NGF

Golfers helpen nieuwe generatie golfers te verwelkomen: 'ruil-je-rode-broek-in-weken'

Vandaag gaan de landelijke 'ruil-je-rode-broek-in-weken' van start. Met deze ludieke actie probeert de NGF het imago van golf - wat nog altijd wordt gezien als een 'kaksport' - blijvend te veranderen. 

Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

“Golf wordt gespeeld door vermogende mannen op leeftijd met rode broeken”: het stereotiepe beeld dat veel mensen nog altijd van de sport hebben. 25% van de Nederlanders vindt de sport elitair. Maar, wie gaat golfen ontdekt al snel dat de sport veel meer te bieden heeft. Daarom organiseert de NGF, samen met verschillende golfclubs, de ruil-je-rode-broek-in-weken. Door symbolisch je rode broek af te staan help je het imago van golf te veranderen. Zo laten bestaande leden een nieuwe generatie golfers - met een knipoog - zien dat wat 4,3 miljoen Nederlanders nog niet weten: iedereen welkom is bij de club.

Waarom vrouwen niet met golf beginnen?

Afgelopen weekend, tijdens de Big Green Egg Open, gaven Dewi-Claire Schreefel, bondscoach van de TeamNL Oranje Golf Dames en topgolfster Anne van Dam officieel het startsein voor de actie. “Het beeld van ‘de rode broek’ is niet meer van deze tijd. De sport verjongt en vernieuwt: onze meiden hebben het bijvoorbeeld supergoed gedaan bij het Europees kampioenschap (brons).

maar liefst 50% vindt de sport elitair. 30% associeert golf met vrouwen, 50% met mannen

“Golf spreekt steeds meer vrouwen aan, maar we zijn er nog niet”, aldus Schreefel. Uit onderzoek van de Validators blijkt dat het vooral onder vrouwen slecht gesteld is met het imago van golf: maar liefst 50% vindt de sport elitair. 30% associeert golf met vrouwen, 50% met mannen. Waarom vrouwen niet met golf beginnen? De grootste barrière die genoemd wordt: “omdat het niet mijn wereld is”. Van Dam benadrukt het belang van de actie: “Deze actie voelt heel sympathiek” voegt ze toe. “Het laat zien dat golfclubs een veel opener en losser imago hebben dan veel mensen tot nu toe dachten.”

Anne van Dam en Dewi-Claire Schreefel leveren hun rode broek in voor de actie ruil-je-rode-broek-in

Welcome to the Club

Eerder dit jaar lanceerde de NGF de campagne ‘Welcome to the Club’ om een nieuwe, bredere doelgroep warm te maken voor golf. Dat is nodig, want de golfsport is in de afgelopen 10 jaar, 5 jaar ouder geworden. De leeftijdscategorie 70+ is met 139% toegenomen en de leeftijdscategorie 30-50 jaar is met 49% afgenomen: de hoogste tijd om het verkeerde imago van golf onder niet-golfers aan te pakken. In de campagne speelt de NGF met de verschillende vooroordelen rondom golf, om te laten zien dat de sport heel veel moois te bieden heeft voor een breder publiek. “Golf staat bekend als ‘kaksport,’” zegt Daniëlle Wallet, marketingdirecteur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Onderzoek toont aan dat een aanzienlijk deel van de niet-golfers denkt dat de gemiddelde golfer in een rode of geruite broek op de baan staat. Geen enkele groep komt zo sterk bovendrijven als ‘de kakkers’ wanneer mensen aan golf denken. “Dat beeld willen we blijvend veranderen”, aldus Wallet.

Ons ultieme doel? Oude en nieuwe generatie golfers samenbrengen, zodat iedereen zich thuis voelt

Zijn vermogende mannen op leeftijd dan niet meer welkom op de golfbaan? “Natuurlijk zijn er leden die in dat stereotiepe plaatje passen”, zegt Wallet. “Zij zijn juist de ambassadeurs van deze actie. Ze laten met een knipoog zien dat iedereen welkom is. Dat is ons ultieme doel: de oude en nieuwe generatie golfers samenbrengen, zodat iedereen zich thuis voelt.”

Rode broeken
Beeld: Getty Images

Oud wordt nieuw

En wat betreft de toekomst van de rode broek? Die raakt nog lang niet uit de mode. Want na de inzameling krijgt een bekende fashion designer vrij spel om alle gedoneerde broeken in een nieuw jasje te steken. Details hierover worden later dit jaar bekend gemaakt.

Vanaf 11 september is de actie live op www.golf.nl/rodebroek en op diverse golfclubs door het land. Tot en met 30 september kun je je rode broek inleveren of opsturen. Meer informatie? Neem contact op met niki.wijnen@ngf.nl.

Lees meer over
NGF