Golfsport

Wanneer krijg je een vrije drop van een vast obstakel?

Alle golfers kennen het wel: je slaat een afzwaaier en je eindigt op een moeilijke positie met een vast obstakel voor je neus. Vaak moet je de bal daarna spelen zoals hij ligt, maar je kunt de golfregels soms in je voordeel gebruiken. Wanneer krijg je een vrije drop als je last hebt van een vast obstakel?

Vaste obstakels behoren tot de abnormale baanomstandigheden. In Regel 16 staat beschreven wanneer en hoe een speler een belemmering door een vast obstakel zonder straf mag ontwijken.

Ontwijken van een schuilhut

Als voorbeeld nemen we een schuilhut (foto). Dit is een vast obstakel dat is geplaatst om golfers te helpen om zich snel in veiligheid te kunnen brengen bij slecht weer. Het kan dus gebeuren dat je met slag of stand hinder ondervindt van de schuilhut, maar het kan ook zijn dat het vaste obstakel alleen je speellijn belemmert. Er is sprake van een belemmering, en dus een vrije drop, in de volgende gevallen:

  • de bal raakt of ligt in of op de schuilhut
  • de bal belemmert fysiek de ruimte voor de voorgenomen stand of swing van de speler

Als de schuilhut zo dichtbij is dat de speler er weliswaar door wordt afgeleid, maar er niet wordt voldaan aan een van de bovengenoemde eisen, is er geen sprake van een belemmering volgens deze regel. Dat is bijvoorbeeld het geval als de schuilhut twintig meter van je vandaan is en je eroverheen moet slaan om bij de green te komen.

Duidelijk onredelijk

Ontwijken is ook niet toegestaan wanneer het duidelijk onredelijk is. Dat is het geval wanneer de bal niet kan worden gespeeld zoals hij ligt door een situatie die de speler niet zonder straf mag ontwijken (bijvoorbeeld wanneer de speler geen slag kan doen door de ligging van de bal in een struik). Je krijgt ook geen vrije drop als je een club, stand, swing of speelrichting kiest die onder de gegeven omstandigheden duidelijk onredelijk is.

Tot vaste obstakels behoren alle kunstmatige voorwerpen die vastzitten. Dat zijn naast een schuilhut dus ook een sprinkler, een richtpaal, een bel, het huisje van de caddiemaster of de overdekte drivingrange.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels