Dutch Ladies Open

Drievoudig majorwinnaar Nordqvist naar Arnhem

Anna Nordqvist komt naar het Big Green Egg Open 2022. We kunnen haar met recht een wereldtopper noemen en vele ogen zullen op haar gericht zijn. Zowel van haar concurrenten als het publiek.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het Big Green Egg Open vindt plaats van 14 tot en met 17 juli op De Rosendaelsche Golfclub in Arnhem. Deze tweede editie krijgt met Anne Nordqvist een speelster in huis die in de internationale golfwereld alom gerespecteerd en geprezen wordt. Maar hier in Nederland klinkt haar naam waarschijnlijk niet iedereen meteen bekend in de oren. Wie is Anna Nordqvist?

Recordhouder

De Zweedse Nordqvist (34) is een oudgediende op de internationale tours, maar allerminst afgeschreven. Dat bewees ze eens te meer met haar winst in het prestigieuze Brits Open vorig jaar, waar ze op Carnoustie met -12 drie speelsters achter zich liet op één slag. Met die winst vestigde ze een record: ze is de eerste niet-Amerikaanse die drie majors heeft gewonnen in drie decennia (LPGA Tour Championship in 2009 en Evian Championship in 2017).

Als winnaar van het Brits Open verdiende ze 870.000 dollar; daarmee kwam haar totale prijzengeld over de 10 miljoen dollar.

Eerste hole-in-one in Solheim Cup

Nordqvist deed zeven keer mee aan de Solheim Cup en maakte in 2013 de eerste hole-in-one in de geschiedenis van dit tweejaarlijkse continentenduel tussen Europa en Amerika. Daarnaast heeft ze heeft drie overwinningen op de Ladies European Tour genoteerd en negen LPGA Tour-overwiningen. Een daarvan is bijzonder vanuit Nederlands perspectief: in 2015 won ze nipt met een slag voorsprong van onze eigen Christel Boeljon in de Shop Rite LPGA Classic. Het was hetzelfde jaar dat Boeljon het Dutch Ladies Open won, toen op The International.

Wat heeft Christel Boeljon wel wat Anna Nordqvist niet heeft? De titel in het Dutch Ladies Open.

Deze titel heeft Nordqvist nog niet achter haar naam staan, maar daar kan dit jaar verandering in komen in de ‘nieuwe’ versie van het Dutch Ladies Open, het Big Green Egg Open. Het Big Green Egg Open is een van de 35 toernooien van de Ladies European Tour in 2022 en heeft een totaal prijzengeld van 250.000 euro.

Het spel van Nordqvist

Met een gemiddelde afstand met de driver van rond de 250 meter is Anna Nordqvist geen hoogvlieger; ze staat daarmee rond plek 100 in de ranking van de LPGA. Maar haar drive komt vaak wel op de fairway terecht en ze heeft doorgaans een hoog percentage greens in regulation. Een stabiele speelster die alle slagen goed beheerst en controleert en niet al te veel risico neemt. Een speelster om rekening mee te houden dus.

8 dingen die je niet wist over Anna Nordqvist

  • Ze was 10 jaar toen ze voor het eerst een golfclub in haar hand had en vond er niks aan. Pas drie jaar later ontstond de liefde voor de sport.
  • Voordat ze dus op haar 13de met golf begon, heeft ze zeven verschillende sporten uitgeprobeerd.
  • Ze zegt dat haar familie en de Zweedse bondscoaches Katarina Vangdal en Maria Bertilsk de meeste invloed hebben gehad op haar carrière.
  • Haar vader heet Urban en haar moeder Maria; ze werken respectievelijk bij de politie en als farmaceut.
  • Ze heeft twee broers, Mikael en Mattias.
  • Nordqvist studeerde op de Arizona State University in Phoenix, Amerika.
  • Ze is in 2021 getrouwd met de Schot Kevin McAlpine die als oud amateurgolfer caddie is op de PGA Tour en de LPGA (en misschien wel de grote inspirator achter Anna's winst op het Brits Open op de Schotse baan Carnoestie...).
  • Ze heeft een hond Max die van schoenen houdt.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Anna Nordqvist (@a_nordqvist)

Nederlandse troeven

Anna Nordqvist is de deelnemer met de hoogste notering op de wereldranglijst (rond plek 20). Charly Hull, de populaire Britse tourspeelster, heeft al eerder toegezegd naar De Rosendaelsche te komen. Zij heeft een positie rond plek 30 en is in ieder geval op papier de grootste uitdager van Nordqvist. Maar we verwachten ook veel van onze Nederlandse troeven die ‘thuisvoordeel’ hebben. Dewi Weber en Pasqualla Coffa zullen alles proberen om deze wereldtoppers van de winst af te houden.

Kom ook!

Wil je deze mooie strijd in het internationale vrouwentopgolf van dichtbij bekijken? Dat kan. Je bent welkom op De Rosendaelsche Golfclub in Arnhem van 14 tot en 17 juli. Er valt, naast topgolf, van alles te beleven. De tickets zijn gratis!

Big Green Egg Open tickets