Topgolf

Dewi Weber: 'Ik hoor thuis op de LPGA'

Dewi Weber heeft voor het eerst speelrecht veroverd op de LPGA, het hoogste niveau in het vrouwengolf. “Ik ben er nu ook pas echt klaar voor.”
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Op de homepage van dewiweber.com prijkt een mooie swingfoto van de 24-jarige golfster met daarbij de tekst “Dewi Weber, the road to the LPGA”. Nu ze de weg naar het hoogste niveau in het vrouwengolf met succes heeft afgelegd, moet die tekst worden aangepast in “Dewi Weber, LPGA Player”. Zondag verdiende ze in de Q-Series in Alabama vol speelrecht op het circuit in 2022. Weber vierde het met het ontkurken van een fles champagne. “Een goede vriendin van mij woont in Alabama, zij is een paar weken terug via de Symetra Tour ook naar de LPGA gepromoveerd. Ik ben naar haar huis gereden en samen hebben we met champagne een klein feestje gevierd.”

 

Stressvol

 

Weber greep bij twee eerdere pogingen in de Q-Series net naast een kaart. Dit keer was het wel raak en heel overtuigend ook met een prachtige tiende plaats. “Ik heb veel gehad aan de eerdere ervaring in de Q-Series”, zegt Weber door de telefoon. “Het is een enorm stressvol toernooi, je ziet veel speelsters huilen, van verdriet of van blijdschap. Ik had nu minder last van de druk omdat ik me erg goed had voorbereid en mijn verwachtingspatroon veel beter was. Die eerste twee keer had ik het idee dat ik heel laag moest scoren, maar dat is in de Q-Series niet nodig. Natuurlijk wil je het toernooi het liefst winnen, zo werkt het ego, maar het gaat erom dat je een goede kaart verovert. Pars maken, af en toe een birdie meepakken en de grote fouten vermijden zijn daarvoor voldoende, dat bleek nu ook weer.”

 

Na de eerste vier van in totaal acht ronden stond Weber met -8 op de gedeelde zestiende plaats. “Ik speelde die eerste week solide, vanaf de tee was het goed en mijn ijzers werden ook steeds iets beter. Als ik een keer uit positie was, deed ik geen fancy dingen maar chipte ik veilig terug naar de fairway om hoge scores van de kaart te houden.”

 

Missie

 

Voor de laatste vier ronden van de Q-Series verplaatste het circus zich naar een andere golfbaan in Alabama. Tijdens de autorit van drie uur keek Weber vol vertrouwen uit naar het vervolg van haar missie. “Die eerste week had ik zeker niet mijn beste golf gespeeld, maar met mijn B-game stond ik op de zestiende plaats. In de auto zei ik tegen mezelf dat ik heel goed bezig was, ik wist dat ik die kaart dit keer wel ging pakken.”

 

Door een geweldige vijfde ronde in 66 slagen bouwde Weber een fijne marge op ten opzichte van de concurrentie. “Ik sloeg de bal die dag heel goed, miste nog aardig wat putts van een meter of drie voor birdie, maar 66 was natuurlijk een heel mooie score. Er was nog veel golf te spelen, ik kon niet verslappen maar met -14 na die vijfde ronde wist ik dat het nauwelijks nog mis kon gaan.”

 

In de drie resterende ronden kwam Webers positie inderdaad geen moment meer in gevaar. “De laatste dagen speelde ik nog iets behoudender, niet voor birdie gaan als dat enigszins riskant was, maar de discipline hebben om genoegen te nemen met par." Weber eindigde op haar laatste hole, de 144ste van de marathon die de Q-Series is, wel met een birdie. “Ik sloeg een wedge op zestig centimeter van de hole en maakte de putt.” Van een enorme ontlading was geen sprake. “Ik was vooral blij dat het eindelijk voorbij was, twee weken Q-Series is ontzettend zwaar. Mijn doel was in de top-20 eindigen, dan heb je een goede kaart. Het is plek tien geworden, nog een stuk beter, daarmee kan ik volgend jaar bijna alle toernooien spelen.” 

