Topgolf

Alle vrouwentours op een rij

Als je niet helemaal ingevoerd bent in topgolf, is het soms lastig te begrijpen hoe het internationale tourcircus in elkaar zit. Dat is ook niet raar, want er zijn meerdere tours op verschillende niveaus in alle continenten. We zetten ze voor je op een rijtje.

Professionele golftoernooien zijn aan elkaar gelinkt door de tour waaraan ze gezamenlijk verbonden zijn. Er zijn aparte tours voor mannen en vrouwen, waarbij elke tour plaatsvindt in een specifieke geografische regio, hoewel sommige tours ook toernooien organiseren in andere delen van de wereld.

Op dit moment zijn er zes regionale tours van het eerste niveau:

 • LPGA Tour (in Amerika)
 • Ladies European Tour (LET)
 • LPGA of Japan Tour
 • LPGA of Korea Tour
 • Ladies Asian Golf Tour (voor de rest van Azië afgezien Japan en Zuid-Korea)
 • WPGA Tour of Australasia (in Australië)

We vertellen je wat meer over de tours waar je de Nederlandse golfsters tegenkomt, de LPGA en LET.

LPGA

Op de LPGA Tour in Amerika spelen de beste golfsters van de wereld. Dit jaar staan er 34 toernooien op de kalender met een totaal prijzengeld van ruim $ 85 miljoen. Net onder de LPGA Tour zit de Symetra Tour. Dewi Weber veroverde eind 2021, na drie seizoenen op de Symetra Tour, vol speelrecht voor de LPGA. Anne van Dam daarentegen moest juist een stapje terug doen. Zij verloor na twee jaar haar LPGA-Tourkaart, al zal ze toch nog genoeg toernooien op de LPGA mogen spelen en zich via zogenoemde Monday Qualifiers kunnen kwalificeren voor nog meer toernooien op de kalender van de LPGA.

Andere Nederlandse speelsters die eerder speelden op de LPGA tour zijn Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon. Beiden wonnen nooit een LPGA-toernooi, al kwam Boeljon wel dichtbij met een tweede plek (ShopRite LPGA Classic 2015).

LET

De Ladies European Tour is de Europese tegenhanger van de LPGA. Maar als Europese speelsters de overstap kunnen maken van de LET naar de LPGA, zullen ze dat over het algemeen graag doen. De LET Access Series zit een stapje onder de LET en is, zoals ook de naam al doet vermoeden, de ontwikkelingstournee van de Ladies European Tour. De LPGA van Japan en Korea hebben ook soortgelijke 'feeders' voor hun hoofdtour.

Het Big Green Egg Open, van 14-17 juli gehouden op de Rosendalesche Golfclub, is een LET-toernooi. Bezoekers kunnen ruim 120 topgolfsters uit heel de wereld in actie zien, onder wie de Nederlandse Dewi Weber, Pasqualle Coffa en Romy Meekers.

Dewi Claire Schreefel, Christel Boeljon en Anne van Dam wonnen elk meerdere toernooien op de Ladies European Tour. Boeljon won in 2015 een vergelijkbare editie van het Big Green Egg Open op The International. Liz Weima was in 1994 met haar winst op het Dutch Ladies Open de eerste Nederlandse die het toernooi won en daarmee ook de eerste Nederlandse winnares op de LET.

Vrouwentours
Boeljon won in 2015 het Dutch Open

Majors

De golfsport op het hoogste niveau telt vijf majors (bij de heren zijn dit er vier), die worden gezien als de belangrijkste toernooien. Vergelijkbaar met de Grand Slams in tennis. Deze toernooien zijn:

 • U.S. Women’s Open
 • KPMG Women’s PGA Championship
 • AIG Women’s Open Women's British Open
 • The Chevron Championship
 • The Evian Championship

Nog meer over de vrouwentours

 • In de Verenigde Staten wordt sinds 2001 de Women's Senior Golf Tour gespeeld voor golfers ouder dan 45, ook wel de Legends Tour genoemd. In 2021 maakte een van de beste golfsters ooit, Annika Sörenstam, op 50-jarige leeftijd haar comeback op deze tour waarbij ze ook meteen het toernooi won (het U.S. Senior Women’s Open).
 • Voor de meeste professionals kan het een uitdaging zijn om van toernooigolf te leven.  Toernooien vragen vaak toegangsprijzen en de bijbehorende reis- en verblijfkosten kunnen behoorlijk oplopen. Daarbij hebben de meeste toernooien een ‘cut’ na de tweede van vier rondes, waarna ongeveer de helft van de speelsters zonder enig prijzengeld naar huis gaat. Van de overgebleven speelsters verdient slechts een handjevol een serieus geldbedrag. De hierboven genoemde Annika Sorenstam heeft tot nu toe het meeste prijzengeld binnengehaald, met een geschat ‘career money’ van ruim $ 22 miljoen.
 • In 2020 zijn de LET en LPGA een joint venture aangegaan met als doel het (professionele) vrouwengolf in Europa te versterken en in het algemeen golf voor meisjes en vrouwen populairder te maken.
Lees meer over
Vrouwengolf Toernooien Topgolf