Dutch Ladies Open

Trotse Nederlandse Lauren Holmey leert veel in eerste jaar op LET: 'Reizen en voeding onderschat'

Voor Lauren Holmey is het Big Green Egg Open haar eerste toernooi in Nederland als professioneel golfster. Ze kijkt er heel erg naar uit en hoopt dat al al haar ervaringen van dit seizoen samenvallen op de Hilversumsche Golf Club. “Mijn oma, tante en nichtjes komen speciaal kijken. Dat wordt heel leuk.”
Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Voor de in Parijs woonachtige Holmey, ze heeft een Franse vader en een Nederlandse moeder, is het speciaal om een toernooi in eigen land te spelen. “Ik ben heel trots om Nederlands te zijn en om voor Nederland te spelen. Ik ga zeker iets oranjes dragen tijdens het toernooi. Het is deze week prachtig weer op een prachtige baan. Ik kijk er heel erg naar uit.”

Mensen zeiden tegen mij dat het reizen iets is waar je aan moet wennen. Ik heb daar misschien te makkelijk over gedacht

Tot nu toe kent de 20-jarige Holmey een lastig seizoen op de Ladies European Tour (LET). Het zijn vooral de nieuwe indrukken en het vele reizen waar ze tegenaan loopt. “Ik wist niet hoe zwaar het zou zijn”, geeft ze aan. “Mensen zeiden tegen mij dat het reizen iets is waar je aan moet wennen. Ik heb daar misschien te makkelijk over gedacht. En ik heb ook veel geleerd over mijn voeding, timemanagement en natuurlijk mijn eigen spel. Ik denk dat dit seizoen een heel belangrijke ervaring is voor de toekomst.”

Golf wordt leuker en leuker

Toernooien op de LET Access zijn alleen in Europa. Op de LET is dat andere koek. Zeker in het begin van het seizoen zat Holmey kort achter elkaar in Marokko, Zuid-Afrika en Singapore. Voeding was vooral een struikelblok. “Als je vier of vijf weken achter elkaar op verschillende plekken speelt dan is dat moeilijk. We komen steeds in verschillende supermarkten, waardoor ik niet precies wist wat ik moest eten. Daar komt dan soms een jetlag bij. Dat is misschien wel de grootste les geweest.”

In vijftien toernooien haalde Holmey zes keer de cut. Ondanks dat vindt ze het leven als tourprofessional geweldig. “Golf wordt steeds leuker en leuker. Ik vind het supergaaf om dit als mijn werk te doen. Ik vorm goed een team met mijn ouders. Zij helpen mij heel erg met vluchten, hotels en de organisatie. Daarnaast is mijn moeder ook fysio en kookt ze vaak.”

Bovenaan in Johannesburg

Holmey rook ook even aan de vele aandacht die op je afkomt als je goed scoort. Tijdens het Joburg Open in maart stond ze bovenaan na de eerste ronde. “Dat was heel belangrijk. Ik was blij dat het vroeg in het seizoen kwam. Ik moest na de ronde meerdere interviews doen en plots trok ik de aandacht. Dat is echt iets wat je moet meemaken om het te begrijpen. Het is belangrijk geweest voor de volgende keer.” De half Française wat ze dan níet meer moet doen. “Ik startte laat en was rond 20.00 uur klaar op hole 18. Omdat ik de volgende ochtend vroeg moest starten, wilde ik alles snel afhandelen; snel interviews, snel eten, snel stretchen. Daardoor had ik weinig tijd om terug te blikken op die ronde. Voor mijn gevoel was goed slapen op dat moment belangrijk. Volgende keer neem ik echt meer tijd om even te reflecteren op de ronde.”

Omdat ik de volgende ochtend vroeg moest starten, wilde ik alles snel afhandelen; snel interviews, snel eten, snel stretchen

Als golfster weet ze ook goed wat er beter kan. “Ik ben pas twintig. Ik heb nog niet zoveel lengte als andere speelsters. Daar ga ik in de winter aan werken in de gym. En mijn putten en approaches kunnen natuurlijk altijd beter om meer birdiekansen te creëren.”

Coach als caddie

Voor nu gaat de focus op het Big Green Egg Open, dat vrijdag begint. Haar caddie bij dit toernooi is NGF-coach Reinier Saxton. “Ik ben heel dankbaar dat Reinier mijn caddie wil zijn. Ik heb hem gewoon een berichtje gestuurd en hij was super aardig. Hij is ook mijn coach en met al zijn ervaring, waaronder het spelen van de Masters in 2009, heb ik een heel goede caddie.” Het eerste halfjaar stond haar vader steevast aan de tas. “Ik heb nu een grote tourbag van de sponsor en omdat hij een hernia heeft gehad, is dat te zwaar voor hem. Ik speel te veel voor hem om iedere week mijn tas te kunnen dragen. Je moet fysiek echt goed in orde zijn om caddie te zijn op het hoogste niveau.” Een kleinere tas is voorlopig geen optie vanwege sponsorverplichtingen, geeft Holmey aan.

Ik zou trots zijn als ik de Nederlandse vlag op het leaderboard kan laten zien

Op de Hilversumsche Golf Club krijgt Holmey de nodige support deze week. “Mijn ouders, oma, tante, een vriendin van oma en mijn nichtjes komen kijken. En waarschijnlijk zijn er ook aantal mensen die mij volgen op Instagram. Zij willen mij een keer zien spelen. Dat wordt heel leuk.” Haar doel tijdens het Big Green Egg Open? “Ik zou trots zijn als ik de Nederlandse vlag op het leaderboard kan laten zien. Het zou mooi zijn als de ervaringen van de laatste maanden hier samenvallen. Ik ga heel erg mijn best doen.”

Big Green Egg open ticketsverkoop

Kom je kijken bij het Big Green Egg Open 2023? 

KOOP HIER JE TICKETS