Emiel: “Een medespeler sloeg zijn bal out of bounds. Ik zei tegen hem dat hij opnieuw moest spelen met één strafslag vanaf dezelfde plek. De derde speler zei dat hij ook mocht droppen met twee strafslagen op de plek waar de bal out of bounds ging. Wie heeft er gelijk?”
Volgens de regels moet er inderdaad opnieuw worden gespeeld vanaf de plaats waar voor de laatste keer een slag is gedaan. Er kan een lokale regel gelden die een alternatief biedt voor slag en afstand (Model Local Rule E5), maar die is niet gebruikelijk. Als deze lokale regel niet geldt en een speler dropt en speelt in de buurt van de out of bounds dan heeft hij inderdaad van de verkeerde plek gespeeld. Dat levert hem twee strafslagen op.
Omdat de speler hier onredelijk veel voordeel van heeft (hij had immers moeten droppen op de plaats waar voor de laatste keer een slag is gedaan) moet hij daarom volgens Regel 14.7b(1) dit herstellen door alsnog op de juiste plek te droppen. Doet hij dit niet en slaat af op de volgende hole dan wordt de speler gediskwalificeerd.
Wim: “Mijn bal is tegen de harkstandaard in de bunker gerold. Mijn interpretatie is dat de bal tegen een niet natuurlijk object aangekomen is. Krijg ik een vrije drop binnen één stoklengte?”
Als een bal tegen een los obstakel aan ligt, mag dit obstakel worden weggenomen. Als de bal daarbij verrolt, moet de bal zonder straf worden teruggeplaatst op de originele plek. Het kan natuurlijk voorkomen dat de bal op dat punt niet blijft stilliggen. In dat geval moet de bal worden teruggeplaatst op het dichtstbijzijnde punt, niet dichter bij de hole, waar de bal wel blijft stilliggen. Let wel op: omdat de bal in dit geval in de bunker ligt, moet de bal in de bunker worden teruggeplaatst.
Terry: “Is het zo dat wanneer de teemarkers verder naar achteren worden geplaatst, de pin verder naar voren wordt geplaatst? Of maakt dat niet uit?”
Een hole wordt gemeten van het meetpunt op de tee naar het midden van de green. Er is dus geen enkel verband tussen het verplaatsen van de teemarkers en de positie van de vlag. Het is wel de bedoeling dat er over een lus een goede balans is tussen de gemeten baan en de te spelen baan. De teemarkers op de verschillende tees moeten zo worden geplaatst dat de gemeten (afstanden op de scorekaart) en te spelen baan zoveel mogelijk gelijk zijn.
Fons: “Er ligt golfclub op de green, maar niet in de speellijn. Ik sla mijn bal van buiten de green en raak de club. De bal gaat vervolgens richting hole. Krijg ik dan een strafslag?”
In dit geval volgt er geen straf, zolang die club daar niet is neergelegd met het doel om de bal van richting te kunnen veranderen. Zie Regel 11.1b. De bal moet dus zonder straf worden gespeeld waar hij tot stilstand is gekomen en het spel gaat gewoon door.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Wouter Quispel (NGF Referee) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |