KLM Open

Meronk en Perez jagen op hetzelfde doel: 'Probeer er niet elke dag aan te denken'

Adrian Meronk zou deze week niet op Bernardus zijn als hij niet voor de winst van het KLM Open zou kunnen gaan. Voor Victor Perez geldt eigenlijk hetzelfde. Maar in zijn geval wéér winnen. Een triomf in Nederland brengt beide spelers een stuk dichter bij het ultieme doel voor dit jaar: spelen in de Ryder Cup.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het loopt als een rode draad door dit golfseizoen: de Ryder Cup. “Ik probeer er niet elke dag aan te denken, maar het is wel mijn grote doel dit jaar”, zei Meronk vandaag. “Als ik goed blijf spelen, komt het als het goed is bijna vanzelf.” Woorden van gelijke strekking konden uit de mond van titelverdediger Victor Perez worden opgetekend. Beide spelers hadden ervoor kunnen kiezen om na het pittige US PGA Championship vorige week een toernooiweek te laten schieten, maar er valt deze week wat te halen op Bernardus: Ryder Cup-punten.

“Voor de Ryder Cup-kwalificatie van 2021 maakte ik de fout om te veel in Amerika te spelen”, aldus Perez. “Ik zat toen in een vergelijkbare positie, stond ook in de top 50 van de wereld. Maar daar verdiende ik geen punten mee voor de Europese ranglijst. En als rookie krijg je niet snel een wildcard. Je moet je plek via de ranking verdienen.”

Makkelijke positie

Bernardus Golf is een baan die de Fransman ‘leuk’ vindt, een oordeel dat natuurlijk niet los kan worden gezien van zijn zege vorig jaar. Waarvan hij zich nog herinnert dat hij zich in de slotfase eigenlijk in de makkelijkste positie bevond. “Ik kon niet meer dan steeds een putt maken om nog kans te maken. Ryan zat in de positie om het te verliezen. Er was nooit een moment waarop ik de druk voelde een putt te móeten maken.”

Perez won dit seizoen al in Abu Dhabi en speelde vorige week goed in het US PGA Championship (12de). “Maar het is niet zo dat ik als kampioen van vorig jaar met een voorsprong van -10 mag beginnen. Het is ook niet zo dat je als hoogst geplaatste een makkelijke loting hebt, zoals in tennis. Ik begin dus deze week van nul.”

Extra punten

Adrian Meronk werd vorig jaar derde, maar proefde onlangs wel het zoet van de overwinning. Een paar weken geleden won de Pool het Italiaans Open op de baan waar in september de Ryder Cup wordt gespeeld. Daar scoorde hij ongetwijfeld ‘onzichtbare extra’ punten mee bij captain Luke Donald.

Punten die wel echt meetellen, zijn ook deze week te verdienen. Meronk, die virtueel op het randje van kwalificatie staat: “Ik probeer mezelf niet onder druk te zetten. Waar ik het beter kan doen dan vorig jaar? Ik heb deze week de beelden teruggekeken. Daaruit bleek dat het op de par-3-holes nog wel iets beter kan.”

Adrian Meronk bij persconferentie KLM Open
Beeld: Getty Images

Of ze allebei voor Europa in de Ryder Cup zullen spelen, is nog gissen. Maar door goed te presteren wacht er aan het einde van het seizoen nóg een bonus. De eerste tien van de Race to Dubai krijgen speelrecht op de PGA Tour. Perez staat op deze rankings tweede. “Ik heb de ambitie om in 2024 op de PGA Tour te spelen, dus dat is zeker ook iets waar ik dit seizoen voor speel.”

 

Lees meer over
KLM Open