats waar de bal de grens van buiten de baan is gepasseerd. Hoe dient er dan gehandeld te worden?”
Als beide spelers van de partij de bal buiten de baan hebben gespeeld, moeten ze een van beide ballen kiezen als de bal waarmee ze door willen spelen. De andere speler zal dan de volgende slag spelen. Als de bal van de man wordt gekozen, zal de vrouw van de afslagplaats moeten spelen waar de man van had afgeslagen. Dat zou dus de gele tee kunnen zijn. En natuurlijk andersom.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Wouter Quispel (NGF Referee), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |