Topgolf

Bizar: pechvogel en trotse Anne van Dam is wereldnieuws

Stel je voor: je bent op weg naar een play-off om een golftoernooi te winnen en de shaft van je driver breekt. Het overkwam Anne van Dam afgelopen zondag in het KPMG Iers Open. Het was zo'n bizarre situatie dat veel (inter)nationale media het oppikten.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Van Dam kon haar driver dus niet gebruiken in de play-off. Op de par-5 18de van Dromoland Castle sloeg ze nu een houten-3 af. De ijzer naar de green die volgde was geweldig en eindigde op zo'n drie meter van de hole. Een van haar tegenstanders Smilla Tarning Soenderby maakte haar eagleputt, waarna de Nederlandse helaas nipt miste.

Ik ben gewoon trots hoe ik die play-off in de omstandigheden heb gespeeld

"Ik liep van de green af na de play-offhole en dacht: 'dit was een megagoede slag naar de green', en dat is het enige wat je kan doen, jezelf een kans geven", reageert Van Dam in Podje Golf, die woensdag online verschijnt. "Ik ben gewoon trots hoe ik die play-off in de omstandigheden heb gespeeld. Hopelijk kunnen we er om lachen, en gewoon doorgaan met de voorbereiding deze week in Hilversum. Ik kijk uit naar een supermooie week op het Big Green Egg Open."

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Andere driver ook gebroken

Het geluk was deze week sowieso niet aan de zijde van de Arnhemse. Dat is nog zacht uitgedrukt, want op weg naar Ierland brak de shaft van haar driver al door toedoen van de luchtvaartmaatschappij. De back-up driver deed het gelukkig goed, want ze liet 24 keer birdie noteren over de reguliere 72 holes. Na drie rondes had ze zelfs een voorsprong van drie slagen op de rest van het veld. Uiteindelijk eindigde ze samen met Lisa Petterson en Soenderby bovenaan op 16 onder par.

Het nieuws dat Van Dam een play-off verloor sneeuwde bij veel (golf)media volledig onder. De bizarre wijze waarop haar driver sneuvelde ging wel de wereld over. Monday Q Info, een X-account met bijna 152.000 volgers, plaatste het voorval snel online. Zijn post is inmiddels al 13 miljoen keer bekeken.

De NOS plaatste het filmpje van haar gebroken driver snel op Instagram. Om de pijn enigszins te verzachten, werd er een woordgrapje gemaakt: 'Touwtje, bedankt!'

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Ook de PGA-professional van de golfbaan waar het toernooi gespeeld werd, voelde mee met Van Dam. Hopelijk heeft ze snel een nieuwe driver voor het Big Green Egg Open van deze week op de Hilversumsche Golf Club.

Big Green Egg open ticketsverkoop

Kom je kijken bij het Big Green Egg Open 2023? 

KOOP HIER JE TICKETS