Nieuws

'Mag ik een ander vragen zijn bal te merken buiten de green, zodat ik vrij kan spelen richting de green?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over het verkeerd terugplaatsen van je bal op de green, oefenswings op de afslagplaats en je medespeler vragen zijn bal op te nemen buiten de green.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Anja: “Als een algemene regel is dat je niet een oefenswing op de afslagplaats mag maken, krijg je dan strafslagen of wordt het oogluikend toegestaan?”

Het niet toestaan om op de afslagplaats een oefenswing te maken is onderdeel van de gedragsregels waarvoor je geen strafslagen kunt krijgen. Maar als jouw club gedragsregels heeft geformuleerd en deze als plaatselijke regels heeft ingesteld waarin dit wordt verboden, zou je wel een straf hiervoor kunnen oplopen. 

Dick: “Bij het maaien zijn er plukken met gras op de fairway blijven liggen en mijn bal rolt onder zo'n pluk en bij het weghalen van het gras is het onvermijdelijk dat mijn bal beweegt. Is de consequentie een strafslag?”

Het gemaaide gras is in dit geval een los natuurlijk voorwerp. Als je het gras wegneemt en de bal daardoor verrolt, moet je inderdaad een strafslag tellen en de bal terugplaatsen. Het weggenomen gras hoef je niet terug te leggen.

Maike: “Mijn tegenstander markeerde haar bal op de green en legde deze vervolgens na het schoonmaken ongeveer twee centimeter schuin omhoog en twee centimeter naar rechts terug. Dus volgens mij op de verkeerde plaats. In de discussie gaf zij aan dat ze dat al 25 jaar zo deed en de pro daar nooit wat van gezegd had. Ik kreeg geen gelijk en om het spel niet op te houden zijn we de volgende hole gegaan waar dit zich herhaalde. Had ik gelijk?”

De oorspronkelijke plaats is ook precies de plaats waar de bal oorspronkelijk lag en niet een paar centimeter ernaast en zeker niet dichter bij de hole. De tegenspeelster heeft haar bal niet op de oorspronkelijke plaats teruggeplaatst, wat volgens Regel 14.2 wel moet. Als zij de bal vervolgens van deze verkeerde plaats speelt, dan verliest zij de hole.

Max: “Mijn bal ligt op de fairway buiten de green en wordt belemmerd door een andere bal ook buiten de green. Mag ik de ander vragen zijn bal te merken, zodat ik vrij kan spelen richting de green?”

Ja, je mag de ander vragen zijn of haar bal te markeren en op te nemen volgens Regel 15.3b, zodat je jouw eigen bal kunt spelen. Het is dan niet toegestaan om je bal schoon te maken. Alleen bij strokeplay mag de andere speler ervoor kiezen eerst te spelen als hij of zij dat wil.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels