Nieuws

Golfpro Dewi Weber: 'Ik krijg te horen dat ik best ver sla voor een vrouw'

Van alle spelers op de golfbaan in Nederland is slechts een derde vrouw. Veel te weinig natuurlijk. Hoe brengen we daar verandering in? We vragen tourspeelster Dewi Weber (26) in het kader van Internationale Vrouwendag om hulp.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Zes jaar geleden verruilde LPGA-speelster Dewi Weber de Nederlandse golfbanen in voor Amerikaanse. Daar speelt ze nu op het hoogste niveau van het vrouwengolf. Hoewel in de VS het percentage vrouwelijke golfers met 25% ook niet overhoudt, is de golfsport er wel toegankelijker. Weber: "Het is hier gebruikelijker om samen met je partner te spelen. Zeker in het weekend. Dan zijn er best veel vrouwen in de baan. Sowieso zie je hier meer diversiteit. De baan is altijd vol met mensen van alle leeftijden klasse en kleur."

Waar ik ben opgegroeid kon je echt niet op sneakers of zonder polo aankomen. Dan kreeg je scheve blikken.

Minder streng

Waar het verschil 'm in zit? "Ze zijn hier wat minder streng qua etiquette", weet Weber. Zo legt ze uit dat je bij haar golfbaan gewoon in een t-shirt kan spelen, zonder dat iemand je raar aankijkt. "En spelers nemen hun honden of speaker mee, het is allemaal net wat losser. Waar ik ben opgegroeid kon je echt niet op sneakers of zonder polo aankomen. Dan kreeg je scheve blikken. Ik kan me voorstellen dat ook dat vrouwen tegenhoudt."

Daarnaast begin je in Amerika makkelijker met golf. "Waar je in Nederland je handicap-54-registratie, het oude GVB, moet halen, is het hier een kwestie van je clubs pakken en gaan. Wat je dan wel krijgt, is dat sommige spelers vijf uur over een ronde doen. Al vindt niemand dat erg. Ik wil niet zeggen dat het loslaten van handicap 54 de oplossing is. Ik snap best dat je van beginners een bepaald niveau vraagt. Maar het helpt wel."

Ondanks dat Weber meer diversiteit ziet op de baan, krijgt ze soms nog wel eens een opmerking naar haar hoofd geslingerd. "Dan krijg ik te horen dat ik best ver sla voor een vrouw. Dan denk ik: 'Vriend, ik sla verder dan jij'. Ik kan er wel om lachen, al is het natuurlijk een beetje zielig."

Het liefst zou Dewi Weber wanneer ze in Nederland traint, meer vrouwen om zich heen zien. "En ook meer jonge meiden. Heel cliché, maar de sport heeft mij zo veel gegeven. Dat gun ik hun ook. Niet per se meteen een carrière als pro, maar vooral voor het sociale aspect. Lekker buiten bewegen, maar niet zo heftig dat je buiten adem bent. Ondertussen een beetje kletsen en daarna met zijn allen het terras op. Heerlijk. Juist het sociale aspect van golf maakt de sport zo leuk."

De een speelt wat langer door, de ander strijkt wat sneller neer op het terras. Hartstikke gezellig.

Samen doen

Dewi Weber zou dan ook als tip aan Nederlandse golfbanen willen geven om daar de nadruk op te leggen. "Organiseer vaker evenementen voor beginnende vrouwen. Iets samen doen is aantrekkelijker. Het kan best intimiderend zijn om aan een nieuwe sport te beginnen en al helemaal als je dat alleen moet doen." Ook voor vrouwen die al golfen, kan volgens Weber best wat meer gedaan worden. "Hier op de club houden ze wekelijks een event voor vrouwen. Beginners en gevorderden door elkaar slaan eerst een balletje en drinken daarna gezellig samen een wijntje. De een speelt wat langer door, de ander strijkt wat sneller neer op het terras. Hartstikke gezellig. Het hoeft allemaal niet zo serieus te zijn."

Dewi in Miami

Drie jaar geleden was GOLF.NL op bezoek bij Dewi in Amerika. In deze reportage heeft ze ons meegenomen naar de leukste hotspots en natuurlijk naar de golfbaan. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.