Dutch Ladies Open

Leren en presteren voor amateurs Boere en Van der Sluijs op Hilversumsche Golf Club

Er doen in Hilversum dit weekend vijf amateurs mee aan het Big Green Egg Open. Twee van hen zijn Nederlands: Rosanne Boere (18) en Lynn van der Sluijs (17). Voor de tweede keer mogen ze hun bal opteeën op een toernooi van de Ladies European Tour. "We willen het leren en goed meedoen combineren."
Beeld: Daphne van Daalen

Beeld: Daphne van Daalen

We spreken Lynn en Rosanne nadat ze net negen holes gespeeld hebben met Anne van Dam. Op initiatief van de LET-speelster hadden ze samen een oefenronde gepland. "Het was heel erg leuk", zeggen ze in koor. "Anne is een speelster met heel veel ervaring en kennis. Daar kunnen wij veel van leren. Superleuk om daarmee te mogen spelen", vindt Lynn. Rosanne volgt Van Dam al een tijdje. "Zij heeft natuurlijk, net als wij nu, lang in de NGF-selecties gezeten. In dat opzicht kijk ik wel tegen haar op." Lynn: "Als je ziet wat ze bijvoorbeeld vorige week heeft gepresteerd, dan is dat wel een niveau waar ik graag naartoe wil." Rosanne knikt instemmend.

Tips van Anne

Tijdens de oefenronde vroeg Lynn aan Anne waar ze oplet tijdens het voorspelen. "Ze is dan echt bezig met de wedstrijd en niet met de ballen die ze slaat. En verder wilde ik weten hoe ze ermee omgaat als ze wat minder speelt. Anne gaf aan dat het belangrijk is om je routines hetzelfde te houden, zodat je daar op kunt terugvallen." Ook Rosanne stak daar wat van op. "Met voorspelen ga ik mij voortaan minder focussen op de slagen op dat moment en meer kijken hoe de baan erbij ligt."

Anne van Dam, Lynn van der Sluijs en Rosanne Boere
V.l.n.r.: Anne, Lynn en Rosanne
Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green
Ontspannen vind ik een groot woord, maar op NK's voel ik de druk een stuk meer

Vanaf vrijdag gaat de volledige focus op het toernooi. In 2022 speelden ze al mee op de Rosendaelsche Golfclub, maar toen misten Rosanne (+6) en Lynn (+10) de cut (+4). De ervaring van vorig jaar hebben ze meegenomen naar de Hilversumsche. "Dit is een heel ander niveau", weet Lynn. "In onze leeftijdscategorie heb ik altijd het gevoel dat ik bovenin mee wil doen. In dit toernooi kan ik dat gevoel loslaten. Als het nu niet geweldig gaat, dan is dat ook oké, het is toch een veel hoger niveau." Toch staan ze niet per se ontspannen op de tee van hole 1 vrijdagmiddag. "Ontspannen vind ik een groot woord, maar op NK's voel ik de druk een stuk meer. Daar heb ik het gevoel dat ik echt moet presteren. Nu zijn mijn omgeving en de coach wat liever voor me", lacht Rosanne. "Aan de ene kant is het ontspannen, maar de setting is ook heel anders", zegt Lynn.

Cut halen

Het doel is om zaterdag de cut te halen, zodat de meervoudig Nederlands kampioenen zondag ook mogen spelen. Rosanne: "Ondanks het feit dat het een mooie ervaring is, wil ik het leren en goed meedoen combineren." Lynn: "Ik ben benieuwd wat er mogelijk is met allemaal heel goede speelsters om me heen. Ik ga in ieder geval proberen van elk moment te genieten." Ook supporten ze elkaar tijdens het Big Green Egg Open. "Als Lynn een goede ronde speelt, ben ik heel blij voor haar. Dat is bij NK's misschien net iets anders."

Mijn moeder en broertje komen speciaal kijken. Zij zijn er eigenlijk nooit, dus dat is leuk

Op de Hilversumsche Golf Club, een smalle bosbaan, is het zaak om de bal recht te slaan. Dat ligt hen beiden wel. "Ik ben over het algemeen recht van de tee, dus ik zie het niet als nadeel dat we hier spelen", vertelt Lynn. Rosanne is meer uitgesproken over de baan. "Ik vind dit een fijne baan. De Noordwijkse (linksbaan, red.) vind ik bijvoorbeeld echt verschrikkelijk. De Rosendaelsche vind ik persoonlijk nóg leuker, maar deze baan is dan wel weer iets korter." Vanwege de droogte en warmte, wat ze niet vervelend vinden, is de baan hard. "Dat gaat het lastig maken. Je moet echt goed weten waar je de bal moet laten landen", weet Rosanne. "Maar de baan ligt er supergoed bij", vindt Lynn.

Speciale supporters

Ze kunnen vrijdag en zaterdag in ieder geval rekenen op speciale fans. "Mijn moeder en broertje komen speciaal kijken", zegt Rosanne. "Zij zijn er eigenlijk nooit, dus dat is leuk. Mijn vader is er wel vaak maar loopt meestal niet mee. Ik denk dat hij dat nu wel gaat doen. En er komen ook een aantal mensen van mijn club Kleiburg." Voor Lynn is er ook genoeg support. "Sowieso familie en vrienden. En volgens mij komen er op zaterdag best veel mensen kijken."

Ik wil in 2025 gaan studeren in Amerika. Ik ben al in gesprek met coaches van universiteiten daar

Na het Big Green Egg Open blijven Rosanne en Lynn voorlopig amateur. "Ik wil in 2025 gaan studeren in Amerika. Ik ben al in gesprek met coaches van universiteiten daar. Mijn broer is er nu ook naartoe. Ik kan goed leren, dus ik vind het ook belangrijk om een goede studie te kunnen doen. Om dat te combineren met mijn hobby lijkt me cool", aldus Lynn.

Voor Rosanne is dat anders. Het collegegolf aan de andere kant van de oceaan trekt haar niet. "Ik denk dat ik over zo'n twee jaar professional wordt. In de aanloop daar naartoe wil ik graag wat meer toernooien van de LET Access spelen. Ik werk nu in de bediening bij Golfclub Kleiburg om mijn sociale skills op te bouwen. En tussendoor wil ik de komende tijd mijn havo afronden." School is deze week echter even van ondergeschikt belang.

Lynn slaat vrijdag af om 14.37 uur (hole 1) en zaterdag om 9.47 uur (hole 10). Rosanne zit vrijdag in de laatste flight: 14.59 uur (hole 1) en begint zaterdag om 10.09 uur (hole 10).