Golfsport

Bal opnemen en schoonmaken: wanneer is dat toegestaan?

Als de baan nat is, zoals in deze periode, dan is de kans groot dat plaatsen is toegestaan en/of dat je bal is ingebed in het algemeen gebied. Gelukkig mag je dan je bal opnemen en tevens schoonmaken. Het is echter niet altijd toegestaan om je bal schoon te maken als je de bal opneemt.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je de bal niet mag schoonmaken als je deze opneemt. In de volgende vier gevallen is het niet toegestaan om de bal schoon te maken:

• Om vast te stellen of de bal is ingesneden of gebarsten (Regel 4.2c(1)).
• Om de bal te identificeren. Schoonmaken is uitsluitend toegestaan voor zover dit nodig is voor het identificeren (Regel 7.3).
• Omdat de bal het spel helpt of hindert. Bijvoorbeeld als twee ballen naast elkaar liggen op de fairway. (Regel 15.3b(2)).
• Om vast te stellen of de bal in een situatie ligt die mag worden ontweken. Bijvoorbeeld om te bepalen of de bal in een konijnhol ligt of dat de bal is ingebed. Schoonmaken is dan alleen toegestaan als de speler daarna de belemmering gaat ontwijken (Regel 16.4).

Altijd schoonmaken op de green

In alle andere gevallen is het dus toegestaan om de bal schoon te maken als je deze mag opnemen. Dat is op de green sowieso altijd het geval. Mocht het gebeuren dat je de bal toch schoonmaakt terwijl dat niet is toegestaan, dan levert dat een strafslag op. De bal moet daarna worden teruggeplaatst.

Lees meer over
Golfregels