Golfsport

Wat moet je doen als je bal vast blijft zitten in een boom?

Tijdens het Magical Kenya Open had Tapio Pulkkanen te maken met een bijzondere regelsituatie. De Finse golfer sloeg zijn bal in de bomen en niemand zag de bal neerkomen. Uiteindelijk bleek de bal vast te zitten in een boom. Onspeelbaar dus, maar hoe speel je dan verder?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Ten eerste was het voor Pulkkanen van belang dat hij de bal kon identificeren als zijn bal. In Regel 7 staat daar het volgende over: ‘De speler mag op een eerlijke manier naar zijn bal zoeken en daarbij redelijke handelingen verrichten om zijn bal te vinden en te identificeren, zoals:

  • zand en water verplaatsen; en
  • gras, struiken, boomtakken en andere levende of vastzittende begroeiing verplaatsen of buigen, en ook afbreken, maar alleen als het afbreken het gevolg is van andere redelijke handelingen om de bal te vinden of te identificeren.’

In dit geval had Pulkkanen bijvoorbeeld de boom in kunnen klimmen, maar gelukkig had een referee een verrekijker bij zich. Zodoende kon Pulkkanen zien dat het daadwerkelijk zijn bal was die vastzat in de boom. Als dat niet gelukt was, was zijn bal verloren en had hij terug moeten gaan naar de afslagplaats.

Referentiepunt bepalen

Omdat hij zijn bal wel kon identificeren, had Pulkkanen de mogelijkheid om te droppen. Het referentiepunt werd de plek loodrecht onder de bal op de grond (Regel 19.2c). Vanaf daar had hij drie opties, allemaal met de bijtelling van één strafslag (Regel 19.2):

  • droppen binnen twee stoklengtes vanaf het referentiepunt, niet dichterbij de hole
  • droppen op de lijn van het referentiepunt en de vlag, niet dichterbij de hole
  • teruggaan naar de plaats waar hij de vorige slag had gedaan

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Golfregels DP World Tour