Nieuws

'Is mijn bal in het spel als wandelaars de bal van buiten de baan teruggooien?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering behandelen we de gevolgen van een diskwalificatie voor een andere wedstrijd, een bijzonder gat in de bunker en een bal die door wandelaars terug wordt gegooid.
Beeld: Approach the green

Beeld: Approach the green

Ans: “Als je te laat komt voor een wedstrijd en daarvoor gediskwalificeerd wordt, mag je dan een uur later bij dezelfde club meedoen aan een andere wedstrijd?”

Ja, dat mag. Je bent alleen gediskwalificeerd voor die desbetreffende wedstrijd. Je mag daarom wel aan een andere wedstrijd meedoen.

Dammie: “Ik hoor vaak dat een speler die alleen speelt niet doorgelaten hoeft te worden. Kan een golfer die alleen speelt ook aanspraak maken op het recht om doorgelaten te worden?”

Volgens de gedragsregels (Regel 1.2) in de Golfregels kan een golfer die alleen speelt ook doorgelaten worden, als dit de doorstroming in de baan bevordert.

Bal in gat in bunker

Peter: “De bal lag in een ‘sink hole’ in de bunker. Het gat was vrijwel zeker veroorzaakt door weggelopen water en niet door een beest (geen spoor van keutel of graven). We hebben besloten de speler de bal te laten plaatsen. Was dat toegestaan?”

Een dergelijk gat valt niet onder een abnormale baanomstandigheid. Er is geen gat gemaakt door een dier en het is geen ground under repair. De speler had dus geen recht dit gat te ontwijken zonder straf.

Albert: “Een van mijn medespelers sloeg zijn bal door een smalle bosstrook. Via een stapel takken ging de bal out of bounds en kwam op een zandpad terecht. Hij sloeg vervolgens een provisionele bal. Wandelaars vertelden dat ze de bal gevonden hadden en gooiden deze terug in bounds. Wat nu?”

De bal was buiten de baan en dus out of bounds. De speler heeft het zelf gezien en de mededeling van de mensen op het zandpad bevestigde dat. De speler moet daarom verder spelen met de provisionele bal, dat is nu de bal in het spel.

In dit geval hoeft de bal niet worden teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plaats, omdat de bal buiten de baan was. Als een bal bewogen wordt door een invloed van buitenaf binnen de baan, dan moet deze volgens de regels wél worden teruggeplaatst.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels), Wouter Quispel (NGF Referee) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels