Topgolf

Annika Sörenstam, de GOAT van het vrouwengolf

Er zullen weinig mensen iets tegen de bewering kunnen inbrengen dat de Zweedse topgolfster Annika Sörenstam de ‘Greatest Of All Time’ is. Ze won 72 officiële LPGA-toernooien, waaronder 10 majors en 18 andere internationale toernooien. Na haar imposante carrière besteedde ze veel tijd aan haar gezin en zette ze meerdere succesvolle bedrijven op. Een inspiratie voor alle vrouwen!

Grootste prestaties

In haar 26-jaar lange carrière won Annika Sörenstam 90 toernooien over de hele wereld en werd ze acht keer uitgeroepen tot ‘Player of the Year’. Ook won ze zes keer de Vare Trophy, uitgereikt aan de speelster met de laagste gemiddelde score van het seizoen. Ze heeft verschillende all-time scorerecords op haar naam staan, waaronder het laagste scoregemiddelde van het seizoen: 68,6969 in 2004.

Ze vertegenwoordigde Europa acht keer in de Solheim Cup - tussen 1994 en 2007 - en in 2003 deed ze dat in eigen land. Dat jaar was sowieso een buitengewoon jaar voor Sörenstam; ze werd in oktober opgenomen in de opgenomen in de World Golf Hall of Fame. En eerder in het jaar schreef ze geschiedenis door als eerste vrouw in 58 jaar mee te spelen op de PGA Tour, op ‘the Bank of America Colonial’. Dat ze tijdens dat toernooi de cut miste is slechts een voetnoot bij deze bijzondere gebeurtenis.

Nog meer Annika

 • Sörenstam staat bovenaan de carrièrelijst van de LPGA met een winst van meer dan $ 22 miljoen.
 • Ze wordt ook wel ‘Ms. 59’ genoemd, vanwege het feit dat ze als eerste en tot nu toe enige vrouw een ronde van 59 noteerde tijdens een LPGA-toernooi.
 • Sinds 2006 heeft ze een dubbel staatsburgerschap: Amerikaans en Zweeds.
 • Ze is getrouwd met Mike McGee, zoon van voormalig PGA-tourspeler Jerry McGee, en samen hebben ze twee kinderen.
 • Sörenstam woont met haar gezin op Lake Nona Golf & Country Club, net ten zuiden van Orlando, Florida. Ook Anne van Dam woont op dit exclusieve resort.
 • In 2007 richtte ze haar eigen foundation op: www.annikafoundation.org. Met deze foundation beoogt Sörenstam vrouwengolf over de hele wereld te ontwikkelen en kinderen aan te moedigen een gezonde, actieve levensstijl te leiden.
 • Ze is een succesvol zakenvrouw en zette meerdere bedrijven op, waaronder een golfkledinglijn en een bedrijf in golfcourse-design (ze ontwierp onder andere een van de 12 banen van Mission Hills, het grootste golfresort ter wereld).

Recent

 • In december 2020 werd Sörenstam benoemd tot eerste vrouwelijke voorzitter van de International Golf Federation.
 • Niet veel later, in januari 2021, ontving ze de Presidential Medal of Freedom. Dit is de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven door de regering van de Verenigde Staten.
 • Ook is Sörenstam in 2021 weer gaan golfen. Ze speelde het Gainbridge LPGA op haar thuisbasis Lake Nona en haalde de cut. Later in het jaar speelde ze als 50-jarige voor het eerst mee op het U.S. Senior Women’s Open en won deze op overtuigende wijze. Ook dit jaar zal ze weer van de partij zijn op dit prestigieuze toernooi.
 • Het meest recente nieuws over bezige Sörenstam is dat ze in februari 2022 een nieuw bedrijfje lanceerde in kant-en-klare cocktails – denk aan margarita’s en mojito’s - die worden gezoet met biologische honing.  
Annika Sörenstam

Rolmodel

Al met al kan de 'Greatest Of All Time' Annika Sörenstam met recht een rolmodel voor alle vrouwen genoemd worden. Ze is een levensgenieter pur sang en pakt vol energie alle kansen die op haar pad komen. Volg haar op Instagram: www.instagram.com/annikas59/

Lees meer over
Vrouwengolf Topgolf