Nieuws

'Is de bal uitgeholed als de bal geklemd zit tussen vlag en hole?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over grounden in de hindernis, het verzwaren van een club en uitholen met de vlaggenstok in de hole.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Jaap: “Ik speel al jaren op een polderbaan met kleigrond. Soms bepaalt de wedstrijdcommissie met een plaatselijke regel dat je de bal, na het markeren, mag oppakken en schoonmaken, en weer terugplaatsen vanwege natte omstandigheden. Blijft de baan in dat geval qualifying?”

Als de wedstrijdcommissie de Plaatselijke Regel voor schoonmaken instelt dan blijft er sprake van een qualifying wedstrijd. De wedstrijdcommissie stelt deze Plaatselijke Regel in met bijvoorbeeld de volgende tekst: “Als de bal in het algemene gebied ligt, mag de bal worden opgenomen, schoongemaakt en teruggeplaatst zonder straf. De plek van de bal moet worden gemarkeerd voordat hij wordt opgenomen en de bal moet worden teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek.”

De commissie kan deze Plaatselijke Regel ook voor een beperkt gebied van de baan instellen, zoals alleen op kort gemaaid gedeelte of alleen voor specifieke holes.

Pieter: “Vanaf 2019 is het volgens mij toegestaan om te grounden in een hindernis. Ik zag op televisie dat de professionals die in een hindernis liggen angstvallig proberen om niet te grounden voordat ze de bal slaan. Waarom doen ze dat niet?”

Je mag inderdaad grounden in een hindernis. Alleen moet je daarbij wel uitkijken dat je hierdoor je bal niet beweegt. Wanneer dit gebeurt, moet je de bal terugplaatsen en een strafslag bijtellen (Regel 9.4). Om dit te voorkomen zullen veel professionals niet grounden in een hindernis omdat de ligging van de bal daar vaak minder stabiel is, waardoor de kans op veroorzaken van beweging groter is.

Kris: “Mag ik mijn putter verzwaren met gewichtjes tijdens een qualifying ronde als mijn putter te licht voelt?”

Nee, tijdens een ronde mogen de speeleigenschappen (zoals het gewicht) van een club niet worden veranderd. Zo mag een speler bijvoorbeeld ook niet zijn driver verstellen naar een andere stand tijdens de ronde. De straf voor het doen van een slag met een club waarvan de speeleigenschappen tijdens de ronde zijn veranderd is diskwalificatie (Regel 4.1a(3)).

Henny: “Ik heb een vraag over het uitholen met de vlag in de hole. Is de bal uitgeholed als de bal geklemd zit tussen vlag en hole? En mag je de vlaggenstok dan nog aanraken?”

Als de bal tegen de vlaggenstok in de hole ligt, dan is volgens Regel 13.2c de bal uitgeholed, als enig deel van de bal onder het oppervlak van de green is, zelfs als niet  de gehele bal onder het oppervlak van de green is. Je kunt de bal dan opnemen omdat de bal is uitgeholed.

Als de bal tegen de vlaggenstok ligt en geen enkel deel van de bal onder het oppervlak van de green is, dan is de bal niet uitgeholed. Als je de vlaggenstok wegneemt en de bal beweegt (of hij nu in de hole valt of wegrolt van de hole), volgt er geen straf en moet de bal worden teruggeplaatst op de rand van de hole.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels