Dutch Ladies Open

Nieuw baanrecord: Bringner bedwingt heet Hilversum met fenomenale 64

Op een zonovergoten eerste dag in Hilversum pakte Sofie Bringner de leiding in de derde editie van het Big Green Egg Open. Niet minder dan elf birdies noteerde de Zweedse voor een fenomenale 64 (-8). De beste Nederlandse is Romy Meekers met level par op de 39ste plaats.
Beeld: Tristan Jones/LET

Beeld: Tristan Jones/LET

De tropische gevoelstemperatuur maakte het vrijdag extra lastig op de toch al moeilijke bosbaan in Hilversum. Sofie Bringer hield het hoofd meer dan koel, want de Zweedse begon furieus met birdies op de eerste vijf holes. Na een bogey op 6 herpakte ze zichzelf en volgde er direct weer een birdie. In totaal schreef ze elf birdies op haar kaart, tegenover drie bogeys voor een 64 (-8), een nieuw baanrecord. 

De 26-jarige Zweedse, die haar eerste Big Green Egg Open speelt, is lang met de driver, maar koos vandaag vaak voor de houten-3, en dus niet zonder resultaat voor de Gotenburgse.

Nieuw baanrecord

“Uiteraard ben ik superblij na deze ronde", zei de 26-jarige Zweedse. De tweedejaars LET-speelster werd in juli zesde in de Aramco Team Series London, maar wacht nog op haar eerste echte topresultaat. "Ik ben al even niet meer in deze positie geweest, dus het voelt goed om hier weer te zijn en goed golf te spelen in dit fantastische weer. Vorig jaar maakte ik ook al een keertje -8 op de LET, maar dit was zeker één van mijn betere rondes.”

Ik moet gewoon blijven genieten

“Ik speel mijn beste spel als ik de aanval kies, dus ik ga me vanaf nu zeker niet inhouden", zei de agressief spelende Bringner. "Het is ook niet de eerste keer dat ik leid. Ik moet gewoon blijven genieten en dan heb ik er veel vertrouwen in deze week", aldus Bringer. 

Zweden is goed vertegenwoordigd, want in de rangschikking staat Sara Kjellker tweede met -5. Ze deelt haar positie met Nicole Garcia uit Zuid-Afrika. Een viertal vrouwen volgt op -4.  Een van die speelsters is de 18-jarige Helen Briem, een talentvolle amateur die volgende week de Junior Solheim Cup speelt. 

Meekers beste Nederlandse

Van de zes Nederlandse speelsters staat Romy Meekers het hoogst op het leaderboard. De Utrechtse speelde solide, maar de score vertelde helaas een ander verhaal: level par. Ze stond -3 na 10 holes, mede dankzij een eagle op hole 1. Meekers baalde van de afsluitende bogey op 9, het gevolg van een drie-putt.

“De laatste paar holes had ik niet de snelheid op de greens. Ik denk dat dit één van de mindere scores is die ik hier uit had kunnen halen. Ik had zeker onder par gekund…en gemoeten.” Hoogtepunt voor Meekers was de eagle op 1. “Op 1 sloeg ik een goede drive tegen de wind in. Met de houten-7 heb ik de carry over de bunker en ik sloeg een perfecte bal, waarmee ik nog heel dicht bij een albatros kwam. Een tap-in eagle is natuurlijk altijd heel lekker."

Meekers genoot ook zichtbaar van het spelen voor thuispubliek. “Alle familie en vrienden uit de omgeving zijn gekomen. Vandaag en zelfs morgen als ik de eerste ben die mag starten, zijn ze er. Dat is onwijs leuk”, aldus de 26-jarige professional die 40ste staat na de eerste 18 holes van het toernooi over 54 holes.

Van Dam boven par

Publiekstrekker Anne van Dam had een lastige openingsdag in Hilversum. "Over de score ben ik zeker niet tevreden", zei ze over haar 74 (+2). "Ik had beter gehoopt en dat had ik ook moeten doen. Klik hier voor de volledige reactie van Van Dam, die met haar score in de top-70 staat.

Na Meekers en Van Dam volgt Pasqualle Coffa op het leaderboard als derde Nederlandse. De Brabantse zal na binnenkomst vooral hebben gebaald van haar start, want ze noteerde op haar eerste negen drie bogeys en een dubbel. In het restant van haar ronde kreeg Coffa het schip in rustiger vaarwater en tekende ze, mede dankzij een eagle drie holes voor het einde, voor een 75 en +3.

Lauren Holmey volgde na twee birdies in haar laatste drie holes op +4. Lynn van der Sluijs (+7) en Rosanne Boere (+10) staan boven par en in de achterhoede.

Goede start titelverdedigster

Landgenoot Anna Nordqvist, die vorig jaar het Big Green Egg Open op de Rosendaelsche op haar naam schreef, kende een goede start. De titelverdedigster noteerde een 69 (-3) en staat daarmee in de top-10. “Het was leuk om gelijk zoveel publiek te hebben en ik speelde goed vandaag", reageerde Nordqvist, die met Van Dam en Caroline Hedwall (+3) de baan in mocht.

Ik vind het altijd leuk als je een beetje na moet denken

"De greens zijn hard, waardoor het lastig is om ze bij de pins te krijgen. Maar de baan bevalt me goed. Ik vind het altijd leuk als je een beetje na moet denken. Je krijgt veel onverwachte bounces. Als je het midden van de fairway raakt kan hij zo naar links of rechts stuiteren. Je moet dus precies zijn met je doelen. Voor nu ga ik even aan mijn putts werken en dan ben ik weer klaar voor morgen", aldus Nordqvist, die met maar liefst dertien speelsters de achtste plaats deelt.

Leaderboard

Dutch Ladies Open

Kom je kijken bij het Dutch Ladies Open 2024? 

KOOP HIER JE TICKETS