Beeld: Getty Images
Golfsport

Ingebedde bal hoeft niet nadelig te zijn: zó haal je voordeel uit de golfregels

Beeld: Getty Images
Het zal je in de herfst en winter waarschijnlijk regelmatig overkomen: een ingebedde bal. Gelukkig zijn de regels soepeler geworden, waardoor golfers regelmatig een vrije drop krijgen. Maar hoe zit dat precies?

In principe is het simpel: sinds 2019 mag je in het algemene gebied zonder straf droppen als je bal in zijn eigen pitchmark ligt, maar wel zodanig dat enig deel van de bal zich onder het grondoppervlak bevindt. Dat wordt in de Golfregels een ingebedde bal genoemd. Volgens Regel 16.3 hoef je een ingebedde bal op de fairway, in de rough of in de hei dus niet te spelen zoals hij ligt, maar mag je de oorspronkelijke bal of zelfs een andere bal droppen in een dropzone. 

Uitzonderingen

Een situatie wanneer het ontwijken in het algemene gebied niet is toegestaan is wanneer de bal is ingebed in zand in een gedeelte van het algemene gebied waar het gras niet op fairwayhoogte of korter is gemaaid (bijvoorbeeld in een waste area). 

Bij een bal ingebed op de green mag je de plek van de bal markeren, de bal opnemen en schoonmaken en je mag de schade die ontstaan is door de ingebedde bal repareren. Waarna de bal moet worden teruggeplaatst. 

Een ingebedde bal in de bunker of in een hindernis is een ander verhaal, je mag die situatie niet zonder straf ontwijken. Bij een ingebedde bal in de bunker heb je meerdere opties: de bal spelen zoals hij ligt of de bal onspeelbaar verklaren met één strafslag, maar dan moet je wel in de bunker droppen of terug naar de plek waar je de vorige slag hebt gedaan.

Als je de bal niet in de bunker wil droppen, dan mag je ook met twee strafslagen de bal buiten de bunker droppen. In rechte lijn met de vlag mag je dan zo ver naar achteren als je wilt. Bij een ingebedde bal in de hindernis mag je of de bal spelen zoals hij ligt of met één strafslag de hindernisregel toepassen of terug naar de plek waar de vorige slag is gedaan.

Discussie tijdens Ryder Cup

De Golfregels zijn dus duidelijk, maar toch kan een ingebedde bal voor discussies zorgen. Je moet er namelijk zeker van zijn dat de bal in zijn eigen pitchmark ligt en dat een deel van de bal zich onder het grondoppervlak bevindt. Tijdens de Ryder Cup in Rome vonden Jordan Spieth en Justin Thomas dat hun bal was ingebed in de rough. De ligging was duidelijk niet fijn, dus ze probeerden om een vrije drop te krijgen. Helaas voor hen, was de referee het er niet mee eens. Omdat de spelers ongelukkig waren met de ruling, heeft de referee daarop een second opinion aangevraagd. Zijn collega heeft de situatie bekeken en gaf hem gelijk, waardoor Justin Thomas de bal dus moest spelen zoals hij lag.

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Golfregels