 

Respect

 

Weber die dit jaar is verhuisd van Florida naar Californië, neemt eerst twee weken vakantie. “Ik ga relaxen in de bergen, hopelijk ligt er ook wat sneeuw.” Daarna gaat ze zich voorbereiden op haar eerste seizoen op de LPGA. “Ik ga ervan uit dat de Gainbridge LPGA eind januari in Florida mijn eerste toernooi wordt, al is het nog even afwachten of mijn ranking inderdaad goed genoeg is om in dat toernooi te komen.”

 

Wat de in Groningen geboren golfster heel erg zeker weet is dat ze thuishoort op de LPGA. “Mijn coaches Dewi (Claire Schreefel, red) en Maarten (Lafeber, red) vonden dat ik twee jaar terug al klaar was voor de LPGA. Zelf had ik dat gevoel diep van binnen nog niet. Ik heb veel respect voor de kwaliteiten van al die golfsters op de LPGA, er wordt zo goed gespeeld, ik zag mezelf daar toen niet tussen. Dat is nu heel anders. Ik heb honderd procent het geloof dat ik thuishoor op de LPGA en dat ik er toernooien kan winnen."

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Vlag en wimpel

 

Maarten Lafeber, coach van Weber en NGF-bondscoach, zegt erg blij te zijn dat Weber promotie naar de LPGA heeft bewerkstelligd. “Het harde werken van Dewi is beloond, ik ben extreem happy voor haar.” Lafeber coacht Weber vanuit Golf Team Holland samen met Dewi-Claire Schreefel, de Nederlandse die een aantal jaren op de LPGA speelde en net als Weber in Amerika woont. “Met zijn drieën hebben we in de aanloop naar de Q-Series een strak plan gemaakt, niets aan het toeval overgelaten", zegt Lafeber. "De Q-Series is een marathon, een fysieke en mentale slijtageslag. Dewi is de banen in Alabama uitgebreid gaan verkennen, daarna hebben we een paar dagen samen getraind op Lake Nona. Ze kwam goed voorbereid aan de start, heeft erg solide gespeeld en steeds de rust weten te bewaren.”

 

Volgens Lafeber heeft de 24-jarige golfster alles in huis om de komende jaren succesvol te zijn op de LPGA. “Dewi kan dat niveau zeker aan. Ze heeft de afgelopen jaren wat tegenslag gehad, kwalificatie voor de LPGA al een keer op één slag gemist en ik denk dat ze zonder dat vervelende regelincident in 2019 haar kaart ook veroverd zou hebben. Vorig jaar ging de Q-Series vanwege Covid-19 niet door, dat was ook weer een domper. Nu is Dewi met een tiende plaats met vlag en wimpel geslaagd (top-45 was al voldoende voor een kaart, red), dat is echt heel knap want de concurrentie is groot.”

 

Golf Team Holland

 

Jeroen Stevens, directeur van de NGF, is uiteraard ook blij met de prestatie van Weber. “Succes van Nederlandse topgolfers is goed voor het hele Nederlandse golf, zo simpel is het. Daarom ondersteunen we Dewi ook met Golf Team Holland sinds zij de stap maakte naar de professionals (maart 2019, red).” Golf Team Holland doet het management van Weber en staat haar waar nodig ook financieel bij.  Stevens: “Dewi moet zelf in haar levensonderhoud voorzien, Golf Team Holland maakt het mogelijk dat ze kan reizen, toernooien kan spelen en faciliteert de coaching van Maarten Lafeber en Dewi-Claire Schreefel. Het is geen sponsorovereenkomst, als Dewi de komende jaren goed gaat presteren op de LPGA betaalt ze het geld dat we via Golf Team Holland in haar ontwikkeling hebben gestoken keurig terug, dat is de deal.”

 

Stevens denkt dat Weber een mooie carrière gaat beleven op de LPGA. “Dewi is gewoon een heel erg goede golfer, dat zag je ook in het Big Green Egg Open dit jaar waar ze heel makkelijk als vierde eindigde. Op de LPGA moet ze ook tot mooie dingen in staat zijn.”

 

Vorig jaar maart bezocht GOLF.NL Dewi Weber thuis in Miami. Bekijk de reportage. 

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf LPGA