Golfsport

Bijzondere ruling op Hilversumsche: wedge Anne van Dam belandde in tas van flightgenoot

"We hebben een nieuwe regelkwestie voor je, dit heb ik nog nooit meegemaakt." Dat zei Anna Nordqvist vrijdag toen er een referee werd geroepen op het Big Green Egg Open. Flightgenoot Caroline Hedwall kwam erachter dat ze plots vijftien clubs in haar tas had. Het werd geen lange discussie, want de regel was duidelijk.
Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Op de fairway van hole 6 stond Hedwall met een club in haar hand. Ze maakte echter geen aanstalte om te gaan slaan. Het bleek een wedge van Anne van Dam - de derde speelster in de groep - te zijn. "Dat was voor mij ook de eerste keer", reageert de Nederlandse, die sprak van een fantastische week in Hilversum.

Caroline, heb je de club gebruikt?

Hedwall, Van Dam en Nordqvist wisten niet of dit een straf opleverde. Ze legden het voorval neer bij de referee. Hij had daarop één vraag. "Caroline, heb je de club gebruikt?" Ze antwoorde ontkennend en daarmee wist hij genoeg: geen straf. Dit was per ongeluk gegaan, dus dan is er niks aan de hand.

In Regel 4.1b staat daar het volgende over: Als de speler nadat een ronde is begonnen een club van een andere speler meeneemt die is achtergelaten of als er per ongeluk een club in de tas van de speler wordt gedaan zonder dat hij daarvan op de hoogte is, telt deze club niet mee in het maximum van 14 clubs (maar de club mag niet worden gebruikt).

Eind goed, al goed

Zowel Van Dam als haar caddie Tessa de Bruijn kon zich niet herinneren hoe het kon gebeuren. "Op de een of andere manier was mijn wedge in haar tas terecht gekomen. Gelukkig had het geen consequenties voor haar en konden we erom lachen", aldus Van Dam.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!