Nieuws

Golfclub beschadigd tijdens de ronde: vervangen, repareren of niet meer gebruiken?

Tijdens de Cognizant Classic had David Skinns plots een verbogen putter in zijn handen. Dat was vlak daarvoor gebeurd toen zijn caddie met tas en al op de grond viel. Hij haalde er een referee bij, boog de putter met enige kracht terug naar 'normaal' en speelde verder. Hoe zit dat precies?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Je mag een club die beschadigd is geraakt tijdens een ronde repareren of vervangen (Regel 4.1a(2)), mits de schade niet is ontstaan door misbruik van de club. Ongeacht de oorzaak en aard van de schade wordt de beschadigde club gedurende de rest van de ronde echter altijd beschouwd als een club die nog steeds aan de eisen voldoet. Dat betekent dat je de club dus niet hoeft te repareren of vervangen, je mag de rest van de ronde blijven spelen met de beschadigde club.

‘Beschadigd tijdens een ronde’ betekent dat de speeleigenschappen van een club zijn veranderd door een handeling tijdens de ronde. Dit kan gebeurd zijn door de speler of door een ander persoon, een invloed van buitenaf of natuurkrachten. Een club is niet ‘beschadigd tijdens een ronde’ als de speeleigenschappen van de club opzettelijk zijn veranderd door de speler tijdens de ronde, zoals beschreven in Regel 4.1a(3).

Speeleigenschappen van een club omvatten elk deel, kenmerk of eigenschap van de club die van invloed is op hoe de club presteert of helpt bij het oplijnen, waaronder de balans, lie, loft, oplijnfuncties en toegestane externe toevoegingen.

Geen misbruik

Omdat de caddie van Skinns was gevallen is er geen sprake van misbruik. In dit geval had de PGA Tour-speler dus mogen putten met de verbogen putter. Hij koos er echter voor om de putter te repareren door de shaft terug te buigen. Voor de duidelijkheid: dat wordt niet gezien als misbruik van de club.

Als Skinns de beschadigde putter had vervangen, hij gaf ten slotte aan een reserveputter bij zich te hebben, dan had hij de club uit het spel moeten nemen (Regel 4.1c(1)). Dit kan worden gedaan door je medespeler(s) of tegenstander(s) op de hoogte te brengen of een andere duidelijke actie te ondernemen, zoals de club ondersteboven in de tas zetten, de club op de vloer van een golfkar leggen of de club aan iemand anders te geven.

In onderstaande video zie je een aantal voorbeelden van misbruik van de club. Doe dit niet na...

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Gebruik de regelapp van de R&A!

Met de regelapp van de R&A kun je snel en gemakkelijk een regel checken op je smartphone - in de Nederlandse taal. De app met de naam 'Golfregels 2023' is gebruiksvriendelijk en verrijkt met illustraties die de regels uitleggen. In de baan mag de regelapp ook geraadpleegd worden, als het maar niet tot oponthoud leidt!

Download: 


Lees meer over
Golfregels PGA Tour